Program geriatric pentru câini

Articolul a fost vizualizat de 2,052 ori

Şi cei mai buni preieteni ai omului ajung la vârsta a treia şi la fel ca şi noi au nevoie de o bătrâneţe liniştită şi fără dureri. 
Odată cu trecerea anilor, câinii îmbătrânesc cu o rată mai mare decât noi, oamenii. Înainte să îţi dai seama, căţeluşul jucăuş de odinioară a devenit un bătrânel care se mişcă greu.

căţelUn lucru important de reţinut în stabilirea vârstei de la care un câine poate fi considerat bătrân este talia acestuia, pentru că cei de talie mare îmbătrânesc mai repede decât cei mici. Câinii sunt consideraţi a fi bătrâni în jurul vârstei de 6-8 ani.
Din cele observate de noi în practică, precum şi conform statisticilor efectuate la populaţile de câini seniori, bolile cel mai des întâlnite sunt:

Insuficienţa renală

Insuficienţa renală (în special cronică) este o tulburare progresivă, în care rinichii pierd încet capacitatea de a concentra urină şi eliminarea deşeurilor. Boala este asociată cu modificări ireversibile la structura rinichilor, cum ar fi cicatrizarea şi pierderea nefronilor, unităţile funcţionale ale rinichilor.
Cauzele sunt extrem de diferite: diverse tumori, boli autoimune, boli infecţioase, tulburări congenitale, etc.
Semnele clinice nu sunt întotdeauna elocvente, acestea pot fi, de la o simlpă vomă cronică, abatere, anorexie, până la tulburări de urinare şi sete. Cele mai elocvente metode de diagnostic sunt analizele de sânge, urina, examenele ecografice şi radiografice.

Hepatopatiile

Ciroza hepatică, hepatita cronică şi acută, congestia hepatică pasivă, neoplaziile hepatice sunt boli care afectează structura şi funcţionalitatea ficatului.
Cauzele apariţiei acestor tulburări sunt de natură alimentară, infecţioasă, congenitale, etc.
Semnele clinice sunt extrem de diverse. În fazele incipiente hepatopatiile pot evolua subclinic, neexteriorizând boala, chiar dacă 70% din parenchimul hepatic este afectat. În cazurile extrem de severe apare icter, ascita, tulburări hepatoencefalice. Cele mai elocvente metode de diagnostic rămân analizele de sânge şi urina, precum şi examenul ecografic şi chiar radiologic.

Diabetul

Datorită sedentarismului şi a alimentaţiei excesive, această boală prezintă o incidenţă în continuă creştere, fiind pe primul loc în patologia nutriţională a omului şi a câinelui. Acesta este o tulburare a metabolismului glucidelor, datorită insuficienţei secreţiei de insulină la nivel pancreatic.

Cauzele apariţiei acestei boli sunt legate de factori genetici, imunologici, obezitate, afecţiuni pancreatice, disfuncţii hormonale, etc.
Semnele clinice sunt astenia, scăderea în greutate, poliurie (urinări dese), polidipsie (sete exagerată), distensie abdominală, letargie, etc. De asemenea, pot să apară şi complicaţii secundare: cataracta, insuficienţa renală cronică, insuficienţa cardiacă, hipertensiune arterială, etc.

Examenul biochimic al sângelui şi al urinei este elocvent pentru diagnosticul şi monitorizarea bolii.

Artrozele

Acestea sunt procese degenerative de la nivelul articulaţiilor, care duc la o deterioarare a cartilagiilor articulare, la o producţie anormală de os în articulaţie şi la procese inflamatorii. Articulaţiile cele mai frecvent afectate sunt cele de la nivelul coloanei vertebrale şi de la nivelul membrelor.
Cauzele: deşi în unele cazuri cauza este necunoscută, ea este de cele mai multe ori dată de traumatisme, infecţii, tumori, anomalii articulare sau rupturi ale ligamentelor.
Semnele clinice sunt extrem de diverse, în funcţie de localizarea procesului patologic. De la simple şchiopături, până la rigiditate în mers, pareze şi paralizii sau chiar imposibilitatea animalului de a se mai ridica. Examenul clinic, precum şi cel radiografic pot confirma localizarea artrozei precum şi gradul de degenerare articulară.

Boli cardiace

Bolile cardiace sunt cel mai adesea cauzate de tulburări de închidere ale valvulelor sau tulburări de funcţionare ale muşchiului cardiac (miocardul). Insuficienţa cardiacă reprezintă, de fapt, incapacitatea miocardului de a se adapta la efort sau la necesităţile obişnuite ale organismului.
În aceste condiţii, debitul cardiac scade, iar ţesuturile nu mai sunt oxigenate suficient. Starea de oboseală, slăbiciunea, tusea şi respiraţia dificilă sunt principalele semne ale insuficienţei cardiace.

Cauzele apariţiei acestei boli sunt obezitatea, infecţiile, boli ereditare, etc.
Diagnosticul se efectuează prin examen clinic, EKG, ecografie, radiografie şi examen biochimic al sângelui.

Probleme stomatologice

Câinii seniori prezintă adesea o respiraţie urât mirositoare, efect pe care mulţi posesori de animale îl atribuie bătrâneţii animalului sau paraziţilor interni. Este o greşeală! Mirosul neplăcut al gurii este semn că patrupedul este bolnav, poate fi o urmare ale unei afecţiuni mai vechi la nivelul cavităţii bucale.
Dintre problemele stomatologice, cel mai frecvent întâlnite sunt: depunerile de tartru, gingivitele şi paradontoza.
Acestea se datorează, în majoritatea cazurilor, lipsei igienei cavităţii bucale, unei alimentaţii neadecvate şi infecţiilor primare sau secundare. Problema cea mai gravă este legată de faptul că focarele de infecţie de la nivelul cavităţii bucale pot provoca afecţiuni ale inimii, rinichilor sau chiar diverse reacţii alergice ale pielii.

About Redacţia REPLICA