“Cine are carte, are parte!”

Articolul a fost vizualizat de 2,552 ori

Campanie pentru colectarea de cărţi destinate bibliotecilor din judeţul Hunedoara 

Campania iniţiată şi susţinută de Organizaţia Femeilor Liberale (OFL) din judeţul Hunedoara se află la mijlocul perioadei sale de derulare. Mii de volume s-au adunat deja la centrele de colectare menţionate în comunicatul de la finalul acestui articol. Bibliotecile hunedorene care au nevoie de cărţi sunt însă multe, iar copiii şi tinerii cărora le vor prinde bine sunt şi mai mulţi. Iniţiativa nu se limitează însă la colectarea de cărţi, ci include şi discuţii cu elevii, precum şi alte manifestări care au avut sau urmează să aibă loc în diferite zone ale judeţului.

Săptămâna aceasta vă prezentăm alte scurte pledoarii pentru lectură, semnate de doamnele liberale care coordonează campania în oraşele Deva, Simeria şi Brad.

Sorina Grama, Daniela Ban Fântână, Ioana Camelia Mirică

Sorina Grama, Daniela Ban Fântână, Ioana Camelia Mirică

Sorina Grama – OFL Deva: “Cititul face parte din filosofia vieţii”

“Femeile liberale din Deva au identificat în cadrul acestei campanii nevoia de lectură a copiilor aflaţi cu măsură de protecţie specială în Apartamentul de tip familial Deva şi în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă Deva. Dorim să contribuim la mărirea considerabilă a fondului de carte din aceste instituţii şi să sprijinim specialiştii în efortul lor de a forma şi cultiva gustul pentru lectură al copiilor care sunt ocrotiţi aici.

Pentru mine, cititul face parte din filosofia vieţii. Doar citind mereu, creierul nostru poate deveni un laborator de idei şi de imagini din care ne întocmim existenţa pas cu pas. Cărţile sunt cei mai tăcuţi şi mai constanţi prieteni, cei mai răbdători profesori pentru cei mici. O echipă de 12 doamne inimoase, care au, aproape toate, profesii în domeniul socio-uman (medici, psihologi, asistenţi sociali, educatori), s-au deplasat în aceste centre şi au discutat cu copiii despre importanţa lecturii zilnice pentru ei, urmând să ne întoarcem la sfârşitul campaniei cu cărţile preferate şi să organizăm seri de lectură cu diverse teme. Pe copii, lectura zilnică îi ajută să îşi creeze relaţii interumane mai strânse, să fie mai buni şi mai toleranţi. Am vrut să le arătăm că cititul poate să fie privit ca o activitate distractivă, relaxantă şi nu ca o obligaţie pe care ei o au faţă de educatorii lor.

Ne bucurăm că, deşi ne aflăm doar la jumătatea campaniei, am primit un răspuns pozitiv din partea devenilor, pe care îi aşteptăm în continuare la punctul de colectare din Deva, B-dul 1 Decembrie (fostul magazin “Leonardo”). Fiecare carte care va ajunge în mâinile unui copil va transmite un mesaj de prietenie şi iubire pentru el. Sperăm ca, prin demersul nostru, să aducem mai aproape de taina lecturii cât mai mulţi copii, care să fie mai bogaţi sufleteşte după ce au citit sau au recitit poveştile lui Creangă, poeziile lui Eminescu, sau minunatele romane ale lui Jules Verne”.

Daniela Ban Fântână – OFL Simeria: “Este obligatoriu să avem o tânără generaţie instruită”

“Fiind copii, petreceam zile întregi în compania cărţilor, pentru că ele acopereau nevoia noastră de a cunoaşte şi a înţelege lucruri noi; trăiam, ne bucuram, sufeream prin fiecare personaj întâlnit. Acum trăim într-o lume în care obişnuim să spunem că timpul s-a comprimat, nu ne mai ajunge, dar, în afara serviciului, ne dedicăm televizorului, Internetului şi insuficient lecturii. Având acces de mici la căile de comunicare informatice, copiii noştri nu reuşesc să deprindă plăcerea de a citi, ba mai mult, sunt tentaţi să folosească abrevieri şi elemente de jargon, neglijând gramatica limbii române.

Cărţile sunt importante pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor, a imaginaţiei şi a creativităţii. Prin lectură copilul este determinat să îşi creeze propriile imagini vizuale, nu să se limiteze la a stoca o informaţie. Un alt rol esenţial al cititului este acela de a dezvolta vocabularul. Un om care citeşte mult se poate exprima corect, coerent şi spontan. Pentru viitorul nostru ca naţiune, este obligatoriu să avem o tânără generaţie instruită, care să poată face faţă provocărilor şi concurenţei.

Împreună cu doamna deputat Carmen Hărău şi colegele din OFL Hunedoara, dorim ca prin această acţiune să aducem la cunoştinţă tinerilor importanţa lecturii şi, de asemenea, să facem un prim pas spre completarea fondului de carte din bibliotecile existente. Reînfiinţarea unor biblioteci dispărute din mediul rural este un alt deziderat al campaniei noastre”.

Ioana Camelia Mirică – OFL Brad: “Farmecul unei cărţi este inegalabil”

“Încerc să nu fiu alarmistă şi continui să sper că tânăra generaţie mai poate fi stimulată să citească. După mine, mirajul unei cărţi nu poate fi concurat de nicio altă formă de divertisment. Senzaţia pe care ţi-o oferă lecturarea unei opere semnată de un clasic este inegalabilă. Cred însă că avem nevoie de un impuls bine aplicat copiilor şi tinerilor. Odată ce un tânăr «prinde gustul» lecturii, putem spune că am înregistrat un mic progres, iar marile realizări se compun, mai tot timpul, din serii întregi de mici reuşite.

Aş fi nedreaptă să spun că tinerii din ziua de azi nu mai citesc. Mai sunt copii şi tineri care-şi petrec parte din timpul liber cu o carte în mână. Este adevărat însă că tentaţiile oferite de mass-media electronică sunt puternice pentru ei, dar chiar şi pentru adulţi. Aşa se face că, în general, indiferent de vârstă, numărul hunedorenilor care obişnuiesc să citească a scăzut dramatic. Nevoia de a citi trebuie stimulată permanent. Atât filmul văzut la televizor cât şi materialul urmărit pe Internet prezintă avantajul vizual. Cartea stimulează însă imaginaţia, gândirea în general, aşa cum niciun alt obiect nu o poate face. În plus, chiar în REPLICA, citisem săptămâna trecută faptul că doar 6 minute de lectură pe zi reuşesc să relaxeze un individ, copil sau adult, reducând semnificativ nivelul de stres. Iniţiativa OFL Hunedoara nu este deloc una formală. Sunt convinsă că efectele ei nu vor întârzia să apară”.

COMUNICAT

Pe parcursul lunii aprilie OFL din judeţul Hunedoara desfăşoară o colectă de carte pentru completarea fondului de carte al unor biblioteci. Punctele de colectare sunt următoarele:

Hunedoara – B-dul Dacia, nr. 20A, parter

Program: luni-vineri 14:00-18:00. Persoana de contact: d-na Elena Durleşteanu, tel. 0728.107.094

Deva – Str. 1 Decembrie, nr. 5, bl. B, sc. A, parter

Program: luni-vineri 14:00-18:00. Persoana de contact: d-na Sorina Grama, tel. 0762.894.899

Petroşani – Str. 1 Decembrie 1918, nr. 90, et. I (sediul fostei Administraţii Financiare)

Program: luni-vineri 14:00-18:00. Persoana de contact: d-na Dorina Niţă, tel. 0722.325.686

Vulcan – B-dul Mihai Viteazu, bl. 44, parter (lângă notariat)

Program: luni-vineri 14:00-18:00. Persoana de contact: d-na Alina Cîrstoiu, tel. 0724.333.779

Petrila – Str. Tudor Vladimirescu, bl. 368, parter

Program: luni-vineri 14:00-18:00. Persoana de contact: d-na Doiniţa Maria Bălănesc, tel. 0728.171.887

Haţeg – B-dul Tudor Vladimirescu, nr. 6 (Casa de Cultură)

Program: luni-vineri 14:00-18:00. Persoana de contact: d-na Dana Micloşoni, tel. 0744.794.071

Simeria – Str. Avram Iancu, bl. 8, parter (sediu Comsim)

Program: luni-vineri 14:00-18:00. Persoana de contact: d-na Daniela Ban Fântână, tel. 0722.257.715

Brad – Str. Independenţei, nr. 1, parter (lângă Primărie)

Program: luni-vineri 14:00-18:00. Persoana de contact: d-na Ioana Camelia Mirică, tel. 0735.649.119

Preşedinte OFL
deputat de Hunedoara
Carmen Hărău

About Redacţia REPLICA