Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,440 ori

Monalise Hihn a scris, în Ziarul Hunedoreanului, despre lucrările de la cetatea din Deva, iar la final ne dă şi câteva informaţii istorice despre acest monument, din păcate nu tocmai corecte: “Cea mai veche menţiune a Cetăţii este în anul 1269. Aici se află mormântul lui Francisc David, fondatorul şi primul episcop al Bisericii Unitariene din Transilvania”.
Am mai scris despre asta: NU, mormântul lui Francisc David nu se află în cetate. Francisc David a fost închis în cetate, a murit în închisoare şi… atât.

mormantul lui francisc david

Am auzit că “moare” Jurnalul Naţional; dintr-un sadism pe care nu mi-l pot explica, am intrat pe site-ul Jurnalul.ro, ca să văd dacă găsesc vreun semn de “boală”, vreun articol scris de un redactor înfometat (la propriu, că nu şi-au mai luat salariile de trei sau patru luni), dar nu am dat peste nimic “însângerat”. Aşa că am dat scroll în josul paginii, unde am găsit trimiteri către un alt site de succes al trustului: Libertatea.ro. Iată două titluri menite să atragă cât mai mulţi cititori de cancan, dar care nu au primit click-ul meu. Am făcut doar o captură de imagine, ca să vedeţi şi voi care-i nivelul intelectual al ziariştilor de la Libertatea şi al cititorilor de Libertatea.ro. Rău aţi ajuns, fraţilor!
Primul titlu: “DESCOPERIRE DE SENZAŢIE! Nu ai cum să ghiceşti ce are BOTE în maşină”. Nu ai cum, deci nu ai cum să ghiceşti, de-aia TREBUIE, e musai să dai click pe ştirea asta şi să ne faci nouă o afişare, ca apoi să mergem la agenţiile de publicitate sau la firmele mari şi să raportăm multe afişări “la hectar” şi să le vindem publicitate pe site-ul nostru pe bani mulţi, că doar avem mulţi vizitatori, şi noi să trăim bine şi să ne doară la bască, iar tu să îţi consumi în continuare cancanul pe stomacul gol sau “plin” cu o mămăligă şi-o bere la PET.

Adevărul e că oamenii care, în loc să-şi asigure un viitor mai bun sau măcar un prezent mulţumitor, muncind sau învăţând, preferă să afle ce are Botezatu în maşină îşi cam merită soarta.

Cel de-al doilea titlu “senzaţional”: “Iubita lui Prigoană a dat-o în judecată pe Bahmu. Îi cere 35.000 de euro. Nu o să-ţi vină să crezi pentru ce”.

n-o sa iti vina sa crezi

Eu, naivul, chiar credeam că titluri cum a fost celebrul “Ce-ţi mai place shaorma, Xulescule!” sunt greşeli care se întâmplă rar; când colo, sunt pline ziarele de tâmpenii de-astea, iar noi ne întrebăm de ce moare presa scrisă. Uite, de-asta moare, pentru că nu mai faceţi presă, ci cancan de doi bani.

“O actriţă din Columbia a murit în urma unei operaţii estetice la fund”, anunţă site-ul care ar trebui să ne aducă ştiri locale, din oraş: CityNews.ro. Or fi destule întâmplări în judeţul Hunedoara care să merite relatate pe site-ul de ştiri, dar parcă mai merge, din când în când, câte o ştire despre o actriţă columbiană care s-a dat la fund (mă scuzaţi, nu m-am putut abţine!). Să se mai distreze hunedoreanul care intră pe Hunedoara.Citynews.ro în căutare de informaţii relevante.

“Actriţa columbiană Sandra Viviana Brand Bedoya, de 30 de ani, a murit din cauza complicaţiilor survenite în urma unei operaţii estetice la fund”, zice autorul anonim şi apoi continuă: “Sandra la un spital din Bogota, Columbia”. Sandra CE la un spital din Bogota?

actrita care s-a dat la fund

Servus Hunedoara ne povestea, săptămâna trecută, despre “locatarii unui bloc din Petrila” care “au fost evacuaţi din case”. Evident că autorul nu putea spune că locatarii unui bloc au fost evacuaţi din bloc, pentru că era redundant, dar parcă nici “locatarii unui bloc au fost evacuaţi din case” nu sună chiar bine.

locatari bloc evacuati din case

“Guvernul ar putea stinge decupla ApaServ de la piaţa de energie”, anunţa, tot săptămâna trecută, CityNews. Iniţial, autorul nu s-a putut hotărî asupra termenului pe care să-l folosească în titlu, dar, în cele din urmă, verbul “a decupla” a prevalat. Problema e că odată publicat articolul, link-ul a rămas în forma iniţială: “hunedoara.citynews.ro/economic/guvernul-ar-putea-stinge-decupla-apaserv…”.

stinge-decupla

Nu ştiu dacă urmăriţi postul de ştiri România TV. Eu nu-l urmăresc, dar se mai întâmplă, din când în când, să mă “trezesc” cu televizorul pornit pe acest post de ştiri de scandal. Cel mai tare mă amuză când, seara, au câte doi-trei invitaţi în emisiune şi împart ecranul în trei “bucăţi” egale, fiecare bucată cu câte un invitat sau cu moderatorul, dar nu-l lasă doar pe unul să vorbească, ci vorbesc toţi. Practic, telespectatorul are o televiziune de tip “trei în unu”: nu-ţi place moderatorul, dar te uiţi la invitatul nr. 1 şi-l asculţi pe invitatul nr. 1 în dialog cu invitatul nr. 2. Nu-ţi place invitatul nr. 1? Nu-i bai, îl poţi asculta pe invitatul nr. 2 în dialog cu moderatorul. Şi chiar dacă nu-ţi place de niciunul dintre invitaţi, poţi să-l asculţi pe Gigi Becali, care am impresia că intră în fiecare seară în legătură directă cu invitaţii şi moderatorul. Şi dacă nu-i Gigi Becali, e Corneliu Vadim Tudor sau o altă personalitate care “face rating”.
Luni, o moderatoare al cărei nume îmi scapă (e tipa care spune “păăă” o dată la trei cuvinte) a vrut să intre în legătură directă cu un corespondent RTV aflat pe teren şi, în loc să spună că respectivul coleg are mai multe informaţii despre scandal (la RTV, întotdeauna e vorba de câte un scandal, iar de data asta era vorba despre conflictul dintre suporterii rapidişti şi cei stelişti), a zis: “Colegul meu, Xulescu, are mai multe încăierări de la faţa locului”.
De altfel, după cum puteţi vedea în imagine, titlurile orei rezumate în câte un cuvânt arată aşa: “TERORIZAŢI, DEFINITIV şi SCANDAL”. Să curgă sânge!

rtv

“Mai mulţi rromi au venit să-şi susţină rubedeniile reţinute pentru că ar fi furat din cabina unui camion”, anunţă Ramona Ştefan, în Servus Hunedoara. De ce “rubedeniile” şi nu “rudele”? Pentru că, cel puţin în mintea mea, rubedenie este un termen peiorativ. Şi când zici că nişte ţigani au venit să-şi susţină rudele, parcă dai mai multă greutate titlului dacă în loc de “rudele” spui “rubedeniile”. Că doar se ştie că ţiganii-s mulţi şi e clar că atunci când se duc la poliţie, la spital sau la birtul din sat ca să-şi “susţină rubedeniile”, se lasă cu scandal. C-aşa-i în tenis!
Curios, dar n-am văzut niciodată familii întregi de “rromi” adunate în faţa unei universităţi, ca să-şi susţină rubedenia în ziua absolvirii.

rubedeniile

Mihaela Tămaş, de la Glasul Hunedoarei, a vrut să scrie un titlu care începea aşa: “Mama copilului s-a sinucis anul trecut”. Şi mă gândesc că a început să facă jocuri de cuvinte precum “Mama cui? Mama lui, a copilului”. Dar parcă-s prea mulţi de “lului” în cuvântul ăsta, şi-o fi zis Mihaela. Aşa că a mai tăiat din ei, rezultatul fiind “mama copilui” – varianta prescurtată de la “mama lui, mama copilului”.
Iată şi un pasaj din ştire: “Din primele verificări s-a stabilit faptul că femeia, în vârstă de 46 de ani, cunoscută cu afecţiuni psihice, care îl avea în îngrijire pe minor, s-a sinucis prin spânzurare”.

mama copilui

Felicitări autorităţilor care au hotărât să lase un copil de patru ani în grija unei femei bolnave psihic! Probabil că sunt sute de cupluri care ar face orice ca să poată adopta un copil rămas orfan, dar, nu-i aşa?, rudele apropiate au prioritate, chiar dacă suferă de boli psihice. Doar ce se poate întâmpla? Ei bine, iată ce se poate întâmpla: bunica îşi omoară nepotul şi apoi se sinucide. Când văd astfel de ştiri, parcă-mi piere tot cheful de făcut glume…

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'