Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,397 ori

“EXCLUSIV Rednic e noul antrenor al CFR-ului de vineri!”, scrie CityNews.ro. CFR-ul ăsta de vineri o fi vreo altă echipă de fotbal sau autorul a vrut să spună că Rednic este, începând de vineri, noul antrenor al CFR? “CFR Cluj va avea un nou antrenor principal de vineri”, zice ştirea, care continuă aşa: “Patronul echipei, Arpad Paszkany, a confirmat faptul că a ajuns la o înţelegere cu Mircea Rednic. «Mircea Rednic e noul antrenor al CFR-ului de vineri. Atât vă pot spune acum!», s-a limitat să afirme omul de afaceri”. Şi autorul s-a limitat să-l citeze şi nu s-a obosit să pună prea multe virgule.

cfrul de vineri

După ce am văzut pe CityNews.ro încă o trimitere către site-ul Libertatea care conţinea în titlu “Nu o să-ţi vină să crezi…”, am devenit curios: oare câte astfel de titluri există pe site-ul Libertatea.ro? Câte credeţi că a indexat motorul de căutare Google? Vă spun eu: “Aproximativ 3.270 (de) rezultate”. Deci ziariştii ăştia au scris probabil DE TREI MII DE ORI titluri care conţin această expresie, “Nu o să-ţi vină să crezi”! Să ştiţi că mie chiar nu mi-a venit să cred. Aş fi zis că am rămas prost – “Rămâi prost” fiind o altă formulare utilizată des de jurnaliştii fomişti, în goana după accesări pe site-urile lor cu conţinut de doi bani, dar mulţi vizitatori aflaţi în căutare de senzaţional –, dar nu sunt prost. Că nu poţi să rămâi prost după ce citeşti o ştire decât dacă eşti prost în momentul în care începi să o citeşti.

nu o sa iti vina sa crezi

Auto-intitulaţii “specialişti în ştiri” de la Antena 3 au dat-o pe nemţeşte luni, odată cu vizita lui Victor Ponta la Berlin. Am văzut pe Facebook două poze pe care cineva le-a făcut în timpul unei emisiuni în care, sunt convins, nişte jurnalişti integri dezbăteau subiecte de importanţă naţională. În prima poză se poate vedea textul “Udrea und Băsescu sind verzweifelt”. Eu am avut nevoie de ajutorul site-ului Google Translate pentru a elucida “misterul” – şi eu tot mai ştiu o boabă de germană, dar mă întreb ce-o fi înţeles din “burtiera” asta tanti Sofica, vecina mea care îşi ia absolut toate informaţiile de la acest post de televiziune profesionist. Google mi-a spus, cum bănuiesc că le-a spus şi celor de la Antena 3, că “Udrea şi Băsescu sunt disperaţi” (un titlu care mă duce cu gândul la obiectivitatea jurnaliştilor). Mai tare m-a amuzat traducerea pe care Google a făcut-o invers, din română în germană: “Udrea und Baseball sind verzweifelt”. Pentru Google, Băsescu se traduce prin “baseball”. Pam-pam!

udrea und basescu

baseball

Nebunia a continuat: “Udrea, was ist das?”, probabil cu referire la faptul că Elena Udrea ar fi divorţat. Eu am învăţat că în momentul în care toată lumea vorbeşte despre tine, eşti o persoană importantă. Am vaga impresie că Elena Udrea este, pentru cei de la Antena 3, mai importantă decât şi-ar dori!

was ist das

În Deva a ars o maşină. Ramona Ştefan a scris despre asta, în Servus Hunedoara: “Două autospeciale, de ultimă generaţie, de lucru cu apă şi spumă, de la Detaşamentul din Deva, au ajuns în scurt timp la faţa locului, pompierii constatând că focul se propagase la întregul autoturism, în ciuda eforturilor făcute de proprietarul acestuia de a stăpâni incendiul cu ajutorul unui stingător”. Cam forţată formularea “autospeciale, de ultimă generaţie, de lucru cu apă şi spumă”!

de lucru

 

Despre ruperea de nori de luni, Ramona Ştefan a scris, în Servus Hunedoara, următoarele: “Aproape la fiecare ploaie puternică apa se revarsă pe străzi, transformând oraşul într-o adevărată «mică Veneţie»”. Asta a sunat ca “adevărata fiică a Mamei Omida”, dacă mai ţineţi minte “vrăjitoarele” care făceau furori într-o vreme. Noroc că Deva nu se transformă într-o falsă mică Veneţie, nu-i aşa?

adevarata mica venetie

Ce-mi mai plac mie ziariştii care insistă să-ţi inducă o anumită stare încă din momentul citirii titlului! Dacă ameţiţii de la Libertatea insistă cu “Nu o să-ţi vină să crezi”, iar cei de la site-urile despre fotbal consideră că “rămâi prost când vezi” ce-au scris ei, ăştia mici de la HunedoaraMea.ro le-o iau, încet, pe urme: “Revoltător! A violat o fetiţă de şase ani”, scrie George Vasiliu, ca şi cum dacă un violator violează o femeie bătrână, o femeie tânără, un băiat de cinci ani sau o fetiţă de şapte, gestul nu ar fi la fel de revoltător. Mai nou, ziariştii au impresia că trebuie să le dea cititorilor mură-n gură, pentru că pe ei nu-i prea duce mintea să priceapă când un gest este revoltător şi când e în regulă să se bucure sau, după caz, să zâmbească ori să se revolte.

revoltator

Câteodată mă întreb pe ce lume trăiesc unii oameni. Atunci când am citit un articol de pe site-ul HunedoaraMea.ro, mi-am pus, din nou, întrebarea asta. Iată de ce: “Devenii au crezut că le cântă primarul. Unii deveni au fost… «băgaţi în ceaţă» când au auzit că va concerta Mărgineanu, crezând că la va cânta primarul Devei, Petru Mărginean. Abia urcat pe scenă, Mihai Mărgineanu a ţinut să precizeze că «numele său se scrie cu U la sfârşit»”. De fapt, nici nu ştiu dacă-i vina oamenilor că l-au “bănuit” pe primar de talente ascunse. Ei, săracii, au fost obişnuiţi cu “Mircică”, primarul popular, care într-o zi căra saci cu porumb, în alta mătura străzile, iar când nu traversa lacul Cinciş înot, apărea pe la televiziunile locale şi se comporta mai degrabă ca un clovn decât ca un politician respectabil.

primaru

De când ziarele locale au şi site-uri, constat cu interes cum ziariştii profită de orice eveniment, filmându-l (de multe ori de la geamul său, dacă “norocul” îi aduce pe acolo inundaţii, accidente sau zăpezi) şi punând repede filmul pe site, ca să mai “puşte” nişte afişări. Nu-i rău, în felul ăsta le vedem şi noi, cei care n-avem drum prin cartierele sau oraşele respective, înainte ca imaginile să apară la ştirile de la TV. Ce nu pot să înţeleg este de ce ziariştii care filmează tot nu îşi acordă trei minute pentru a reciti şi eventual corecta articolele şi aşa scurte pe care le publică pe lângă respectivele filmări. De exemplu, cei de la HunedoaraMea.ro au filmat de la etajul 2 sau 3 cum trec maşinile prin râul format pe o stradă din Deva, dar au lăsat două greşeli în articol: “Ploaia torenţială care s-a abătut asupra Devei a făcut prăpăd. Spre exemplu, Bulevardul Nicolae Bălcescu a devenit, în doar câteva minute, un adevărat râu. Maşinile înaintează cu dificultate, iar apa a acoperit în întregime şi trotuarul, inundâns spaţiile verzi ale blocurilor. Zeci de PET-uri, pungi şi chiar câteva crengi au most măturate de torent.

inundatii la geam

Atâta spaţiu am avut, că greşeli, slavă ziariştilor grăbiţi şi neatenţi, ar mai fi fost de criticat şi analizat. Până săptămâna viitoare, să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'