Fotbal – liga a lll-a, seria V: Scorul campionatului

Articolul a fost vizualizat de 2,020 ori

După două meciuri în care nu au reuşit să înscrie (0-1 la CS Oşorhei şi 0-0 la SESO Câmpia Turzii), pierzând şi şefia seriei a V-a în favoarea celor de la Olimpia Satu Mare, „negru-albaştri” s-au răzbunat în Vinerea Mare pe codaşa Plimob Sighetu Marmaţiei, înregistrând scorul campionatului din această serie. Nimeni nu îşi făcea probleme în privinţa învingătoarei, singurul semn de întrebare planând asupra diferenţei de scor care se va înregistra la capătul celor 90 de minute de joc. Mai ales că oaspeţii, spre cinstea lor, s-au prezentat la stadionul „Michael Klein” după o călătorie extrem de obositoare făcută chiar în ziua partidei, ei parcurgând nu mai puţin de 400 de kilometri. Mai mult, au înscris pe foaia de joc doar 12 jucători, nefiind alături de ei niciun oficial al clubului, lipsind chiar şi antrenorii (!).

FC Hunedoara - Plimob Sighetul Marmaţiei

FC Hunedoara – Plimob Sighetul Marmaţiei

În aceste condiţii, era greu de crezut că va fi posibilă o minune. Personal, am rămas din nou surprins de modul în care antrenorul Marius Opric a gândit unsprezecele de start în acest antrenament cu public, mai ales că se anunţau schimbări masive, ţinând cont de ultimele evoluţii nesatisfăcătoare. Au rămas în tribune Pepenar şi Bier (accidentaţi), dar şi Făgărăşanu, Cuciula şi Trăşcan. Gândeam că se va da credit încă din start jucătorilor tineri, care au evoluat mai puţin, pentru a prinde curaj, mai ales că, aşa cum spuneam, echipa adversă nu ridica nicio problemă.

Când colo, ce să vezi?! În teren, Ambruş, Dosan, J. Vajda, Lintaru, Vişan, fotbalişti deja consacraţi, unii dintre ei trecuţi deja de 30 de ani, şi ale căror limite le cam ştiam. Iar pe bancă, Suciu, Găceanu, Şoit, Nicula, R. Munteanu şi Ungureanu, care vor avea ceva de spus în viitor, dar care au fost introduşi în joc abia pe final. De ce? Un alt tehnician cred că ar fi procedat altcumva. Este doar o constatare, pentru că, la urma urmei, este treaba antrenorului în stabilirea echipei. El îşi asumă toată responsabilitatea, aşa cum trebuie să îşi asume ceea ce s-a întâmplat până în acest moment, în acest retur de coşmar. Nu este posibil să conduci cu 10 puncte diferenţă la finalul turului şi să dai cu piciorul mai apoi cu atâta uşurinţă acestei diferenţe confortabile. În acelaşi timp, nu cred că în meciul decisiv de mâine, de la Pâncota, Marius Opric va miza pe acelaşi 11 de start pa care l-a folosit împotriva maramureşenilor, pentru că ar fi prea periculos să ţină pe bancă jucători ca Pepenar, Făgărăşanu sau Cuciula.

Într-un singur sens

Pe o vreme de vară autentică, jocul a început abrupt, scorul deschizându-se repede. Era minutul 3 când Robert Cristian a pătruns nestingherit pe partea stângă şi a şutat de la 14 metri, în lung, pe sub nefericitul portar Mocian. După alte cinci minute, acelaşi R. Cristian a „ţintit” transversala de la 15 metri, pentru ca, mai apoi, Drăgoescu şi Ambruş să fie şi ei aproape de gol. Următoarea reuşită vine firesc, în minutul 22, când Roiu urcă pe acelaşi „bulevard” de pe partea stângă, centrează puternic pe jos în gura porţii, balonul îl loveşte pe Ionuţ Radu şi poposeşte în plasă pentru 2-0. În minutul 34, acelaşi atacant pătrunde „frontal” în careu, printr-o apărare visătoare, îl driblează şi pe Mocian şi trimite în poarta goală. Şase minute mai târziu putea fi 4-0, dar balonul expediat de J. Vajda de la 14 metri loveşte din nou transversala. Chiar dacă nu au făcut niciun moment anti-joc, maramureşenii au realizat prima acţiune ofensivă mai închegată abia în minutul 45, când Gheorghei a trimis primul şut spre poarta „şomerului” Dragotă.

Credeam că, la revenirea de la vestiare, Opric va face schimbări ca la hochei, dar nici gând de aşa ceva, primele înlocuiri apărând abia după minutul 62. Scenariul celui de-al doilea mitan a fost acelaşi cu primul, terenul înclinându-se spre poarta celor de la Plimob. În minutul 53, nenorocosul Lintaru a reluat din apropiere în bară, mingea a revenit în careu, de unde I. Radu a şutat violent de la 13 metri pentru 4-0, realizând în acelaşi timp un „hat-trick”. Scorul capătă proporţii două minute mai târziu, când, în urma centrării venite de la R. Cristian, căpitanul oaspeţilor, Alex Novoselenszki, a reluat spectaculos în propria poartă. Am tresărit puţin în minutul 67, când cei de la Sighetu Marmaţiei au fost foarte aproape de golul de onoare, dar Dragotă a scos spectaculos, de sub transversală, în corner, şutul violent de la 16 metri a lui Popan. Sarabanda golurilor a continuat, în minutul 78, când R. Munteanu a centrat de pe dreapta, Nicula a trimis incredibil de la un metru în stâlpul porţii, balonul a revenit la Roiu, care nu a mai greşit ţinta. Acelaşi Roiu va lovi din nou transversala în minutul 86, fiind a şasea bară în contul celor de la FC Hunedoara, pentru ca, în minutul 88, să se încheie acest „calvar”. În urma unui corner de pe stânga, lovitura de cap a aceluiaşi Roiu avea să fie respinsă de goalkeeper în poartă. Un 7-0 pe deplin meritat, diferenţa putând fi şi mai mare, după cele petrecute pe teren.

Meci decisiv pentru promovare

Mâinem de la orele 18, la Pâncota, se joacă un meci de “totul sau nimic “pentru fotbalul de pe Cerna, şi de ce nu, cu voia Dumneavoastră, pentru viitorul fotbalului din judeţul nostru. Olimpia Satu Mare şi-a „conservat” poziţia nesperată de lider, câştigând la masa „verde” în faţa retrasei Jiul Petroşani cu 3-0, păstrând diferenţa de un punct. În această rundă, sătmărenii vor sta, astfel că, în eventualitatea unui succes pe care evident că ni-l dorim cu toţii, FC Hunedoara poate redeveni lider şi ar avea şanse reale de promovare. Singura presiune este pe umerii elevilor lui Marius Opric, pentru că, de partea cealaltă, arădenii nu au nici un obiectiv real, poate doar acela de a-i „ajuta” pe cei de la Olimpia, în urma unor jocuri de culise care se obişnuiesc încă în fotbalul autohton.

Cei de la Pâncota au fost singurii care au reuşit să plece neînvinşi de la Hunedoara, reuşind în tur un incredibil 3-3, după ce au fost conduşi cu un net 3-0. Gazdele au o echipă solidă, capabilă de orice rezultat, dar vreau să cred că FC Hunedoara este şi trebuie să le fie superioară mâine. Este momentul ca cei de pe Cerna să îşi pună în joc toate calităţile de care dispun şi să demonstreze că sunt cea mai bună echipă a seriei a V-a. Dacă vor evolua la adevărata lor valoare, iar dacă în teren vor fi cei mai în formă jucători, FC Hunedoara va fi învingătoare. Şi asta chiar dacă sătmărenii, aşa cum se aude pe la colţuri, încearcă toate metodele pentru a promova ei. Să nu uităm că în această echipă evoluează fotbalişti care au „prestat” în liga secundă ani buni, cu rezultate pe măsură. Pepenar, Ambruş, Dosan, Lintaru, J. Vajda, Vişan, R. Cristian au de partea lor atuul experienţei şi, de ce nu, al valorii pe care trebuie să o demonstreze în acest meci capital.

Alături de ei sunt fotbalişti tineri de un real talent, care trebuie să arate că merită să joace pe Stadionul „Michael Klein”, şi care vor trebui să dea totul pe teren pentru a triumfa. Nu cred că Ionuţ Radu, Făgărăşanu, Cuciula, Trăşcan, Roiu, Suciu, Găceanu, Nicula, R. Munteanu, Şoit, Dragotă sau Drăgoescu nu vor să facă pasul spre fotbalul mare. Liga a ll-a este cu totul altceva în comparaţie cu liga a lll-a. Este, în acelaşi timp, şi o mare provocare pentru Marius Opric, pentru care o promovare ar fi o notă pozitivă prentru viitorul lui ca tehnician.

HUNEDOARA trebuie să aibă mâine la Pâncota mentalitatea unei echipe de învingători, a unui grup omogen, care să lupte până la ultima picătură de energie. Aşa cum încă adevăraţii suporteri cred în şansa lor, şi sunt sigur că vor fi în număr mare la Pâncota, tot aşa cred şi eu că Hunedoara merită să aibă echipă în eşalonul secund. Fiţi calmi, fiţi puternici, fiţi uniţi, şi veţi birui.

Este momentul să arătaţi că sunteţi cei mai buni. Faceţi cinste celor care nu şi-au pierdut încă încrederea în voi.

HAI FC UNEDOARA!

FC Hunedoara – Plimob Sighetu Marmaţiei 7 – 0 (3 – 0)

Au marcat: R. Cristian (min. 3), I. Radu (min. 22, 34, 53), A. Novoselenszki (min. 55 – autogol), Roiu (min. 78, 88).
FC HUNEDOARA: Dragotă – Vîrtan, Dosan, Ambruş, Roiu – J. Vajda, Vişan (min. 67, R. Munteanu) – Drăgoescu (min. 62, Nicula), Lintaru (min. 67, Şoit), R. Cristian (min. 72, Ungureanu) – I. Radu.

Antrenor: Marius Opric.

PLIMOB SIGHETU MARMAŢIEI: Mocian – Chiş, A. Novoselenszki, Layiş, Maliar – Pop, Bedea, David, Popan – Gheorghei (min. 71, Ghindă), R. Novoselenszki.
Antrenor:

Arbitru: Marius Chiorean
Asistenţi: Anghel Todea – Gabriela Iacobiţă (toţi trei din Cluj Napoca). Stadion: “Michael Klein”. Spectatori: 400.

About Ion Bădin