Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,324 ori

Mittal Steel

Premierul Ponta şi proprietarul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, au discutat vineri, la Palatul Victoria, propuneri de optimizare a costurilor de producţie la ArcelorMittal Galaţi, şeful grupului siderurgic declarând că aşteaptă să fie găsite soluţii sustenabile în domeniul energiei. Investitorul indian a lăsat să se înţeleagă că preţul supradimensionat al energiei din Europa ar putea duce la o relocare a capacităţilor de producţie în regiuni mai avantajoase economic, cum ar fi China.

Secetă

Primăvara cu temperaturi anormal de ridicate şi fără precipitaţii importante pune sub risc întreaga recoltă de toamnă, adică grâul, orzul şi rapiţa, producţii de 1,5 miliarde de euro, după ce, până la sfârşitul lunii aprilie, toate proiecţiile arătau producţii cu până la 25% mai mari faţă de anul trecut. Miza unei producţii bogate de cereale este vitală pentru creşterea economică, în condiţiile în care agricultura s-a dovedit a fi în ultimii ani unul dintre cele mai dinamice sectoare din economie.

Inflaţie

România a înregistrat în aprilie, pentru a patra lună consecutiv, cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE (4,4%), conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistică (Eurostat). Ţările cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei au fost, prin urmare, România (4,4%), Estonia (3,4%), Marea Britanie şi Olanda (3,2%). La polul opus se situează Grecia (minus 0,6%), Letonia (minus 0,4%) şi Suedia (0,0%).

Balanţă comercială

Potrivit datelor cu caracter provizoriu publicate de Institutul Naţional de Statistică, şase ţări concentrează 100,4% din deficitul consemnat pe anul 2012 în schimburile externe ale României. Surprinzător, înaintea statelor ex-sovietice de unde aducem ţiţei şi gaze naturale (Kazahstan şi Rusia) şi la un nivel aproximativ dublu faţă de fiecare componentă a tripletei Austria – Polonia – Germania, pe primul loc se situează Ungaria. Explicaţia constă în diferenţa mare înregistrată la gradul de acoperire al importurilor cu exporturi (exprimat în termeni FOB/FOB). În relaţia cu Ungaria, diferenţa dintre importurile din această ţară şi exporturile spre ea este la dublu.

About Adrian Sălăgean