Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,522 ori

Programul “Rabla”

De vineri, la centrele de colectare au început înscrierile persoanelor fizice şi juridice în Programul “Rabla”, tichetele fiind distribuite colectorilor, potrivit preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). 20.000 de tichete, dintre care 17.000 pentru persoane fizice/juridice şi 3.000 de tichete pentru instituţiile publice, vor fi emise de AFM pentru programul din acest an. Lista completă a colectorilor şi dealerilor auto validaţi, care s-au înscris anul acesta în “Rabla”, va fi publicată pe site-ul AFM.

Salarii

Salariile din cinci judeţe din România au scăzut în ultimul an, reiese din datele centralizate de Gândul, pe baza celor mai recente informaţii făcute publice de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cea mai mare scădere a salariului mediu net s-a înregistrat în judeţul Giurgiu, de 5%, respectiv de la 1.281 de lei în februarie 2012, la 1.218 lei în februarie 2013. Pe de altă parte, salariul mediu net din Harghita a cunoscut în perioada analizată un avans de 33 de procente, cea mai susţinută creştere din România, de şase ori mai mare decât cea înregistrată, spre exemplu, în Bucureşti. Hunedorenii vor câştiga mai mult în acest an cu 88 de lei net faţă de 2012. Cifra reprezintă o majorare de 7,8 la sută, salariul mediu net în judeţul Hunedoara în acest an gravitând în jurul valorii de 1310 lei.

Asigurările, în declin

Motoarele pieţei asigurărilor dau semne serioase de oboseală. Răscumpărările premature macină profiturile asigurătorilor de viaţă, în timp ce societăţile care vând poliţe RCA sunt sufocate de daunele tot mai mari. La finele lui 2012, mai bine de 48% din valoarea totală a primelor brute subscrise în România proveneau din cele două linii de asigurare. Dacă mai punem la socoteală şi faptul că majoritatea clienţilor au contact cu firmele de asigurări şi aud de produsele acestora doar pentru că legea RCA îi obligă să intre în contact cu aceste societăţi, ne putem face o idee asupra importanţei celor două segmente. Un colaps al vânzărilor de poliţe de viaţă sau de RCA ar echivala cu o prăbuşire definitivă a întregii pieţe.

About Adrian Sălăgean