“Donează o carte, dăruieşte o speranţă”

Articolul a fost vizualizat de 2,222 ori

Campanie pentru colectarea de cărţi destinate bibliotecilor din judeţul Hunedoara 

Aproximativ 10.000 de cărţi s-au strâns până acum pe parcursul campaniei derulate de Organizaţia Femeilor Liberale din judeţul Hunedoara

Aproximativ 10.000 de cărţi s-au strâns până acum pe parcursul campaniei derulate de Organizaţia Femeilor Liberale din judeţul Hunedoara

Campania demarată în urmă cu mai bine de o lună de către Organizaţia Femeilor Liberale din judeţul Hunedoara ajunge la cea de-a doua fază a sa, cea a bilanţurilor intermediare. În continuare, se mai pot dona însă cărţi, la punctele de colectare special amenajate în acest scop. Mii de cărţi s-au adunat în majoritatea oraşelor, iar campania nu este încă la final.

Pe parcursul săptămânilor următoare, fiecare organizaţie locală OFL din judeţ va decide unde anume vor ajunge cărţile adunate pe parcursul campaniei. Organizaţia Femeilor Liberale din Petrila, una dintre cele mai active în acest demers, a decis deja: cele peste 3.500 de volume adunate până acum vor ajunge la biblioteca publică din comuna Lunca Cernii.

“Cu toate că am reuşit să adunăm un număr neaşteptat de mare de cărţi, uşa punctului nostru de colectare rămâne deschisă şi-n următoarele zile. Cărţile sunt sortate pe domenii, urmează să fie ştampilate şi numerotate, după care, pe parcursul acestei luni, le vom duce în Lunca Cernii (una dintre cele mai izolate comune din judeţul Hunedoara – n.r.), pentru că acolo am înţeles că ar fi mare nevoie de ele”, spune Doiniţa Maria Bălănesc, coordonatoarea campaniei în localitatea amintită. La Petrila a avut loc şi unul dintre cele mai spectaculoase evenimente de până acum din cadrul campaniei: pe 25 aprilie, sute de micuţi şi adulţi s-au adunat în Parcul Copiilor pentru a dona cărţi, gestul lor fiind răsplătit cu un mic spectacol. “Aşa cum le-am primit, aşa vrem să le şi donăm. Sper că o să putem organiza şi la Lunca Cernii un moment festiv, pentru că nu vorbim de o simplă donaţie de obiecte, ci despre un gest cu o semnificaţie aparte”, adaugă Doiniţa Maria Bălănesc.

Deva şi Simeria se mobilizează mai greu

La Deva s-au adunat, până acum, doar aproximativ 500 de volume. Se pare că devenii ori nu mai sunt sensibili la asemenea demersuri, lucru greu de crezut, ori, pur şi simplu, nu au aflat de iniţiativa OFL Hunedoara. Reprezentanta OFL Deva, doamna Sorina Grama, crede că motivul este însă altul: “În Deva au mai fost acţiuni de acest gen şi, probabil, din acest motiv, de data aceasta răspunsul devenilor a fost un pic sub aşteptările noastre. Totuşi, nu este nimic pierdut. În zilele următoare aşteptăm o donaţie de la Biblioteca Judeţeană, iar punctul nostru de colectare va continua să funcţioneze şi avem toate şansele să dublăm numărul volumelor deja donate”. Cărţile adunate la Deva vor rămâne în oraş. Mai precis, ele vor fi donate Centrului de Plasament al Minorilor din reşedinţa de judeţ.

La Simeria, situaţia este asemănătoare. În jur de 500 de volume s-au adunat şi aici, o cifră mică, în comparaţie cu oraşele din Valea Jiului, de exemplu, dar mare în comparaţie cu Deva, oraşul “feroviar” fiind, practic, de cinci ori mai mic. “Simeria este un oraş care iese greu din inerţia cotidiană. Totuşi, nu renunţăm. Sărbătorile au trecut, lumea va fi mai receptivă la apelul nostru şi eu cred că vom strânge peste 1000 de volume. Acest mic fond de carte va fi, sperăm noi, piatra de temelie a bibliotecii publice din satul Bârcea Mare. Acolo nu există bibliotecă, iar noi ne dorim să înfiinţăm una, motiv pentru care nu ne vom rezuma la rezultatul acestei campanii pentru colectarea de cărţi”, spune reprezentanta OFL Simeria, Daniela Ban – Fântână.

Hunedoara trece de 3.000, Haţegul de 2000, Bradul tinde spre 1.000

În Hunedoara, numărul cărţilor deja adunate la punctul de colectare este de aproape 2.000, însă va depăşi 3.000 în perioada următoare, după cum spun organizatorii. “Punctul de colectare va continua să fie la dispoziţia hunedorenilor în următoarele două săptămâni. Am primit bucuroşi până acum tot felul de cărţi, de la culegeri de probleme şi romane, până la cărţi de poveşti pentru copii. Donatorii care s-au prezentat la noi ne-au spus că au aflat din presă şi de pe Internet de acţiunea noastră. Unii au făcut donaţii de 100, 200 sau chiar 300 de volume”, mărturiseşte Elena Durleşteanu. OFL Hunedoara nu a decis, deocamdată, unde anume vor fi donate cărţile colectate aici.

Un număr mare de volume donate, comparativ cu dimensiunile oraşului, se înregistrează şi la Haţeg. Aici s-au adunat până acum peste 2.000 de cărţi. “Mai sunt încă haţegani cărora am uitat să le spunem despre campania noastră, motiv pentru care am decis să menţinem şi noi deschis punctul de colectare. De asemenea, aşteptăm donaţii de la elevii de vârste mai mari, din şcolile generale şi de la liceul din oraş”, declară liderul OFL Haţeg, Dana Micloşoni.

Nu la fel stau însă lucrurile la Brad, unde s-au strâns până acum doar 400 de volume. Camelia Mirică explică situaţia: “Brădenii au fost foarte prinşi cu pregătirile pentru vacanţa de Paşte. Acum a trecut şi vacanţa, iar noi continuăm să-i aşteptăm cu donaţii. Am decis ca volumele adunate să meargă la Centrul de Plasament pentru Minori din oraş, la biblioteca Şcolii Generale «Horia, Cloşca şi Crişan», precum şi la Centrul Creştin «Speranţa» din Crişcior. Vrem să strângem cel puţin 1.000 de volume”.

Valea Jiului a reacţionat cel mai bine

colecta

Cazul oraşului Petrila, unde localnicii au răspuns exemplar la chemarea Organizaţiei Femeilor Liberale din Judeţul Hunedoara, nu este singular pentru Valea Jiului. În Petroşani s-a depăşit deja limita de 1.000 de volume, iar acţiunea de colectare va continua încă cel puţin o săptămână, după cum spune reprezentanta organizaţiei locale OFL, Dorina Niţă: “Am avut parte de o reacţie foarte bună din partea localnicilor. Asta şi datorită faptului că am avut un sprijin important din partea presei locale din Valea Jiului. Am fost bucuroşi să primim felicitări din partea unor oameni care se arătau încântaţi de faptul că cineva încearcă să stimuleze educaţia prin lectură”.

1.200 de cărţi au fost adunate şi la Vulcan, iar coordonatoarea campaniei de aici, Alina Cîrstoiu, spune că volumele vor ajunge, cu siguranţă, undeva în mediul rural: “Nu am decis încă unde anume. Am înţeles că nici colegele noastre de la Petroşani nu au luat încă o decizie. Oricum, cărţile trebuie să ajungă în mediul rural, pentru că acolo nu există nici librării şi nici conexiuni la Internet. Sunt mai mult decât convinsă că şi la ţară sunt copii care ar vrea să citească Jules Verne, Dumas, ori Karl May, însă nu au această posibilitate”.

Un alt rezultat demn de lăudat al campaniei se înregistrează tot în Valea Jiului, la Uricani. Aici sunt deja colectate peste 1.000 de cărţi, care vor ajunge în comuna Pui. “La noi au venit inclusiv din oraşul Lupeni oameni care au auzit de campania OFL şi au dorit să doneze cărţi. La început, trecătorii credeau că oferim noi ceva gratuit. Apoi s-au dumirit, iar unii dintre ei au revenit de acasă cu volume pe care le-au dăruit din toată inima”, spune Elena Maxer.

Campania pentru colectarea de cărţi destinate bibliotecilor din judeţul Hunedoara a început pe 2 aprilie – “Ziua internaţională a cărţii pentru copii” – şi se va finaliza în jurul datei de 1 iunie, Ziua Internaţională a Copilului, la Hunedoara, cu o serie întreagă de surprize pregătite de Organizaţia Femeilor Liberale din judeţul nostru.

Punctele de colectare a cărţilor

Organizaţia Femeilor Liberale din judeţul Hunedoara desfăşoară o colectă de carte pentru completarea fondului de carte al unor biblioteci.

Hunedoara: B-dul Dacia, nr. 20A, parter
Program: luni-vineri 14:00-18:00
Persoana de contact: d-na Elena Durleşteanu, tel. 0728.107.094

Deva: Str. 1 Decembrie, nr. 5, bl. B, sc. A, parter
Program: luni-vineri 14:00-18:00
Persoana de contact: d-na Sorina Grama, tel. 0762.894.899

Petroşani: Str. 1 Decembrie 1918, nr. 90, et. I (sediul fostei Administraţii Financiare)
Program: luni-vineri 14:00-18:00
Persoana de contact: d-na Dorina Niţă, tel. 0722.325.686

Vulcan: B-dul Mihai Viteazu, bl. 44, parter (lângă notariat)
Program: luni-vineri 14:00-18:00
Persoana de contact: d-na Alina Cîrstoiu, tel. 0724.333.779

Petrila: Str. Tudor Vladimirescu, bl. 368, parter
Program: luni-vineri 14:00-18:00
Persoana de contact: d-na Doiniţa Maria Bălănesc, tel. 0728.171.887

Haţeg: B-dul Tudor Vladimirescu, nr. 6 (Casa de Cultură)
Program: luni-vineri 14:00-18:00
Persoana de contact: d-na Dana Micloşoni, tel. 0744.794.071

Simeria: Str. Avram Iancu, bl. 8, parter (sediu Comsim)
Program: luni-vineri 14:00-18:00
Persoana de contact: d-na Daniela Ban Fântână, tel. 0722.257.715

Brad: Str. Independenţei, nr. 1, parter (lângă Primărie)
Program: luni-vineri 14:00-18:00
Persoana de contact: d-na Ioana Camelia Mirică, tel. 0735.649.119

Preşedinte OFL, deputat de Hunedoara Carmen Hărău

About Ciprian Iancu