“Nebunii” pe două roţi revin în Ţinutul Pădurenilor

Articolul a fost vizualizat de 1,686 ori

Mâine începe cea de-a V-a ediţie a Enduro Panorama, competiţia moto ce a crescut spectaculos de la un an la altul. De la o “prietenească” la care au luat startul 48 de participanţi, în urmă cu cinci ani, întrecerea a devenit deja a doua în Europa, ca număr de competitori. 400 de rideri vor lua startul mâine după-amiază, la ora 14.30, în prologul ce se desfăşoară, ca de obicei, în cariera dezafectată de lângă satul Ghelari.

Enduro Panorama

Enduro Panorama 2013 – adrenalina şi spectacolul vor fi din nou la cote maxime

Enduro Panorama 2013 – adrenalina şi spectacolul vor fi din nou la cote maxime

Organizatorii spun că la întrecere s-ar fi înscris peste 500 de participanţi, dar au fost nevoiţi să oprească înscrierile la limita de 400, deoarece vor să managerieze cât mai bine concursul, iar un număr foarte mare de competitori ar fi pus probleme pe măsură. “Din motive de ordin organizatoric am decis să limităm numărul participanţilor la 400. Suntem deja pe locul ll în Europa din acest punct de vedere, după o competiţie asemănătoare organizată în Austria şi vrem să facem paşi mici şi siguri în dezvoltarea evenimentului. Anul acesta am ajuns în situaţia în care avem înscrişi rideri din ţări precum Noua Zeelandă, iar asta spune ceva. Competitorii provin din 17 ţări, majoritatea din Europa”, spune Alexandru Barbu, reprezentantul Moto Club Haita Deva, asociaţia care organizează întrecerea.

La TV, pe post naţional

Şi în acest an partenerul tradiţional al riderilor deveni pentru derularea întrecerii este Pensiunea Panorama, locul în care se va afla “cartierul general” al competiţiei. Este însă pentru prima oară când întrecerea va fi transmisă pe un post naţional de sport, lucru posibil datorită apariţiei în rândul organizatorilor a Casei de producţie media şi PR “Discovering Transylvania”. “După fiecare zi de întrecere, Digi Sport va transmite un program de 25 de minute dedicat acestei ediţii a Enduro Panorama, iar luni, după finalul întrecerii, va fi o emisiune de o oră. Încercăm şi credem că vom reuşi să facem acest eveniment şi mai cunoscut în România şi nu numai, pentru că merită, fiind una dintre cele mai importante competiţii de gen din Europa şi cea mai mare de la noi din ţară”, spune Sebastian Popescu, managerul “Discovering Transylvania”.

Traseu secret

Enduro PanoramaOrganizatorii nu vor dezvălui traseul întrecerii decât la şedinţa tehnică. Asta pentru că nu vor să fie acuzaţi că-i avantajează pe participanţii din România, ori pe cei care sunt deja ajunşi la Hunedoara de zile bune. Tot ce se ştie este că, după prologul de vineri, traseul de sâmbătă va avea 100 de kilometri, iar cel de duminică, 90 de kilometri, iar acestea se vor întinde pe raza comunelor Ghelari, Bunila, Lelese şi Topliţa. “Cei care doresc să vină şi să vadă spectacolul oferit de riderii participanţi o pot face vineri, la prolog, iar sâmbătă şi duminică pot ajunge relativ uşor în câteva puncte, cum ar fi cariera de steril de la Crăciuneasa (sâmbătă – n.red.), ori peretele de marmură de la Alun (duminică – n.r.). Îi rugăm însă pe spectatori să respecte toate indicaţiile organizatorilor din teren, pentru a evita producerea de accidente”, adaugă Alexandru Barbu.

Ghelariul, un “Costineşti” de primăvară

Enduro PanoramaAnul trecut, la 300 de rideri înscrişi în cursă, au fost prezenţi peste 1000 de “turişti”. Fiecare endurist a venit cu prieteni, cu membri ai familiei, ori cu personal tehnic. Aşa se face că, în această perioadă, toate pensiunile din zonă sunt pline, iar unii dintre competitori şi aparţinătorii lor se cazează chiar şi la “privaţi”. Încă din anii trecuţi, bătrânii din Ghelari care au găzduit endurişti au învăţat ce trebuie să facă pentru a avea clienţi şi la anul. Unii au învăţat chiar şi cum să cureţe de noroi motocicletele chinuite prin noroaiele, râurile, râpele şi pădurile pe care le traversează pe parcursul probelor.

Anul acesta, organizatorii se aşteaptă ca prezenţa permanentă din zona Ghelari a turiştilor să fie chiar mai numeroasă: între 1200 şi 1500 de persoane. Un parc de rulote va fi, de asemenea, amenajat în apropierea “cartierului general”, unde, sâmbătă seara, turiştii şi riderii vor avea parte şi de un spectacol folcloric urmat de un concert de blues şi rock, al cărui cap de afiş va fi trupa lui Mike Godoroja.

About Ciprian Iancu