Remedii naturale împotriva stresului şi insomniei

Articolul a fost vizualizat de 4,493 ori

Un somn bun în timpul nopţii regenerează organismul şi împrospătează mintea, dar aproape toţi ne plângem din când în când de dificultăţi de somn. Teama de insomnie poate înrăutăţi situaţia, dar folosirea tehnicilor naturale, cunoscute generic drept igiena somnului, poate fi tot ce vă trebuie pentru a avea din nou un somn adânc.
Adultul mediu doarme între şase ore jumătate şi opt ore jumătate într-o noapte. Femeile au mai multe probleme de somn decât bărbaţii, iar tulburările de somn se intensifică odată cu vârsta.

tonic sedativDacă nu dormiţi bine, vă puteţi simţi obosit şi cu o stare generală proastă. O lipsă cronică de somn reduce performanţele fizice şi intelectuale din timpul zilei şi poate genera anxietate, depresie sau alte probleme.

Tipuri de probleme de somn

Dificultatea în adormire este adesea cauzată de faptul că nu ne putem opri gândurile şi grijile care ne umblă prin minte. Deseori este de vină anxietatea sau o emoţie puternică, sau unele probleme nerezolvate în timpul zilei. Şi emoţiile anticipative pot îngreuna adormitul. Printre cauzele fizice se numără indigestia, nervozitatea picioarelor şi agitaţia produsă de alcool.
Trezitul devreme dimineaţa şi incapacitatea de a readormi poate fi un simptom de depresie şi/sau anxietate. Poate să apară şi după consumul exagerat de alcool, cofeină sau medicamente de sinteză.
Trezitul frecvent în timpul nopţii şi incapacitatea de a readormi imediat este ceva obişnuit la persoanele mai în vârstă şi pot fi legate de depresie şi/sau anxietate.

Metode preventive

Asiguraţi-vă că patul este confortabil.
Alegeţi o saltea solidă, dar nu prea tare, să nu vă apese şoldurile şi umerii.
Verificaţi temperatura din dormitor să fie plăcută, să nu fie nici prea cald. În dormitor trebuie să fie întuneric şi linişte.
Alegeţi un decor odihnitor, cu culori calde.
Cu 1-2 ore înainte de a vă duce la culcare nu fumaţi, nu consumaţi mâncare în exces sau indigestă, cu conţinut ridicat de grăsimi şi mulţi carbohidraţi rafinaţi, nu beţi alcool sau băuturi cu cofeină, nu urmăriţi programe tv care vă agită, nu citiţi articole ori cărti care vă tulbură şi nu faceţi exerciţii fizice energizante. Faceţi o baie caldă chiar înainte de a vă culca.

Dieta recomandată

Consumaţi seara anumite alimente ori combinaţii de alimente care pot induce somnul. Este vorba de cele bogate în carbohidraţi, vitamina B, calciu, magneziu, acizi graşi esenţiali şi aminoacidul triptofan, folosit de creier pentru a produce substanţe chimice care favorizează somnul. Această combinaţie de nutrienţi permite ca triptofanul să ajungă la creier şi să vă poată induce somnul în aproximativ o jumătate de oră. Iată câteva sugestii: sandviş din pâine integrală cu salată verde, cartof fiert şi piure de conopidă amestecate cu puţin ulei de alune sau nuci, banane felii cu curmale tăiate, lapte cald cu biscuiţi, etc.
Dacă bănuiţi că unele alimente nu vă priesc, eliminaţi-le din dietă câteva săptămâni, pentru a observa o eventuală îmbunătăţire a somnului. Dacă vi se pare, de pildă, că aveţi coşmaruri în special în nopţile ce urmează după consumul de brânză la cină, atunci consumaţi acest aliment doar în prima parte a zilei.

Fitoterapia şi produsele apicole

Ca tratament, produsele naturiste şi cele apicole sunt cele mai indicate în simptome ale stresului şi insomniei.
Tonicul sedativ “Sorina” este un preparat fitoapicol care conţine miere, propolis, polen, extracte din valeriană, hamei, passiflora, salvie, păducel, talpa gâştei, tei argintiu, lavandă, orz, ovăz, sunătoare, vâsc, uleiuri esenţiale din lavanda şi portocal. Are efecte sedative, hipnotice, calmante şi de liniştire a sistemului nervos. Este recomandat persoanelor care suferă de insomnie, anxietate, depresie, atac de panică, sau în cazurile de hiperactivitate la copii. În funcţie de afecţiune, tonicul se asociază în schema de tratament cu alte produse, cum ar fi: Omega 3 + Ca, Neurotonic, Sunătoare, Nutricalm, Gaba, Orz verde, etc. Tonicul sedativ “Sorina” se prepară în Farmacia “E-lite Nutriţia” din Deva, Str. Mihai Eminescu, bl. H1, parter, telefon: 0254-231.061 sau 0726-761.557.

About Redacţia REPLICA