Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,575 ori

“Cercetaşii au făcut o treabă ca la carte deoarece organizarea n-a putut fi blamată, iar devenii au rămas impresionaţi”, scrie Răzvan Marinca, pe site-ul HunedoaraMea.ro. O exprimare nefericită, aş spune, pentru că dacă organizarea a fost atât de grozavă, de ce ai spune că “nu a putut fi blamată”? Blamată pentru ce?

cercetasii

“Devenii spun că nici nu încape în discuţie că astfel de evenimente să nu fie benefice pentru concetăţenii lor”, insistă Răzvan Marinca. Nici nu încape discuţie că am apelat la Dexonline.ro ca să-mi susţin cauza: “Nu (mai) încape vorbă (sau îndoială, discuţie) sau (în forma interogativă) mai încape vorbă? = este cert, neîndoielnic” şi “Nu (mai) încape (nici o) îndoială (vorbă, discuţie) se spune pentru a exprima o certitudine”.
În concluzie, cam alambicată exprimarea domnului Marinca; mi se pare că se încurcă “în ştiinţă” fără rost. Desigur, asta e “din punctul de vedere al meu”, cum ar scrie Răzvan Marinca.

in discutie

«Expoziţia “Mormântul unui războinic dac” va aduce în faţa publicului ultima fică şi teaca descoperită în cimitirul dacic din grădina Castelului. În plus, îşi vor deschide porţile două contrucţii unice ale Castelului – Turnul nou de poartă şi Galeria Turnului Nje Boisia (“Nu te teme”, în traducere)», ne informează Raluca Cetean, de la Ziarul Hunedoreanului, citându-l pe Flavius Tudor, managerul Castelului Corvinilor.
Nu ştiu dacă autoarea a vrut să scrie “ultima sică” [SÍCA s. f. pumnal cu lama uşor încovoiată. (< lat. sica)], dar s-a gândit la expresia “ultima fiţă” şi i-a ieşit “ultima fică”. Ce ştiu este că “ultima fică” sună tare aiurea. Şi nici cu “contrucţiile” nu mi-e ruşine.

ultima fica

“Aventura nocturnă are şi alte surprize pentru vizitatori”, ne mai spune Raluca Cetean, în Ziarul Hunedoreanului. Să spui că aventura are surprize e ca şi cum ai spune că… de fapt, ştiţi ce?, nici nu găsesc o expresie atât de… complexă. Poate mă ajută Răzvan Marinca, pentru că lui văd că-i plac exprimările întortocheate.

aventura are surprize

“Jandarmii montani veghează asupra Sarmizegetusei Regia”, anunţă HunedoaraMea.ro. Foarte bine fac! Printre obligaţiile turiştilor este enumerată şi asta: “să nu escaladeze şi să nu se caţere pe monumentele sau zidurile sitului arheologic”. Ultima dată când am verificat, a escalada înseamnă “a se căţăra pe un zid sau pe un alt obstacol înalt, pentru a trece de partea cealaltă; a sări peste un obstacol”. Va să zică, turiştii nu au voie să se caţere şi să se caţere pe zidurile Sarmizegetusei.

sa nu escaladeze si sa nu se catere

“Deva e din nou pe doua roţi”, scrie Răzvan Marinca, pe HunedoaraMea.ro. “De data aceasta, organizatorul nu mai este nici un civil, nici o asociaţie de biciclişti, ci chiar Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Hunedoara”. V-am spus eu că-i plac exprimările complicate. Şi văd că nici diacritice nu pune decât la ore fixe: “pe doua roţi” în loc de “pe două roţi”.

pe doua roti

În prima zi a Festivalului de Film de la Cannes, televiziunea Digi 24 – ca, de altfel, toată mass-media românească – a anunţat că regizorul român Cristian Mungiu a fost jignit “într-o emisiunea” de satiră din Franţa. În prima fază, şi eu m-am inflamat puţin. De ce s-ar lega francezii de un român care chiar a făcut ceva în viaţă, ba chiar a fost invitat să facă parte din juriul prestigiosului festival de film? Păi să nu-i boicotăm noi, fir-ar ei să fie de francezi… după care mi-am amintit că şi noi avem emisiuni-pamflet ai căror realizatori ar fi în stare să se enerveze până când le-ar pocni o venă în direct, dacă asta le-ar aduce mai multă audienţă (vezi “În gura presei” realizată de mult prea colericul Mircea Badea…winking. Şi m-am liniştit. Dacă Mungiu nu s-a supărat pe francezi, de ce-aş face-o eu? Ce, eu am mai mult timp liber? Să fie sănătoşi.

intr-o emisiunea

Iată ce se întâmplă atunci când “departamentul tehnic” nu informează redacţia cu privire la schimbările de pe site: “Prima declaraţie a lui Becali după aflarea condamnării la închisoare: M-am gândit să îi cer lui Băsescu să mă”. Sunt convins că dacă “scriitorii” ar fi fost anunţaţi că nu pot scrie titluri prea lungi (mai lungi de X caractere), care să şi apară în întregime pe site-ul CityNews.ro, ar fi făcut ei cumva şi ar mai fi tăiat din ele – din titluri, adică. Şi Becali nu ar fi “declarat” că s-a gândit să-i ceară lui Băsescu să îl… (ce?).

becali sa ma

“Platforma siderurgica de la Hunedoara va fi ecologizată cu 15 milioane de euro”, anunţă CityNews. Cred că în judeţ a fost ceva epidemie de “virus care mănâncă diacritice din textele ziariştilor”, altfel nu-mi explic de ce văd tot mai multe texte cu diacritice puse când şi când.

platforma siderurgica

CityNews Hunedoara reuşeşte să mă bage în ceaţă cu titlul “BN: Manea după meciul cu CS Severin – «Pentru mine a fost un an dezastruos» (FOTO/VIDEO)”. Eu când văd “Hunedoara” şi “manea” în aceeaşi propoziţie, tind să cred că e vorba despre acel gen muzical preferat de mulţi dintre hunedorenii săraci, cu educaţie puţină, bani pe măsura educaţiei şi timp liber căcălău, pardon, berechet. Şi totuşi… se pare că în acest titlu nu-i vorba despre manele (deşi “Pentru mine a fost un an dezastruos” poate fi oricând titlul unei manele de succes, între noi fie vorba), ci despre un fotbalist, Nicolae Manea, de la ACF Gloria Bistriţa.
Păi, în cazul ăsta, dragii mei, ar trebui să publicaţi ştirea în secţiunea BISTRIŢA, nu HUNEDOARA. Că pe mine m-aţi făcut să dau click pe ştire şi probabil că şi pe alţii, dar după ce am văzut că ştirea e despre un fotbalist bistriţean, cu ce credeţi că m-am ales eu după ce am citit-o? Cam de câte ori credeţi că mă voi mai lăsa păcălit să dau click şi să nu aflu, de fapt, nimic interesant? P.S.: După “Manea” ar fi mers (bine de tot) o virgulă, aşa: “Manea, după meciul cu CS Severin: […]”, pentru că virgula aia ţine loc de “a declarat”, în cazul de faţă.

hunedoara manea

“Cererile pentru subvenţie în agricultura intră la penalităţi”, ne spune Sorina Popa, în Mesagerul Hunedorean. Pe scurt, agricultorii care vor să primească subvenţii de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) ar fi trebuit “să se mişte mai cu talent”, adică să depună solicitările până pe 15 mai, pentru că între 15 mai şi 10 iunie, “solicitările depuse vor fi penalizate cu 1 la sută pe zi, din cuantumul sumei pe care o vor primi fermierii ca subvenţie”. Eu nu înţeleg de ce se mai primesc solicitări. Şi unde se duc banii adunaţi din penalizări. Bine, eu nu înţeleg multe şi nici nu-mi bat capul, dar mi se pare stupid să oferi ajutoare financiare unor oameni, să stabileşti un termen limită până la care pot fi depuse cererile pentru obţinerea acelor ajutoare, apoi să laşi o “fereastră” de aproape o lună în care să mai primeşti cereri, dar să-i penalizezi pe întârziaţi. Nu mai bine nu mai primeşti cereri şi gata?

apia

“Un taximetrist a fost implicat într-un accident rutier, fără victime, petrecut în această seară în intersecţia dintre Strada Mihai Viteazu şi Bulevardul Dacia din Hunedoara”, informează, prompt, Daniel Guţă, pe site-ul Ziarului Hunedoreanului. Toate bune şi frumoase, dar zău că nu îmi amintesc să fi văzut vreodată atâta soare la Hunedoara, seara. Aveaţi alternative: după-masă ori după-amiază, dar nu seară. Că nu era seară.

seara

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'