Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,412 ori

Mi-au spus colegii mei de redacţie că primim destul de des comunicări prin fax de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara. Asta înseamnă câte un mic “cearşaf” de hârtie irosit pentru un mesaj care ar putea, la fel de bine, să fie trimis prin e-mail. Şi dacă tot consumăm role de hârtie pentru fax ca să primim nişte mesaje, m-am pus pe citit, ca să văd exact ce era atât de important încât trebuia trimis pe bani (ca să trimiţi un document prin fax ai nevoie cel puţin de un post telefonic). Şi-am văzut.

facs

“«Alte trei firme sancţionate pentru muncă nedeclarată-o plângere penală»” – va să zică, au dat ei titlul ştirii, ca să nu se mai obosească ziariştii. Cred că nu i-ar fi costat nimic dacă ar fi pus şi cele două spaţii înainte şi după liniuţă, ca să nu rămână cuvântul “nedeclarată-o”. Apoi, încă din prima frază mai avem o greşeală: “În săptămână 22-26 aprilie”. Nu săptămâna?
Mai departe: “Firma a fost sancţionată contravenţional cu 10.000 lei pentru primirea la muncă a unei persoane fără ai întocmi forme legale de angajare”. Ai, ai, ai, domnilor Sorin Gabriel Istrate şi Adrian Florin Bozdog, cum v-aţi pus semnătura pe un text necorectat!

itm3

ai intocmi

trei dintr-o lovitura

“O altă deficienţă descoperită a fost şi aceea că angajatorul nu a îmnânat câte un exemplat al contractului de muncă tuturor salariaţilori”. Trei dintr-o lovitură, doamnelor şi domnilor!

Carmen Cosman reuşeşte, încă o dată, să mă bage în ceaţă: “Un imobil vechi din Lupeni, care acum nu mai are nicio funcţionalitate, va fi transformat în cantină socială pentru micii cerşetori. Clădirea a fost donată de omul ed afaceri Emil Părău, cel care a înfiinţat Asociaţia Sfânta Filofteia, căreia i-a pus la dispoziţie imobilul”. De unde a apărut Asociaţia asta, dacă la început îmi spui că o clădire va fi transformată în cantină? Cine sunt “micii cerşetori” care vor beneficia de ajutorul omului DE afaceri? Of, atâtea întrebări născute de un singur şapou! Vă daţi seama cât de tare m-ar durea capul dacă aş citi toate articolele din Cronica Văii Jiului?

cantina

“Sebeşul mai tare ca Luxemburgul la investiţii” era titlul care trona pe ecran la Realitatea TV, luni seară. Ce virgule, ce intonaţie? Să curgă textul! Sebeşul mai tare, Sebeşul mai moale, după gust.

sebesul mai tare

“Poliţiştii şi inspectorii sanitari veterinari au efectuat mai multe controale în pieţele agroalimentare şi magazine din judeţ”, scrie George Vasiliu, pe site-ul HunedoaraMea.ro. Inspectorii ăştia “sanitari veterinari” sunt curat îmbrăcaţi, nu-i aşa? Altfel de ce i-ar fi numit “sanitari” în loc de “sanitar-veterinari”, ei fiind angajaţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare, nu ai Direcţiei Sanitare Veterinare?! “Un agent comercial din Deva a fost sancţionat cu 1.000 de lei pentru că nu deţinea autorizaţie de funccţionare. Poliţiştii hunedoreni atrag atenţia că astfel decontroale vor fi intensificate în perioada urmatoare”, insistă George Vasiliu. Bine.

inspectorii sanitari

“Poliţiştii îi «vânează» pe şoferii vitezomani”, mai scrie HunedoaraMea.ro. “Acţiunea are loc vineri şi sâmbătă, între orele 7.00 şi 18.00, şi face parte dintr-o campanie la nivel naţional a Poliţiei Române care se desfăşoară în nouă judeţe şi pe două autostrăzi din ţară”. Uhh, vă daţi seama?! DOUĂ AUTOSTRĂZI, de parcă am avea o sută şi poliţiştii s-au hotărât să stea la pândă numai pe două dintre ele!

pe doua autostrazi

Din ciclul “Peste ce titluri mai poţi da în ziua de azi dacă intri pe site-ul Adevărul”, vă prezint Titlul care le “bate” pe toate: “VIDEO Cum mor în chinuri oamenii atacaţi de armata siriană cu gaz paralizant (ATENŢIE, IMAGINI ŞOCANTE)”. Nu am deschis filmuleţul, nu îmi place să-mi petrec timpul urmărindu-i pe alţii cum suferă, dar mi se pare… interesant că oamenii de la Adevărul s-au gândit că ăsta ar fi un subiect de interes pentru români. Le propun ca, pe viitor, să ne încânte şi cu alte titluri interesante, cum ar fi: “VIDEO Cum reacţionează românii când le vin facturile la utilităţi ATENŢIE, IMAGINI ŞOCANTE!” sau “ŞOCANT: VEZI AICI cum îşi cheltuie bătrânii pensia într-o singură vizită la supermarket”.
Mai interesant e că 15 persoane au “apreciat” acest articol.

socant

Un alt titlu care musteşte de inteligenţă l-am găsit pe… aţi ghicit, CityNews.ro: “Momentul în care un microbuz se răstoarnă la locului unui alt accident”. Desigur că în filmuleţul de pe site nu a surprins chiar momentul în care un microbuz se răstoarnă la locul unui alt accident, aşa cum v-aţi fi aşteptat. Amatorul care filma era preocupat cu “fiarele contorsionate” ale primului microbuz, aşa că, spre ghinionul lui, nu a filmat decât o jumătate de accident. Sunt convins că în seara aia nu a dormit bine din cauză că nu a “prins” accidentul. Vă daţi seama câte vizualizări ar fi avut, câte “like-uri” şi “share-uri” pe Facebook? Of, cât ghinion!

momentul cand

Mi-au lăcrimat ochii când am citit titlul unei ştiri semnate de REDACTORUL ŞEF al cotidianului Mesagerul Hunedorean, Sorina Popa: “Astăzi, se repartizează locuinţele sociale, în Hunedoara”. Să nu credeţi că am plâns de emoţie pentru hunedorenii care au primit locuinţe sociale. Bravo lor, să le folosească sănătoşi! Am lăcrimat când am văzut cele două virgule “criminale” ale Sorinei Popa. Păi dacă tu, ca şef, nu eşti în stare să pui virgulele cum trebuie, ce pretenţii să mai ai de la subordonaţi?

sorina popa

“Atenţie, la natură!. Căpuşele şi viperele, pericolul din iarbă pentru amatorii de ieşiri în natură”, scrie Raluca Stroia, în Glasul Hunedoarei. Am văzut multe monstruozităţi gramaticale la viaţa mea, dar punct după semnul exclamării nu am mai văzut. Nici virgula de după “atenţie”, nici dubla apariţie a cuvântului “natură” nu-mi plac deloc, dar punctul ăla e mai “tare” decât orice altă greşeală.

ai intocmi

“Cifra
16
Etape a rezistat FC Hunedoara pe locul 1 în C5” scrie, pe site-ul Ziarului Hunedoreanului, Sami Tamaş. Presupun că aşa apare în ziar, într-o casetuţă frumoasă (moştenită de la Hunedoreanul, idee pe care a furat-o şi Servus Hunedoara). Dar articolele care apar pe site nu le verifică nimeni, oare?

cifra

Până săptămâna viitoare, să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'