Termocentrala Mintia îşi vede viitorul pe hidro şi gaz

Articolul a fost vizualizat de 1,942 ori

Dacă la Complexul Energetic Hunedoara nu se fac urgent investiţii, viitorul acestui colos economic este incert, în condiţiile în care liberalizarea pieţei de energie româneşti trebuie finalizată până în anul 2018. Agitaţia în creştere a autorităţilor şi a managementului CEH pentru găsirea unor surse de finanţare necesare retehnologizării e o dovadă în acest sens. Iar priorităţile entităţii cheie a acestui complex, Termocentrala Mintia, sunt realizarea până în anul 2016 a instalaţiei de desulfurare şi scăderea costului de producţie, cost care acum este de aproape opt ori peste preţul de vânzare a MWh.

Credit rambursabil în 20 de ani

Termocentrala Mintia

Termocentrala Mintia

De aceea ştirea economică a săptămânii a fost dată luni de Daniel Andronache, managerul CEH. Acesta a declarat că suntem foarte aproape de momentul demarării unui amplu proces de investiţii la Mintia. China National Electric Equipment Corporation (C.N.E.E.C.) a încheiat un acord cu partea română, prin care până în 2016 se angajează să implementeze la Mintia sistemul ecologic de desulfurare, absolut necesar funcţionării unităţii după depăşirea termenului de conformitate din 2016. Totodată, chinezii vor retehnologiza grupul 4 de producţie.

Managerul consideră că prin retehnologizare costul de producţie scade de la 310 lei pe MWh, cât este în prezent, la 210 lei pe MWh. Finanţarea are şi o componentă de „picătură chinezească” în ce priveşte CEH. La mijloc este un credit furnizor C.N.E.E.C. de circa 250 de milioane de euro, cu dobândă de 2 la sută şi termen de rambursare pe 20 de ani. După finalizarea lucrărilor, CEH va trebui să plătească lunar, timp de două decenii, circa un milion de euro rată, pentru stingerea datoriei.

Hidro scade costul de producţie

Oricum, nici cei 210 lei, cât se va cheltui pentru producerea unui MWh după retehnologizare, nu vor garanta suficientă competitivitate pentru CEH pe piaţa de energie, unde acum MWh se vinde cu 40 de lei. Un program interesant şi uşor exotic prevede o lărgire a plajei de producţie la Mintia.

Potrivit lui Daniel Andronache, este avută în vedere construirea unei mini-hidrocentrale pe Mureş, precum şi a unei baterii de producţie pe gaz metan. Avantajul celor două noi entităţi productive va face ca Mintia să poată obţine un preţ competitiv pe piaţă, în condiţiile unui cost optimizat de producţie, termo-hidro, scăzut undeva la 160 de lei pe MWh. Totodată, unitatea pe gaz va permite intrarea Termocentralei Mintia în clasa producătorilor cu livrare instant de energie atunci când sistemul energetic o cere, timpul între momentul comenzii şi momentul livrării efective fiind cu o unitate de mărime mai mic pe gaz decât pe cărbune.

Referitor la cărbune, managerul a declarat că nu sunt avute în vedere importuri de cărbune, întreaga aprovizionare cu combustibil solid urmând a se face de la Societatea Naţională a Huilei (SNH), cu care CEH se află în prezent în procedură de fuziune.

About Adrian Sălăgean