Disperarea hoţilor pune în pericol drumul de lângă Castelul Corvinilor

Articolul a fost vizualizat de 1,895 ori

Adevărate galerii au apărut în doar câteva zile sub drumul care leagă Hunedoara de satul Zlaşti. Ele au fost săpate de cinci indivizi care caută fier vechi. Poliţia spune că nu le poate face nimic, iar Primăria promite că va încerca să stopeze fenomenul total neaşteptat, apărut pe strada Voinii, aşa cum se numeşte artera rutieră în cauză.

grotaSâmbătă, ziua-n amiaza mare, cinci indivizi s-au dat jos dintr-o dubă de culoare albă, pe strada Voinii (care trece pe lângă Castelul Corvinilor, apoi continuă spre Zlaşti). Au coborât în albia râului şi s-au apucat de treabă. Unii s-au apucat de săpat, alţii de tăiat vegetaţia cu o motocositoare. La început nu i-a deranjat nimeni. A doua zi, câţiva localnici şi-au dat seama că indivizii săpau gropi mari sub drum, încercând să ajungă la o conductă de fontă, instalată pe la 1930 în zonă. Oamenii au sesizat poliţia. Indivizii au fost ridicaţi de un echipaj, însă duminică seara, după vreo două ore de la momentul apariţiei poliţiştilor, s-au întors, ameninţându-i pe locuitorii zonei că vor afla ei cine a chemat poliţia şi vor “avea grijă” de acele persoane. De frică, toţi localnicii cu care am stat de vorbă au refuzat să-şi decline identitatea.

“Pe sub trotuarul străzii trece o conductă veche de fontă, care aducea apă pentru combinat de la rezervoarele de la Boş. Eu am văzut trei galerii săpate de indivizi, dar am înţeles că ar fi mai multe de-a lungul malului dinspre drum al apei. Drumul ăsta a fost reasfaltat de niciun an, iar acum va începe să alunece din cauza hoţilor de fier vechi. O să ne trezim peste o vreme că se duce drumul la vale şi nu ştim cine e de vină. În opinia mea, oamenii aceia nu trebuie acuzaţi doar de furt de fier vechi, ci şi de distrugerea unui bun public: drumul. Este incredibil ce se întâmplă! Dacă cineva de la vreo firmă, de stat ori privată, le-ar fi cerut să sape asemenea galerii, ce se pot surpa oricând peste ei, ar fi refuzat şi ar fi spus că e periculos. Văd că pentru a fura conducta aia de fontă nu e periculos”, spune unul dintre locuitorii zonei.

“Eu i-am văzut sâmbătă, pe la amiază. Au tot săpat la găuri pe-aici, pe sub drum. Unele cred că s-au şi surpat deja. A venit poliţia, i-a luat un pic la sediu, şi dup-aia s-au întors. Doamne fereşte să cadă peste ei pământul, că acolo mor. Cred că sunt tare disperaţi dacă se bagă aşa, metri întregi sub pământ. Dacă or să mai sape, o să ne trezim şi cu drumul că se duce la vale”, spune un alt localnic.

Micile grote de sub drum

Cel puţin patru astfel de “găuri” au apărut în doar două zile sub nivelul drumului dinspre Hunedoara spre Zlaşti

Cel puţin patru astfel de “găuri” au apărut în doar două zile sub nivelul drumului dinspre Hunedoara spre Zlaşti

“Colecţia” de galerii subterane din “coasta” drumului începe chiar din dreptul castelului, la 100 de metri mai în sus de podul de acces în edificiul medieval. Se pare că “magneţii” au fost observaţi încă de sâmbătă, de turiştii de la Castel, dar nu li s-a întâmplat nimic. Prima groapă este mai mică, de doar un metru. Următoarele trei intră însă din ce în ce mai adânc, orizontal, în pământ. În galeriile mai mari, hoţii şi-au lăsat şi câteva sacoşe cu unelte şi haine de schimb. Au încercat să mascheze intrările în galerii cu crengi de copaci, însă nu s-au străduit prea mult. Din drum nu-i vede nimeni, iar de pe podul de la Castel nu se observă decât locul primei “intervenţii”. Ultima galerie descoperită de noi intră în pâmânt pe lângă capătul unui parapet gros de beton, aproape de casa de la numărul 1 de pe Strada Voinii, şi coteşte spre stânga.

Localnicii spun că “operaţiunile de recuperare” a conductelor ce însoţesc cursul pârâului Zlaşti au început de mai multă vreme. Mai întâi a dispărut o conductă aflată la suprafaţă, iar acum este căutată vechea conductă de fontă care, pe strada Voinii, este amplasată subteran.

Reacţie limitată de lege

Unele “grote” sunt folosite pe post de depozit pentru unelte şi haine de schimb

Unele “grote” sunt folosite pe post de depozit pentru unelte şi haine de schimb

Reprezentanţii poliţiei spun că i-au indentificat pe cei cinci indivizi care au săpat galeriile de sub drumul de la Castel, dar susţin că nu au avut ce să le facă: “Este vorba despre cinci persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 33 de ani, asupra cărora nu s-au găsit însă elemente din fier care ar fi fost sustrase. Lor li s-a întocmit un dosar penal pentru tentativă de furt calificat şi, conform legislaţiei, sunt cercetaţi în stare de libertate”, spune Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Reprezentanţii Primăriei au aflat şi ei cu surprindere de existenţa galeriilor săpate sub drumul spre Zlaşti şi afirmă că vor încerca să stopeze fenomenul. “Poliţia comunitară şi Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei s-au deplasat deja la faţa locului pentru a vedea gropile săpate sub drum. Din punct de vedere tehnic nu s-a stabilit deocamdată dacă este necesară vreo intervenţie pentru a preveni eventuale surpări ale drumului. De stoparea săpăturilor se ocupă deja Poliţia Locală, în colaborare cu Poliţia municipiului Hunedoara”, declară viceprimarul oraşului, Dan Bobouţanu.

About Ciprian Iancu