Pensionarii hunedoreni câştigă “pe hârtie”, dar pierd în realitate

Articolul a fost vizualizat de 1,804 ori

Există un paradox pe care majoritatea oamenilor nu îl înţeleg pe deplin. Cum se face că, deşi este criză, pensiile românilor, şi a hunedorenilor nu fac excepţie, cresc. O statistică econtext arată că în perioada de patru ani (2008 – 2012) scursă de la începutul crizei, Institutul Naţional de Statistică (INS) a raportat că, în judeţul Hunedoara, pensiile au crescut de la 823 de lei la 956 de lei. Prin urmare, pensionarii hunedoreni ar trebui să o ducă mai bine acum, după patru ani de recesiune.

pensionariCeea ce nu este foarte clar, privit din afară şi superficial, este că în realitate pensionarii au pierdut putere de cumpărare, iar majorarea pensiilor nu este decât o formă cvasi ineficientă de protecţie socială.

Inflaţia a luat, nu a dat

Cu cât au avut pensii mai mari, vârstnicii au pierdut mai mult. Hunedorenii se află pe locul doi pe ţară (după Bucureşti) la valoarea pensiei. Potrivit analizei făcute de econtext, pe datele oficiale ale INS, sporul pensiei în patru ani de criză a fost de 16,5 la sută. Fără inflaţie. Aplicând însă rata inflaţiei (circa 23 la sută în cei patru ani) la nivelul pensiei medii de anul trecut (956 de lei), obţinem o variaţie reală NEGATIVĂ a valorii pensiei.

Adică, în termeni de putere reală de cumpărare, pensia media a hunedoreanului era, la finele anului trecut, cu o aproximare prin rotunjire în sus, de 740 de lei.

Minus 83 de lei

Prin urmare, raportat la anul 2008, în termeni reali, poştaşul aduce fiecărui pensionar mai puţin cu 83 de lei. Este, de asemenea, şocantă diferenţa dintre pensia din statistică şi cea de pe piaţă, care în judeţul Hunedoara atinge valoarea de 216 lei.

Vârstnicii hunedoreni sunt printre cei care au pierdut cel mai mult la puterea de cumpărare, alături de cei din Bucureşti şi Braşov, foste zone puternic industrializate, la fel ca Hunedoara.

About Adrian Sălăgean