Cum ne dregem după Paşte

Articolul a fost vizualizat de 2,185 ori

Paştele, ca şi Crăciunul, are reputaţia unei perioade dificile. După un post lung şi pregătiri obositoare, urmează mese festive, în familie, după cum cere tradiţia. Contrastul ar putea crea probleme nu doar digestive, ci şi de dispoziţie. 

9a9După o iarnă săracă în legume şi fructe şi după un post îndelungat, nimeni n-ar rezista unei mese încărcate cu de toate: cozonaci, pască, friptură de miel, ouă roşii şi tot felul de alte reţete în care mai toate româncele sunt experte. Până la urmă, nici nu trebuie să vă impuneţi prea multe restricţii, pentru că tocmai aici e farmecul.Din nefericire, odată trecut, Paştele cu ale sale mese în familie lasă urme serioase: kilograme în plus şi o profundă nemulţumire vizavi de comportamentul culinar. Astenia îşi face şi ea datoria, şi nu e momentul să stăm pe gânduri.Însă mesele încărcate cu bucate tradiţionale pe cât de gustoase au fost, pe atât de periculoase se dovedesc. De aceea, medicii recomandă o cură de detoxifiere. Detoxifierea presupune o alimentaţie sănătoasă, moderată, cu alimente uşoare: fructe şi legume proaspete, ceaiuri din plante medicinale – infuzie de merişor, ceai verde, infuzie de gălbenele, ceai de urzică şi de păpădie.

În al doilea rând, se impune o uşoară reorganizare a regimului alimentar, dar în niciun caz înfometarea. Tot un fel de curăţenie de primăvară, dar a organismului. Nu lăsaţi avantajele verzi ale anotimpului să treacă pe lângă dumneavoastră: fructele şi legumele sunt din nou accesibile. Readuceţi salatele în meniu acum, când aveţi ingrediente proaspete, româneşti. Nu sunt doar o sursă importantă de vitamine, ci şi un aliment prin excelenţă dietetic.Cele mai indicate alimente pentru o bună detoxifiere sunt varza crudă, salata verde, roşiile, castraveţii, urzicile, spanacul, pătrunjelul, morcovul, sparanghelul, loboda, ceapa verde.

Pe lângă legume, pline de vitamine, minerale şi fibre sunt lămâia, cireşele, merele, portocalele, kiwi.În perioada detoxifierii şi nu numai, beţi zilnic aproximativ doi litri de lichide. Cei doi litri de apă pe zi vă vor îmbunătăţi digestia, vor alunga pofta de mâncare, vă vor prelungi tinereţea ţesuturilor, mai vizibil la nivelul pielii şi, nu în ultimul rând, vă va face să vă simţiţi mai energici.

Copiii trebuie să bea circa 500-700 de mililitri de lichide.Somnul haotic sau puţin nu este un aliat – creează o senzaţie acută de foame. Aşa că nu-l neglija. Opt ore pe zi sunt indicate pentru reglarea metabolismului.Şi exerciţiile fizice susţin perfect o dietă, cele de tip cardio cu atât mai mult cu cât le puteţi practica oriunde, oricând. Slăbirea nu va fi, poate, imediată, dar starea generală se va îmbunătăţi considerabil. Pe scurt, veţi fi mai sănătoşi şi, de ce nu, mai fericiţi.

Dacă nu suntem aliaţii exerciţiilor fizice, e bine măcar să facem o plimbare prin parc, să evităm mijloacele de transport în comun, dacă am fost invitaţi undeva, sau chiar să ne oferim voluntar să spălăm vasele, dacă am avut musafiri; în orice caz, este foarte important să nu ne aşezăm în faţa televizorului sau să dormim. Nu în ultimul rând, lăsaţi soarele, aerul, să intre în casă. Deschideţi în fiecare dimineaţă larg ferestrele şi respiraţi… lumină. E terapie împotriva gândurilor negre. Iar dacă le-aţi deschis şi parcă nu e suficient, ieşiţi undeva, într-un loc verde. Nu slăbeşte, dar, dacă lăsaţi grătarul acasă, nici nu îngraşă. În schimb, noul peisaj vă va face să zâmbiţi.

About Dr. Bianca Fărcaş