Devoratorul de gazete

Articolul a fost vizualizat de 2,324 ori

Intr-un articol de pe adevarul.ro, Tiberiu Stroia il citeaza pe directorul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca: “«Importanta sitului arheologic de la Turdas este cunoscuta inca din 1875, primele sapaturi fiind facute de Zsofia Toma, considerata prima femeie arheolog din Romania»”. Singura problema este ca pe doamna o chema Torma, nu Toma. O greseala nevinovata, dar daca pe mine m-au acuzat cei de la Servus Hunedoara atunci cand am “comis-o”, ma simt indreptatit sa-i acuz si eu pe altii.

Intr-o clipa de neatentie, Carmen Cosman a scris pentru Citynews un articol in care explica faptul ca judetul Hunedoara este pe primul loc in Regiunea de Vest in ceea ce priveste fondurile europene atrase de Consiliul Judetean prin proiectele depuse. Ce sa mai discutam, suntem atat de tari incat ii batem pe altii la… Dar mai bine sa va arat cum s-a exprimat domnisoara Cosman: “Astfel, pana in prezent, judetul Hunedoara a contractat funduri in valoare totala de 118,17 milioane de euro, depasind Aradul, Timisul sau Caras-Severin”. Noroc ca i s-a atras atentia si a “dat” fundurile pe fonduri, adica si-a corectat greseala! Din pacate, nu a facut-o suficient de rapid, pentru ca un coleg din presa mi-a semnalat “fundurile”… si Chioru’ nu prea iarta.

“Nick, cel mai frumos si mai destept caine «jandarm» si-a adjudecat iar titlul de campion national”, zice Ramona Stefan, in Servus Hunedoara. Virgula a papat-o, iarasi, cainele?

Tot din Servus Hunedoara aflam ca “se pregateste campania de vaccinare anti-gripa”, iar Ministerul Sanatatii va achizitiona “un milion doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire”. Campania este anti-gripa, iar vaccinurile sunt gripale? Ce ziceti, dragi colegi, ne hotaram asupra unei denumiri? Si incepem sa scriem complet sau continuam cu exprimari precum “un milion doze”?

O reclama din Servus Hunedoara ne anunta, cu litere mari, ca “AU INCEPUT INSCRERILE LA CURSURI!”. Fara diacritice, fara corectarea greselilor, ce mai conteaza ca este un proiect cofinantat din Fondul Social European…? Da’ serios, oameni buni, macar cititi si voi textele astea inainte sa le “dati drumul” la tipar. Ce sunt acelea “inscreri”?

Cand stii ca birocratia din tara ta se afla la un nivel ingrijorator de ridicat? De exemplu, atunci cand intr-un ziar care li se adreseaza oamenilor de rand citesti urmatoarele informatii: “Centru de informare RSI, deschis la CCI Hunedoara” si “Proiectul de infiintare a acestor birouri este finantat de FSE”. Le-am “cules” din Servus Hunedoara, dar nu doar aici am gasit asemenea titluri si explicatii foto. Continuati cu exprimarile astea si va veti pierde cititorii care nu le inteleg.

Oana Bimbirica ne spune, in Servus Hunedoara, ca “in zona Soimus, arheologii fac aproape zilnic catre o descoperire importanta”. Catre sau cate? Greu, domnule, greu cu limba romana!

Mihaela Tamas a scris, in Glasul Hunedoarei, despre “cainele jandarmului hunedorean”, despre care ne spune ca este “pentru al treilea an campion national”. De aici deducem ca singurul jandarm hunedorean care are un caine este cel din imagine, pentru ca altfel autoarea ne-ar fi spus inca din titlu si numele acestuia (de exemplu, “cainele jandarmului hunedorean Popescu”winking. Ori poate ca ziarista a vrut sa scrie “cainele jandarm hunedorean”, din moment ce patrupedul chiar este in “proprietatea” Jandarmeriei?! Si-apoi, “pentru al treilea an campion national” nu-i chiar corect; eu as fi scris “pentru al treilea an consecutiv, campion national”, cu virgula, ca asa-i frumos!

Nici Irina Nastase, de la Glasul Hunedoarei, nu se lasa mai prejos si ne spune ca la Primaria Lupeni nu s-au mai luat “salarile” de doua luni.

Poate ca ati fi tentati sa spuneti ca e o greseala nevinovata, ca i se poate intampla oricui sa tasteze gresit si tastaturile astea de calitate indoielnica sa nu “ia” si cel de-al doilea “i”. Asa m-am gandit si eu, doar ca in momentul in care am citit “salarile” de patru ori intr-un articol, am inceput sa am indoieli. Avem asa: “problema plati salarilor”, “nu si-au mai incasat salarile”, “pentru plata salarilor” si “salarile” de pe prima pagina. Noroc ca explicatia foto a fost corectata si acolo scrie “nu si-au mai luat salariile”.

Stefan Ciocan scrie, in Glasul Hunedoarei: “Miron Cozma, si-a anuntat intentia de a infiinta un partid”. Daca ii spune Partidul Celor Care Scriu Corect sau Partidul Virgulelor Asezate Corect, ma inscriu, pe cuvantul meu!

Atat Ramona Stefan, de la Servus Hunedoara, cat si Cristina Ghenea, de la Mesagerul Hunedorean, au scris in publicatiile pentru care lucreaza despre prostituate “prinse «la produs»”. Dragele mele, atat timp cat sunt prostituate, faptul ca au fost “prinse la produs” nu reprezinta o stire. Stirea ar fi fost daca erau prinse platindu-si amenzile sau, Doamne, fereste!, la munci agricole! Altfel, prostituatele sunt mereu “la datorie”, pe soselele de centura ale mai tuturor oraselor, iar faptul ca sunt prinse “in fapt” nu reprezinta cine stie ce informatie pretioasa. Stiti cum se zice, faptul ca un caine musca un om nu-i o stire, stirea e cand un om musca un caine, pentru ca asta se intampla mai rar. La fel de rar cum se intampla sa vezi o prostituata muncind cu adevarat, nu vanzandu-se pentru 40-50 de lei.

Daca aveti, ca mine, prostul obicei de a urmari programele TV, inseamna ca ati aflat deja ca, in urma recensamantului, recenzorii au “numarat” doua televiziuni care emiteau sub sigla Realitatea TV. A fost foarte distractiv, eu m-am simtit cam ca la inceputurile democratiei in Romania, cand se faceau si desfaceau redactii, cand se facea presa pe genunchi si ziaristii se certau in fata publicului pe care ar fi trebuit sa-l informeze. Luni, una dintre “Realitati” isi schimbase deja numele in RTV si emitea si pe Internet, ocazie cu care am vazut ceea ce va arat si voua mai jos:

Va sa zica, le-au plecat si corectorii! Mai gresit de-atat nu se poate, domnilor!

Daca spun “In Mesagerul Hunedorean, se scriu articole cu greseli”, o fi corect? Eu zic ca nu, cel putin din punct de vedere gramatical, pentru ca afirmatia nu-i gresita! Ma iertati daca v-am bagat in ceata, incercam sa-i arat Cristinei Ghenea unde a gresit in intertitlul “La «Decebal», s-a dat tonul”. Poate ca nu-i vina Cristinei, ci a corectorului, dar e datoria ziaristului sa se asigure ca articolele nu-i sunt “stricate” de catre editor sau corector. Asadar, corect este “La «Decebal» s-a dat tonul”, fara virgula.

Mi-ar placea sa-l invete cineva pe Iulian Stroia, de la Servus Hunedoara, cum sa puna corect ghilimelele. Doar din doua articole semnate de el am “cules” urmatoarele constructii:
“Discutiile la «ceas de taina»”; “Poate cel mult sa rasuceasca «cutitul in rana» avand o punga de sare la indemana pentru a definitiva supliciul”; “Amenzi la «greu» si doua dosare penale”; “Agentii economici hunedoreni sunt controlati la «sange» de inspectorii ITM”.
Zau asa, domnule Stroia, pentru mine e obositor sa le citesc, dumneavoastra n-ati obosit scriindu-le?

Din fericire, spatiul alocat greselilor de saptamana aceasta s-a terminat. Sa corectati bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'