Primăria Hunedoarei controlează asociaţiile de proprietari

Articolul a fost vizualizat de 2,695 ori

Primăria Hunedoarei suspectează nereguli în administrarea mai multor asociaţii de proprietari din oraş, motiv pentru care a început o amplă acţiune de verificare a acestora. Primele vizate sunt asociaţiile care înregistrează cele mai mari datorii la plata facturilor de apă, canalizare şi gunoi menajer, iar, până la acest moment, bănuielile iniţiale ale reprezentanţilor municipalităţii nu au făcut decât să se întărească. Cinci administratori de asociaţii au fost amendaţi şi s-au ales cu suspendarea dreptului de a mai ocupa aceste funcţii. Administratorii în cauză contestă sancţiunile. Dincolo de conflictul existent între aceştia şi Primărie, situaţia de ansamblu este din ce în ce mai gravă. Societăţile Apaprod şi Salub spun că suferă din ce în ce mai mult din cauza neplăţii facturilor pentru serviciile prestate.

Restanţele asociaţiilor de proprietari din Hunedoara au ajuns, din nou, la sume foarte mari

Restanţele asociaţiilor de proprietari din Hunedoara au ajuns, din nou, la sume foarte mari

În lunile următoare toate cele 166 de asociaţii de proprietari din municipiul Hunedoara vor trebui să se prezinte la Primărie cu registrele contabile pe ultimii trei ani şi jumătate, dar şi cu chitanţierele. Serviciul de Fond Locativ şi Relaţii cu Asociaţiile de Proprietari din cadrul instituţiei amintite vrea să verifice felul în care au fost administraţi banii membrilor fiecărei asociaţii. Asta după ce din ce în ce mai mulţi cetăţeni reclamă faptul că, deşi sunt “la zi” cu plata taxelor comune, suferă din cauza sistărilor pentru neplată decise de furnizorul de apă. În unele cazuri, suspiciunile sunt întărite şi de faptul că, după sistările de apă de luna trecută, unele asociaţii rău platnice au reuşit în doar două-trei zile să achite sume mari, de ordinul zecilor de mii de lei, către Apaprod.

Acte neprezentate

Primele vizate în cadrul controlului au fost 12 asociaţii de proprietari cu datorii mari, administrate de cinci persoane. La 1 mai anul acesta, împreună, cele 12 asociaţii înregistrau restanţe de peste 1,4 milioane de lei către Apaprod, mai bine de un sfert din totalul datoriei pe care societatea amintită o avea de recuperat de la toate asociaţiile din oraş, la data amintită. “Conform legislaţiei, celor cinci administratori li s-a solicitat să prezinte la control registrele de casă şi chitanţierele de plăţi şi încasări. Au venit doar cu chitanţele, nu şi cu registrele, motiv pentru care s-a dispus amendarea fiecărui administrator cu câte 3.000 de lei, iar la începutul acestei săptămâni s-a luat măsura anulării atestatelor de administrator pe numele persoanelor în cauză. Eu cred că nu au venit şi cu registrele pentru ca nouă să ne fie mult mai greu să-i controlăm”, spune viceprimarul oraşului, Dan Bobouţanu.

Administratorii contestă sancţiunile

În replică, administratorii în cauză spun că, în opinia lor, nu sunt obligaţi să întocmească şi registre de casă, pe motiv că ei ţin contabilitate în partidă simplă. Reprezentanţii primăriei susţin însă că lipsa registrului de casă, chiar şi în cazul contabilităţii în partidă simplă, constituie contravenţie. În ce priveşte sancţiunile aplicate de Primărie, se pare că, până la urmă, judecătorii vor fi cei care vor avea ultimul cuvânt. “La ora la care discutăm, nu am primit încă vreo înştiinţare privind anularea atestatului de administrator. Am contestat în instanţă amenda de 3000 de lei decisă de Primărie. În continuare, voi face doar ce spune legea, iar legea îmi oferă şi posibilitatea să contest şi decizia privind atestatul de administrator”, spune Lucia Neamţu, administratorul a patru asociaţii care adună restanţe către Apaprod în valoare de aproximativ 550.000 de lei. Lucia Neamţu adaugă că restanţele s-au acumulat numai din cauza proprietarilor rău-platnici. Un alt administrator vizat de control insistă să-şi păstreze anonimatul, dar declară: “90 la sută din facturile de întreţinere sunt reprezentate de banii pentru apă şi canalizare. Noi plătim din încasări în funcţie de ponderea fiecărui serviciu în factura totală. Soluţia este contorizarea individuală. De menţionat este şi faptul că debitele invocate de furnizori conţin şi penalităţile de întârziere. În ce priveşte rău-platnicii, să ştiţi că şi eu am făcut acţiuni în instanţă, am câştigat, dar la masa credală băncile şi alţi creditori au avut prioritate, iar asociaţia nu a reuşit să mai recupereze mare lucru”.

Furnizorii reclamă lipsa banilor

“În acesta an, ca niciodată, din cauza neîncasării facturilor de la asociaţiile de proprietari, plata salariilor angajaţilor a întârziat cu două zile. În ultimii trei ani, aşa ceva nu s-a mai întâmplat. Însă problema de fond este alta: lumea trebuie să înţeleagă că apa este o marfă pe care şi noi o plătim, la rândul nostru, iar costurile cu tratarea, distribuţia, colectarea şi epurarea ei trebuie acoperite. În plus, în ultimii cinci ani, Apaprod a derulat un proiect de investiţii de 60 de milioane de euro, iar recent a început un alt proiect, în valoare de 100 de milioane de euro. Mare parte din finanţare provine din fonduri europene, dar şi societatea noastră trebuie să acopere o cotă-parte din valoarea proiectului. În oraşul Hunedoara s-au strâns deja 4,5 milioane de lei datorii ale asociaţiilor către Apaprod. Din păcate, am constatat că doar atunci când oprim apa se plătesc parte din restanţe. Sper să nu ajungem în situaţia în care să furnizăm apă la program”, spune Bogdan Leucuţa, purtător de cuvânt al furnizorului de apă. Salub S.A. Hunedoara, societatea care colectează şi transportă gunoiul menajer, se află într-o situaţie şi mai gravă gravă, iar cauza este pusă tot pe seama datoriilor: “Noi am intrat în insolvenţă, iar acum suntem în reorganizare judiciară din cauză că nu încasăm o bună parte a banilor pentru serviciile prestate pentru mai multe asociaţii de proprietari din oraş. Cu toate astea am continuat să ridicăm seară de seară containerele de gunoi din toate cele 150 de platforme de colectare pe care le avem amplasate în oraş. Am încercat şi prin acţiuni în instanţă să recuperăm din debite, dar nu am prea avut ce recupera”, spune Claudia Popa, managerul Salub Hunedoara. În oraşul Hunedoara, valoarea totală a restanţelor pe care asociaţiile de proprietari le au către Salub este de aproape 3 milioane de lei, cu tot cu penalităţi. 10 asociaţii înregistrează peste 45 la sută din totalul debitului. În mare, este vorba despre aceleaşi asociaţii care au datorii mari şi la apă.

Operaţiune de durată

Silvia Buciuman, şeful Serviciului de Fond Locativ şi Relaţii cu Asociaţiile de Proprietari din cadrul Primăriei Hunedoara, spune că toate asociaţiile din oraş vor fi verificate în lunile care urmează. Angajaţii serviciului beneficiază deja şi de sprijinul a doi economişti din cadrul Apaprod, dar şi de cel al Corpului de Control al Primăriei. Edilii au cerut atât Direcţiei de Finanţe Hunedoara cât şi Gărzii Financiare efectuarea de verificări paralele. “Pe măsură ce vom finaliza controalele la fiecare asociaţie, acolo unde vom descoperi nereguli, vom lua măsuri. Dacă se vor depista delapidări, vom sesiza instituţiile abilitate să ducă mai departe cercetările în astfel de cazuri”, adaugă Silvia Buciuman. Cel mai probabil, întreaga acţiune a Primăriei va dura până la începutul anului viitor. Un control de această amploare la asociaţiile de proprietari din oraş nu a mai avut loc de mai bine de 10 ani.

About Ciprian Iancu