Sport: Detronaţi după 224 de zile

Articolul a fost vizualizat de 1,467 ori

Fotbal – Liga a lll-a, seria V 

Pe 14 septembrie 2012, FC Hunedoara învingea, la pas, pe “Michael Klein”, cu 2-0, pe Olimpia Satu Mare, considerată principala contracandidată la promovarea în liga secundă. Atunci hunedorenii deveneau liderii seriei a V-a şi, etapă de etapă, îşi măreau diferenţa de urmăritoare. Chiar dacă jocul echipei nu a strălucit, aşa cum am afirmat de nenumărate ori, rezultatele de pe teren au fost în favoarea “trupei” antrenate de Marius Opric, un tehnician care nu m-a impresionat cu absolut nimic, despre care am crezut şi atunci, dar mai ales acum, că, pentru el, a antrena gruparea de pe Cerna este o pălărie prea mare.

FC Hunedoara - SESO Câmpia Turzii

FC Hunedoara – SESO Câmpia Turzii

Sfârşitul turului i-a găsit pe “negru-albaştri” instalaţi confortabil pe prima poziţie, la o diferenţă de şapte “lungimi” de CS Oşorhei (o echipă abia promovată) şi la nu mai puţin de zece (!!) de Olimpia. O iarnă care îi făcea pe iubitorii fotbalului din Hunedoara să viseze cu ochii deschişi la o promovare care părea mai mult ca oricând la îndemână. A fost o pauză lungă, dar lucrurile s-au desfăşurat conform graficului, cu un cantonament centralizat la Băile Felix şi cu o serie de meciuri amicale, unele dintre ele cu echipe puternice din liga superioară, în care rezultatele au fost bune.

Corolarul acestor pregătiri, dar şi al rezultatelor din amicale, trebuia însă transpus în partidele oficiale care urmau în partea secundă a campionatului. S-a început returul cu un 3-0 obţinut în urma retragerii conjudeţenei Jiul Petroşani. Satu Mare trecea greu acasă de Europa Alba Iulia, cu 1-0, şi diferenţa de 10 puncte rămânea neatinsă.

În runda următoare, FC Hunedoara nu a fost programată, în timp ce urmăritoarea noastră învingea cu 3-2 la Oradea pe Oşorhei şi devenea clar că lupta se va da între cele două. Ecartul “a scăzut la 7 puncte şi urma un meci extrem de important, care putea să decidă totul, sau să relanseze lupta pentru promovare. Returul dintre cele două echipe a fost pierdut dramatic de Pepenar şi coechipierii săi, în prelungiri, după un gol venit din penalty, la un henţ păgubos în careu al lui Roiu. Diferenţa a scăzut la doar patru puncte, plus un meci în minus pentru FC Hunedoara. La acea vreme atenţionam că ceea ce urmează va trebui foarte bine gestionat, mai ales că suntem în România, iar Olimpia începuse să îşi facă “temele” aşa cum trebuie pentru a realiza marea surpriză. În general, de câţi ani merg la fotbal şi am observat acest sport la noi, promovările şi titlurile s-au mai jucat şi în “culise”.

Reclamă “presiunea” promovării

A urmat primul joc în faţa propriilor suporteri, unul “încâlcit”, dar un 1-0 cu Naţional Sebiş, care, coraborat cu 3-0 al sătmărenilor la Sighetu Marmaţiei, menţinea ”ecartul” de patru puncte. A venit şi runda cu numărul 18, Hunedoara mergând degeaba la Turda, unde gazdele nu s-au prezentat la joc şi a venit un nou 3-0, iar Olimpia bătea acasă un adeversar incomod, pe care îl vom întâlni în deplasare peste două etape, Şoimii Pâncota, cu 1-0. Runda următoare, o victorie categorică în propriul fief cu Europa Alba Iulia (4-0), în timp ce adversarii noştri mi-au întărit convingerea că nu vor mai pierde niciun punct până la final, învingând la Dej pe Unirea cu 1-0. Cele patru puncte distanţă rămâneau, dar urmau două deplasări pentru elevii lui Opric, la Oşorhei şi Seso Câmpia Turzii.

La momentul respectiv reveneam şi scriam că, dacă FC Hunedoara se va impune în cele două partide, soarta promovării este pecetluită în proporţie de 95%, în caz contrar, lucrurile se vor complica şi mai mult. Şi de ce ne era teamă nu am scăpat, pentru că în cele două deplasări, din maximul de şase puncte s-a obţinut doar unul, în timp ce Olimpia şi-a continuat “jocurile”, realizând victorii pe bandă rulantă. Am cedat cu 1-0 la Oradea, după o evoluţie lamentabilă, gol înscris de un ex-hunedorean, Lucian Todea, iar vineri, pe teren neutru, la Turda, ne-am împiedicat din nou, în faţa modestei Seso Câmpia Turzii, terminând nedecis, 0-0. Şi uite aşa, după 224 de zile, FC Hunedoara predă şefia seriei celor de la Olimpia şi, după cum par că se desfăşoară lucrurile, sătmărenii par principalii favoriţi la promovare. Asta şi pentru că hunedorenii fac un retur, cel puţin până acum, extrem de modest, cu doar un punct adus de pe alte terenuri, iar la nivelul conducerii domneşte o “ceaţă” totală, care nu prevesteşte nimic bun. Mai mult, jucătorii par depăşiţi total de evenimente, arătând că nu au valoare pentru îndeplinirea obiectivului. Iar principalul vinovat de ceea ce se întâmplă, totuşi, cu jocul şi evoluţiile acesteia este, fără doar şi poate, antrenorul Marius Opric, care pare şi el la fel de depăşit de situaţie.

Am citit săptămâna trecută, într-un cotidian judeţean, o declaraţie a unui jucător, pe numele lui Vîrtan, care spunea că el şi colegii lui de echipă joacă sub o presiune continuă, încercând să explice evoluţiile şterse. Păi să fim serioşi! Sub ce presiune pot evolua, la acest nivel, Pepenar, Ambruş, J. Vajda, R. Cristian, ca să dau doar câteva exemple, fotbalişti care ani buni au evoluat în ligi superioare?! Mai mare ruşinea să vii cu asemenea explicaţii. Să risipeşti 10 (zece) puncte cu atâta nonşalanţă este ori prostie, ori rea-voinţă. Probabil nu se doreşte promovarea, aşa cum se aude pe la colţuri. Ratarea acestui obiectiv, care a fost mai la îndemână ca oricând, ar fi o mare frustrare pentru fotbalul de pe Cerna, dar şi pentru fotbalul din judeţul nostru. Şanse mai sunt, dar dacă ele nu vor fi gestionate aşa cum trebuie, cei vinovaţi vor trebui să răspundă de ceea ce au făcut ca acest lucru să nu fie realizabil. Nu îi nominalizez acum, pentru că ei se ştiu.

O remiză de doi bani

Revenind la partida din ultima etapă, să spunem că ea ne-a confirmat declinul de formă în care se află FC Hunedoara în acest retur, în care rezultatele din teren, în special cele obţinute în deplasare, sunt departe de ceea ce aşteptau sutele de fani. După eşecul de la Oradea cu 0-1, ne aşteptam ca Marius Opric să reuşească să pună punct acestei degringolade şi să obţină toate punctele în faţa celor de la Seso, un adversar incomod, dar care nu ar fi trebuit să pună probleme unei echipe cu pretenţii la promovare, mai ales că meciul se desfăşura la Turda şi nu la Câmpia Turzii. S-a început deja în consacratul 4-2-3-1, chiar dacă cele trei puncte erau necesare ca aerul, păstrându-l “vârf” împins doar pe Suciu.

Chiar dacă în start au avut posesie, fazele periculoase care au urmat s-au derulat la poarta lui Dragotă. În minutul 13, centrarea pe jos în careul mic a lui Mercean pentru Muscă a fost blocată de noul “căpitan” de echipă, Ambruş. Peste alte patru minute, David a reluat puternic de la 18 metri spre colţul lung, dar acelaşi portar s-a întins şi a scos, pentru ca, în minutul 20, la centrarea venită de la Boroştean, Fertea să reia spectaculos pe spate cu călcâiul, prilejuindu-i lui Dragotă ocazia să se remarce din nou. Abia în minutul 23 am asistat la prima fază mai închegată a oaspeţilor, când Suciu a fost găsit în mijlocul careului, a înscris, dar golul a fost anulat corect pe motiv de off-side, atacantul reactivând această poziţie. În minutul 27, Hunedoara beneficiază de o lovitură liberă directă de la 23 de metri. J. Vajda trimite în scurt, Pampea reţine cu siguranţă, degajează lung, dincolo de centrul terenului. Cuciula cade lângă Fertea, dar se ridică, atacantul celor de la Seso pătrunde în careu pe dreapta şi este faultat inutil de acelaşi Cuciula. Penalty pentru gazde, dar, spre norocul celor de la FC Hunedioara, Boroştean a trimis mult pe lângă stâlpul din stânga. Scăpaţi cu bine din această situaţie, elevii lui Opric nu reuşesc să devină periculoşi, dând dovadă de aceeaşi neputinţă şi sterilitate în faza ofensivă. Am notat doar şutul peste al lui Făgărăşanu din minutul 37. Revenirea de la cabine nu a adus nimic nou în evoluţia liderului (încă la acea oră). Acelaşi joc previzibil, cu un vârf izolat şi cu puţine ameninţări pentru Pempea. La capătul primei ore de joc, Opric îi scoate de pe teren pe Făgărăşanu şi Suciu şi introduce forţe proaspete, Pepenar şi I. Radu, în încercarea de a înscrie golul mult dorit. Se obţin o serie de lovituri din apropierea careului gazdelor, dar niciuna nu are finalitate, în timp ce, la Zalău, sătmărenii deschideau scorul în minutul 63 şi deveneau noii lideri ai seriei a V-a. Intrat nerefăcut, Pepenar se accidentează după doar 18 minute şi va ceda locul lui Lintaru, dar nici introducerea acestuia şi nici, mai apoi, a lui Drăgoescu nu vor aduce nimic nou pe tabela de marcaj. A fost faza din minutul 83, când J. Vajda a şutat putenic de la 18 metri şi portarul a respins în faţă, pentru ca, în al patrulea minut al prelungirilor, Moteţ să vadă al doilea “galben” şi implicit “roşu”, dar doar pentru statistică. Un 0-0 cât un eşec, care aduce FC Hunedoara pe locul doi. Urmează mâine partida de acasă cu codaşa Plimob Sighetu Marmaţiei, în care nu se pune problema învingătoarei, după care va veni deplasarea de la Pîncota, când Satu Mare va sta. Atunci se va juca ultima şansă a promovării.

SESO Câmpia Turzii – FC Hunedoara: 0 – 0

Eliminat: Moteţ (min. 90 + 4, pentru cumul de cartonaşe galbene)

SESO: Pempea – Văşcan, Popa, Muscă, Moteţ – Mervcean, Covaciu, Boroştean (min. 62, Cocoară), Şoancă – David (min. 83, Saşa) – Fertea (min. 87, Moldovan).
Antrenor: Ştefan Fogoroşi.

FC HUNEDOARA: Dragotă – Vîrtan, Ambruş, Cuciula, Dosan – J. Vajda, Găceanu (min. 68, Drăgoescu) – R. Cristian, Vişan, Făgărăşanu (min. 60, Pepenar; min. 78, Lintaru) – Suciu (min. 60, I. Radu).
Antrenor: Marius Opric.

Arbitru: Cătălin Buşi. Asistenţi: Nicolae Dobrică – Daniel Demetrescu (toţi trei din Râmnicu Vâlcea). Stadion: “Municipal” Turda. Spectatori: 150.

About Ion Bădin