Fotbal: Liga a lll-a, seria a V-a – Nicio problemă cu Europa!

Articolul a fost vizualizat de 1,503 ori

Situaţia jalnică în care a ajuns fotbalul românesc, în special cel din eşaloanele doi şi trei, este tot mai evidentă. De câţiva ani, Federaţia Română de Fotbal nu ia măsurile care se impun pentru a revigora această activitate. Pentru că, lor, celor care au scaune călduţe la forul diriguitor le convine să „raporteze” an de an că la aceste niveluri avem o sumedenie de echipe, care duc o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru a promova sau a evita retrogradarea. Şi când colo, ce să vezi?! În liga a doua, în prima serie, din 16 echipe înscrise iniţial la începutul sezonului 2012-2013, au mai rămas doar 13, iar în cealaltă serie mai sunt 12.

FC Hunedoara - Europa Alba IuliaCu alte cuvinte, promovează în liga lui „Mitică” cine poate, şi nu mai retrogradează aproape nimeni. La fel stau lucrurile şi în eşalonul trei, unde, etapă de etapă, două, trei sau patru cluburi nu evoluează, deoarece s-au retras altele, la început sau pe parcurs. Şi atunci despre ce vorbim? Despre creşterea valorică a competiţiei sau despre afundarea tot mai pregnantă în „mocirlă”? Şi stăm şi ne minunăm cum prăpastia dintre noi şi celelalte ţări se adânceşte tot mai mult, pentru că nu avem programe clare. Ne mai amăgim cu câte o prestaţie peste nivel, în competiţiile europene, a celor de la Steaua sau CFR Cluj. Ar fi bine şi chiar necesar ca frâiele să fie preluate de alţii, de cei care doresc, într-adevăr, binele fotbalului românesc.

Şi pentru că tot aminteam de modul în care se joacă sau nu în liga a lll-a, exemplul elocvent vine şi din seria a V-a, unde evoluează singura reprezentantă a judeţuluiu nostru, FC Hunedoara. Din primele şase etape ale returului, hunedorenii au jucat efectiv, pe teren, doar în trei. Au început cu o victorie la „masa verde” la conjudeţeana Jiul Petroşani, care s-a retras înainte de startul celei de-a doua părţi, apoi a fost runda în care au stat. Abia pe 23 martie a fost prima apariţie oficială din 2013 a „negru-albaştrilor”, când au suferit şi primul eşec din campionat, pierzând dramatic în prelungiri la principala urmăritoare, Olimpia Satu Mare.

A urmat victoria „subţire” de pe propriul teren cu Naţional Sebiş (1-0), după care a venit „excursia” de la Turda, unde gazdele au dat dovadă de o crasă „nesimţire”, neprezentându-se, aşa cum făcuseră şi la meciul din tur. Şi a venit întâlnirea din etapa cu numărul 19, din nou pe „Michael Klein”, cu un adversar facil în faţă, Europa Alba Iulia, pe care îl învinsese şi în toamnă, în deplasare, cu 3-1. Singura variantă pentru elevii lui Marius Opric era, fără niciun echivoc, obţinerea celor trei puncte, ţinând cont că principala contracandidată la promovare, Olimpia, pare „ancorată” atât pe teren, dar şi în afara lui, în a face totul ca să-i detroneze pe Pepenar&company din poziţia de lideri. Orice neatenţie poate să compromită munca depusă, iar gruparea de pe Cerna trebuie la rândul ei să-şi ia toate măsurile pentru a preîntâmpina o surpriză neplăcută.

Dubla lui Făgărăşanu

Faţă de jocul cu Naţional Sebiş, tehnicianul de la FC Corvinul a făcut trei modificări în 11-le de bază. L-a titularizat după o lungă perioadă pe Vîrtan pe banda dreaptă, în locul lui Dosan, iar în centrul apărării a reapărut Bier, în locul „suspendatului” Ambruş. De asemenea, nemulţumit de randamentul lui Nicula, dar şi al lui I. Radu, i-a dat din nou credit lui Suciu. Mutări care s-au dovedit pe parcursul celor 90 de minute ca fiind inspirate în cea mai mare parte. De partea cealaltă, oaspeţii, ca orice echipă care vine pe Cerna, îşi doreau să pună probleme liderului şi, de ce nu, dacă este posibil, să „ciupească” măcar un punct.

Aşa că s-au aşezat de la început pe două linii, încercând să ofere cât mai puţine spaţii de manevră gazdelor. Prima oportunitate am notat-o în minutul 12 , când portarul Rusu a fost nevoit să-l faulteze pe Suciu la limita careului mare, dar Pepenar a trimis balonul peste poartă, din lovitura liberă acordată. După alte două minute, acelaşi Suciu, lansat pe contraatac, a şutat din careu, dar acelaşi portar a respins, pentru ca, imediat, la un fault dur la Cuciula, undeva în zona neutră, „centralul” Marius Omuţ să-i arate direct „roşu” lui Băd. Cu om în plus, lucrurile păreau şi mai simple, dar golul se lăsa aşteptat. În minutul 21, Pepenar a reluat spectaculos pe spate, din 9 metri, remarcându-l din nou pe goalkeeperul oaspete, pentru ca, în minutul 33, percutantul Suciu să-l evidenţieze din nou, şutul lui din 6-7 metri fiind scos în corner, cu mâna, din cădere. Această dominare accentuată a prefaţat, până la urmă, şi golul mult dorit, care a venit în minutul 36. Pepenar a centrat de pe stânga, iar Făgărăşanu a reluat fulgerător sub transversală, în dreapta portarului. Cu un minut înainte de pauză, acelaşi Făgărăşanu îşi va trece în cont „dubla”, reluând, din 5 metri, centrarea pe jos venită de astă dată de pe partea dreaptă, de la Robert Cristian, şi lucrurile erau deja rezolvate, singura problemă fiind diferenţa de scor.

Două goluri în 60 de secunde

Forcingul a continuat şi după revenirea de la vestiare, în faţa unui adversar care l-a transformat în „şomer” pe Dragotă. În minutul 50, „bătrânul” Pepenar a reluat de două ori în aceeaşi fază, remarcându-l din nou pe Rusu. Golul de 3-0 a căzut în minutul 62 când, urcat în atac, Vîrtan a centrat în faţa porţii pe partea opusă de unde Pepenar a îndeplinit o simplă formalitate. La nici 60 de secunde diferenţă, scorul a căpătat proporţii, atunci când Suciu a trecut în viteză de Man, a intrat în careu şi l-a „fixat” pe acelaşi Rusu, trimiţând în colţul lung, pentru un 4-0 meritat. Robert Cristian îl remarcă imediat pe acelaşi portar, pentru ca în minutul 67, Pepenar, care a făcut întindere, să ceară schimbarea.

Abia în minutul 76 au reuşit cei de la Europa să trimită primul şut pe spaţiul porţii prin Cl. Ban, ceea ce spune aprope totul despre ei. Intrat şi el pe teren, I. Radu a avut golul cinci în vârful bocancului, dar mingea trimisă din întoarcere a fost scoasă de nefericitul portar. Cu 10 minute înainte de fluierul final s-a restabilit echilibrul numeric, Trăşcan fiind, la rândul lui, trimis la cabine, după ce a încasat „roşu” pentru limbaj violent adresat băncii tehnice a celor din Chişineu Criş. Urmează două etape extrem de importante pentru FC Hunedoara. Două deplasări la Oşorhei şi Câmpia Turzii, unde sunt necesare toate cele şase puncte. În caz contrar, lucrurile se pot complica neaşteptat, mai ales că, aşa cum spuneam, sătmărenii par a-şi face temele atât pe teren, dar mai ales în culise. Vreau să cred că Hunedoara va şti să gestioneze cele două jocuri, care ar rezolva în proporţie de 95% ecuaţia echipei care va promova în liga secundă.

FC Hunedoara – Eeuropa Alba Iulia: 4-0 (2-0)

Au marcat: Făgărăşanu (min. 36 şi 44), Pepenar (min. 62), Suciu (min. 63)
Eliminaţi: Trăşcan (min. 80, direct “roşu”)/ Băd (min. 14, direct “roşu”)

FC HUNEDOARA: Dragotă – Vîrtan, Bier, Cuciula, Trăşcan – Găceanu (min. 75, Vişan), J. Vajda (min. 84, Roiu) – R. Cristian, Făgărăşanu, Pepenar (min. 68, Lintaru) – Suciu (min. 68, I. Radu).
Antrenor: Marius Opric.

EUROPA: Rusu – Fritea, Man, Toseschi, Condrea (min.68, Loga) – Hîrciagă (min. 63, Popa), Cl. Ban, Contor (min. 54, Circov), Apetri (min. 80, Firtea) – Bucur, Băd.
Antrenor: Sorin Cigan. Arbitru: Marius Omuţ (Oradea). Asistenţi: Ciprian Fiter (Oradea) – Cristian Bologan (Ştei). Stadion: “Michael Klein”. Spectatori: cca 600.

About Ion Bădin