Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,444 ori

Regres pe telefonia fixă

Romtelecom, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii, a înregistrat, în premieră, începând cu ultimul trimestru din anul 2012, venituri mai mici din businessul său de bază timp de decenii, telefonia fixă, decât din noua gamă de servicii – Internet şi televiziune, arată datele grupului elen OTE, acţionarul majoritar. După ce, la finele lunii septembrie 2012, compania raporta în premieră mai multe abonamente la net şi TV decât la telefonia fixă, în ultimul trimestru, Romtelecom a avut venituri de 70,9 milioane de euro din telefonia fixă şi de 78,7 milioane euro din celelalte servicii. Tendinţa a continuat şi în primul trimestru din 2013, când compania a raportat încasări de 69 de milioane de euro din telefonia fixă şi de 76,5 de milioane de euro din celelalte servicii.

Companii

Un număr de 12.717 comercianţi au fost înmatriculaţi, în luna aprilie, la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), cu peste 20% mai mulţi decât luna precedentă, potrivit datelor instituţiei. De la începutul anului 2013 şi până la finalul lunii aprilie, la Registrul Comerţului s-au înregistrat 42.752 comercianţi.

Dobânzi

Băncile au declanşat un nou val de reduceri de dobândă la depozitele bancare, care devin cauze de pierderi. În prezent, rata anuală a dobânzii nu mai depăşeste 6,50% pentru un depozit în lei pe 3 luni. Cei care nu compară ofertele înainte de a alege banca pot ajunge să primească dobânzi mai mici de 4%, avertizează Conso.ro. Numai în ultimele două săptămâni, o serie de bănci de talie mare şi medie, printre care Raiffeisen Bank, Alpha Bank, Garanti Bank, Bancpost, Carpatica sau OTP Bank au operat reduceri de dobânzi la depozitele destinate populaţiei.

Pro bere

Vânzările de bere au crescut cu 14% în primele trei luni ale acestui an, până la 3 milioane de hectolitri, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), marcând astfel cel mai mare avans trimestrial din ultimii şase ani.

Încredere

Încrederea analiştilor financiari în economia românească a urcat în aprilie la maximul ultimelor 12 luni, pe fondul aşteptărilor pozitive legate de evoluţia economiei în perioada următoare, dar şi ca urmare a evaluărilor condiţiilor curente referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii. Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a ajuns în aprilie la 44 de puncte de la 33,8 în martie.

About Adrian Sălăgean