La târg, cu dinozaurii din Ţara Haţegului

Articolul a fost vizualizat de 2,518 ori

“Bine ai venit la Târgul de Dinozauri! Această echipă şi-a finalizat proiectul, iar mai jos poţi vedea forma finală a ideii lor. Dacă îţi place acest proiect, votează-l şi tu!”. Aşa îşi îndemnau vizitatorii cei de la site-ul “Şcoala Discovery”, un proiect pus în practică chiar de celebrul Discovery Channel. Vă vine sau nu să credeţi, pe locul întâi la “târgul de dinozauri” a ieşit proiectul propus şi realizat de elevii şi profesorii de la Şcoala Gimnazială Petros, comuna Baru.

“Muzeul dinozaurilor” amenajat în  şcoala din Petros a convins juriul concursului “Şcoala Discovery”

“Muzeul dinozaurilor” amenajat în şcoala din Petros a convins juriul concursului “Şcoala Discovery”

“La Şcoala Discovery, cele mai creative echipe de elevi coordonate de profesorii lor au readus la viaţă cele mai impresionante animale care au umblat vreodată pe Pământ. În etapa de construcţie, echipele au construit dinozauri de toate felurile şi mărimile, iar în etapa de jurizare au primit aprecierea publicului şi a juriului pentru efortul depus. Acum urmează cel mai important moment din competiţie: desemnarea câştigătorilor de la Târgul de Dinozauri!”, se arăta pe site-ul scoala.discovery.ro. Mii de elevi şi zeci de cadre didactice au avut mari emoţii la postarea acestui anunţ pe site. După scurtă vreme, elevii din Petros şi coordonatorul lor, profesorul Matei Dan, au avut un bun motiv să sară în sus de bucurie! Au învins chiar dacă lupta nu a fost deloc uşoară: în competiţie au contat peste 140 de proiecte, iar câştigătorii noştri au concurat la clasa gimnaziu cu mai bine de 70 de şcoli.

Şi-au redus la tăcere adversarii: munca, entuziasmul şi cele 5.000 de aprecieri şi voturi primite pe facebook i-au propulsat detaşat către locul I. “Like cu like s-au adunat aprecierile şi, pe lângă premiile în produse oferite de Discovery, este foarte important pentru noi faptul că ne-am putut promova şi şcoala. Săptămâna aceasta, cum este şi Săptămâna Geoparcurilor, toate machetele realizate cu ajutorul copiilor şi profesorilor din şcoală vor fi expuse în cadrul evenimentului. Putem spune sincer că am câştigat şi experienţă şi încrederea de a merge mai departe cu alte proiecte. Am dovedit că se poate chiar dacă venim din mediul rural”, spune profesorul Dan Matei. Şi câştigarea acestui proiect i-a determinat pe micuţi să se decidă “vrem să le câştigăm pe toate!”.

Dinozaurii câştigători

Fiecare copil din proiect a avut rolul lui, fiecare a meşterit câte ceva şi profesorii nici măcar nu au trebuit să-i “împingă de la spate”. “Eu m-am ocupat de realizarea machetelor din material reciclabil şi cu promovarea pe Internet”, mărturiseşte Alexandru Gongeanu, unul dintre participanţi, completat de Darius Buliga: “Magyanosaurus-ul l-am realizat cu colegul Otniel Răducanu, el era cel mai mare dintre dinozaurii pitici şi avea dimensiunile unei vaci, eu am făcut şi machete din lemne. Am lucrat şi pirogravură”. Nu s-au străduit degeaba – Şcoala Discovery a pus la bătaie premii serioase: “Trei dintre echipele participante la competiţie au şansa de a câştiga premii pe măsura ingeniozităţii de care au dat dovadă! Fiecare membru al echipei câştigătoare va primi o imprimantă, iar profesorul coordonator un laptop, pentru ca proiectele viitoare pe care le vor realiza împreună să fie şi mai interesante”.

Proiectul câştigător al micuţilor din şcoala de la poalele Munţilor Retezat se numeşte “Dinozaurii pitici din Ţara Haţegului”: “Era normal să-l numim aşa, doar noi ne tragem tocmai din această zonă unde s-au descoperit fosile de dinozauri. Proiectul nostru aduce în prim plan originea speciilor, formarea lor pe parcursul timpului prin evoluţia dintr-un strămoş comun. Grupul de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a A foloseşte materiale reciclabile pentru a transpune imaginea dinozaurilor pitici din Ţara Haţegului. Elevii prezintă mediul şi animalele din perioada Cretacic, 146 – 65 milioane de ani în urmă, perioadă în care în zona noastră locuiau dinozauri pitici. Care a fost istoria reptilelor uriaşe, cum arătau în realitate şi din ce cauză au dispărut? Răspunsurile le oferim vizitatorilor noştri în cadrul şcolii”, spune profesorul coordonator.

Machete, desene, origami şi fălci

Acum, tot ceea ce au realizat copiii în cadrul proiectului este expus într-o sală a şcolii, care s-a transformat ad-hoc în muzeu al dinozaurilor. Câştigarea proiectului şi, implicit, realizarea “muzeului” a însemnat un drum lung, mărturiseşte profesorul: “Cei de la Şcoala Discovery au o pus o pagină la dispoziţia fiecărui proiect. Noi am lucrat mult la ea. Dacă nu în fiecare zi, măcar la două zile actualizam pagina şi arătam ce am făcut în acel timp”.

Cei care le-au vizitat pagina au aflat că: “Geoparcul dinozaurilor Ţara Haţegului este o arie protejată de interes naţional. Factorul cheie care personalizează acest teritoriu este reprezentat de siturile cu resturi de dinozauri de vârstă Cretacic Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Haţeg sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor”. Munca a început în 18 martie, zi din care, până pe 7 aprilie, profesorul a selectat 30 elevi. Echipa convocată la start a primit numele “Green Baru”.

Apoi a fost botezat proiectul – “Dinozaurii pitici din Ţara Haţegului”, cu motivaţia: “Şcoala noastră se află situată în Geoparcul Dinozaurilor Pitici Haţeg”. În 8 aprilie, proiectul lor era aprobat de cei de la Şcoala Discovery şi postat pe site. Imediat, micuţii “concurenţi” s-au împărţit pe grupe: Grupa Verde (5 elevi), Grupa Roşie (10 elevi) şi Grupa Galbenă (15 elevi). Grupa Verde primeşte în responsabilitate promovarea proiectului pe Facebook, realizarea unui blog de prezentare şi postarea materialelor realizate de colegi pe site-ul oficial al concursului. Grupa Roşie a fost însărcinată cu rolul de a readuce la viaţă mediul din perioada Mezozoic, prin amenajarea unui muzeu al dinozaurilor în cadrul şcolii. Materiale folosite: nisip, pietriş, argilă, folie de plastic, var, ferigă de râu, lemn şi diferite roci. Grupa Galbenă a avut rolul de a “readuce la viaţă” animalele din perioada Cretacic, perioadă în care în Depresiunea Haţeg locuiau dinozauri pitici. S-au folosit metri întregi de bare de fier, lemn, aracet, hârtie, acuarelă, pânză de sac şi doi saci de super-glet. În afară de partea practică, elevii au avut multe de învăţat despre dinozauri, erele geologice, ADN şi genom, sau au “cercetat” factorii care au dus la dispariţia unor specii din trecut. În total, peste 50 de dinozauri coloraţi stau acum pe tavanul sălii muzeu. Un alt elev a realizat dinozauri origami în şapte minute, iar alte specii “pitice” sunt expuse în mărime naturală în sală, printre care un magyarosaur, cel mai mare dinozaur ierbivor de pe insula Haţeg. Până şi intrarea în expoziţie este inedită: în sală, poţi păşi prin fălcile lui T Rex.

About Laura Oană