Colţul cultural: Muzeul care a fost “mai deschis ca de obicei”

Articolul a fost vizualizat de 2,669 ori

Sâmbată, 18 mai 2013, Castelul Corvinilor a fost “cucerit” de către 1 500 de amatori de istorie. La prima ediţie, “Noaptea albă a muzeelor la Castelul Corvinilor” a fost un real succes. Am stat de vorbă cu domnul Flavius Tudor, director, şi Sorin Tincu, muzeograf la Castelul Corvinilor. Am aflat lucruri interesante atât despre evenimentul de sâmbătă noaptea, dar şi despre proiectele viitoare.

Castelul Corvinilor de la Hunedoara, noaptea

Castelul Corvinilor de la Hunedoara, noaptea

Domnul Flavius Tudor, la început de carieră în administrarea unui muzeu, a urmărit foarte atent tot ce s-a întâmplat sâmbătă, pentru a putea aprecia apoi acţiunile, cauzele, dar şi efectele lor, după cum spuneam, evenimentul fiind la prima ediţie. Am constatat că cei prezenţi la eveniment au fost motivaţi de mai multe cauze să vină aici, unii din dragoste pentru istorie, alţii pentru faptul că intrarea a fost liberă, sau pentru ineditul momentului – şi mă refer aici la curiozitatea de a-şi petrece timpul la castel între orele 20.00 şi 24.00, perioadă în care s-a desfăşurat manifestarea.

Alţii au fost motivaţi de noile oferte prezentate cu această ocazie şi anume vernisajul organizat pentru expoziţia “Mormântul unui războinic dac”, deschiderea Turnului de Poartă şi a galeriei Neboisa, dar şi difuzarea filmelor istorice “Columna” şi “Umbre şi eroi”. Domnia Sa a identificat vizitatori din Deva, Haţeg, Timişoara şi Hunedoara, făcând parte
din diferite categorii socio-profesionale şi economice. Am descoperit, de altfel, pe Facebook, comentariul simpatic al unui tânăr hunedorean, care a constatat uimit că “muzeul a fost mai deschis ca de obicei”. De altfel, ambiţiosul director doreşte ca aceste noi oferte să fie la dispoziţia publicului permanent în circuitul turistic de acum înainte, pregătind şi alte surprize. Ca anunţ în premieră aflăm despre deschiderea expoziţiei “Lapidarium”, ce va fi una din cele mai spectaculoase din Transilvania. Am aflat tot de la domnul Flavius Tudor că, după o statistică realizată zilele acestea, încasările au crescut faţă de anul trecut, cu o 100.000 de lei în luna aprilie 2013 şi cu 200.000 de lei în luna mai. Atenţia viitoare pentru promovare se direcţionează spre organizarea unor evenimente specializate pe anumite domenii, dar şi ţinând cont de sărbătorile religioase anuale, ce pot genera manifestări specifice, în paralel cu oferta de noi obiective interesante în Castelul Corvinilor.

Subliniez încă o dată faptul că sâmbăta trecută vizitatorii au putut asista la vernisajul expoziţiei “Mormântul unui războinic dac”, despre care am aflat câteva lucruri de la muzeograful Sorin Tincu, cel care a şi realizat-o. Expoziţia se află la parterul palatului Bethlen şi este centrată pe inventarul ultimului mormânt de incineraţie. Se poate vedea o sica şi teaca ei, altfel spus un cuţit curb, folosit şi de către regele Decebal pentru a-şi lua viaţa, alte arme ale dacilor, cum ar fi falx-ul, o sabie încovoiată, cu tăişul pe partea interioară, armă extrem de eficientă împotriva scuturilor romanilor.

De asemenea, mai vedem aici fragmente de oase, găsite în 2010 la săpăturile de pe platoul grădinii din spatele castelului, în cadrul descoperirilor de la Hunedoara, din necropola dacică, cetatea dacică de pe dealul Sânpetru şi din aşezarea civilă de pe terasele Cernei. Interesant pentru vizitatori a fost şi faptul că au putut mânui replici ale armelor amintite, ideea realizatorilor expoziţiei bucurându-se de o atenţie sporită.

Din multitudinea reacţiilor din partea vizitatorilor, Sorin Tincu a fost plăcut surprins de propunerea ultimilor doi vizitatori, care s-au arătat interesaţi să devină voluntari în realizarea următoarelor proiecte. De asemenea, s-a constatat un interes aparte pentru vizitarea Turnului de Poartă, iar după rezolvarea asigurării permanente a securităţii, obiectivul va fi la dispoziţia vizitatorilor. Am simţit la Castelul Corvinilor un suflu nou, în ciuda unor păreri contradictorii a unor cârcotaşi de serviciu des întâlniţi în zilele noastre.

În final, doresc să invit, pe cei interesaţi, să-şi facă timp să vină la unul dintre cele mai frumoase obiective de arhitectură gotică şi renascentistă din sud-estul Europei. Aici, la Hunedoara.

About Mircea Goian