Locuri de muncă garantate pentru şomerii recalificaţi

Articolul a fost vizualizat de 1,651 ori

Firmele care derulează programe de calificare a forţei de muncă prin proiecte europene finanţate prin POSDRU vor fi obligate să garanteze, de anul viitor, că 80 la sută dintre cursanţi vor avea şanse reale în a-şi găsi locuri de muncă la finalul etapei de pregătire, a anunţat ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini. Autorităţile şi ONG-urile, însă, spun că acest lucru ar putea fi foarte greu de realizat, mai ales din cauza cererii extrem de scăzute pe piaţa forţei de muncă.

Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, spune că banii publici pentru calificare-recalificare trebuie cheltuiţi cu mai multă eficienţă

Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, spune că banii publici pentru calificare-recalificare trebuie cheltuiţi cu mai multă eficienţă

Declaraţia a fost făcută în timpul unor întâlniri cu autorităţile locale şi cu mai mulţi oameni de afaceri din judeţul Hunedoara, ce au avut loc la finele săptămânii trecute. Ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism a declarat că Programul Operaţional Sectorial – Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) nu a fost atât de eficient pe cât s-a dorit, iar una dintre problemele cu care se confruntă mediul de afaceri este lipsa forţei de muncă bine pregătite.

Calificare, dar numai pe profesiile necesare

“Multe dintre proiectele derulate prin POSDRU nu au fost eficiente. Deşi am avut foarte mulţi şomeri recalificaţi, ei nu şi-au găsit locuri de muncă pentru că în piaţă erau cerute alte specializări. Doamna Mariana Câmpeanu (Ministrul Muncii – n.red.) a venit cu o propunere foarte bună, în sensul în care organizaţiile care vor să efectueze cursuri de calificare pe fonduri europene, ori pe fonduri din alte bugete publice, să prezinte mai întâi o serie de angajamente din partea companiilor prin care să se demonstreze că există şanse reale ca cel puţin 80 la sută dintre cursanţi să fie angajaţi după absolvire. Vorbim de un fel de precontracte de angajare pentru beneficiarii cursurilor de calificare – recalificare finanţate din bani publici. Astfel, cred că vom reuşi să folosim mai eficient banii publici. Nu avem niciun interes să avem calificaţi mulţi, care să aibă o diplomă, ori o meserie nouă, dar să nu-şi găsească un loc de muncă în piaţă. În acelaşi timp, încercăm, cu Ministerul Educaţiei, să corelăm cifrele de şcolarizare de la şcolile de stat, cu ceea ce se cere în piaţă. Asta ca să nu mai avem oameni care, imediat după ce au absolvit, să se transforme în şomeri. Orice afacerea este competitivă doar dacă resursa umană este bună. Poţi să ai cea mai înaltă tehnologie, dar dacă nu ai resursa umană bine pregătită, ştim bine că nu obţinem ce vrem”, a declarat Maria Grapini.

Urgenţa numărul unu: locurile de muncă

Şeful Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara, Vasile Iorgovan Velichi, spune că, până acum, rata angajării în urma derulării de cursuri de formare a fost de aproximativ 50-60 la sută: „Noi am derulat programe de calificare cu bani europeni doar în parteneriat cu Agenţii de Ocupare din alte judeţe. În rest, chiar Agenţia organizează cursuri, din bugetul asigurărilor de şomaj, la cele două centre ale noastre, unul în Deva şi unul în Petroşani. Rău este că unele asociaţii demarează astfel de cursuri de calificare fără ca măcar să ne întrebe care este cererea pe piaţa muncii, doar pentru că oamenii le solicită un curs anume. De aceea am ajuns să avem atâţia specialişti IT sau inspectori în resurse umane. Sunt munci mai facile, toată lumea vrea să aibă o asemenea profesie, însă, în realitate, nu sunt atâtea locuri disponibile pe piaţă”, explică Iorgovan. Şeful AJOFM precizează că atingerea pragului de 80 la sută la angajare, deşi ideală, ar putea fi dificilă, în condiţiile în care Germania, spre exemplu, are o rată de 70 la sută, iar piaţa forţei de muncă din judeţul Hunedoara este, oricum, excedentară în ceea ce priveşte oferta, nu cererea. În plus, atât autorităţile, cât şi organizaţiile neguvernamentale spun că hunedorenii fără un loc de muncă, disperaţi că nu au ce pune pe masă şi nici cu ce să îşi achite facturile la utilităţi, vor să muncească imediat şi nu să participe la un curs care îi poate in-
disponibiliza chiar şi vreme de 9 luni. De aceea, AJOFM Hunedoara a făcut o cerere de modificare a legislaţiei, astfel încât şomerii care participă la un curs de calificare să primească subvenţii de 250 de lei, bani cu care să-şi asigure măcar transportul spre centrul de calificare.

Vor angajări pe perioadă nedeterminată

Mai mult, implementatorii experimentaţi spun că prefinanţarea în cadrul POSDRU reprezintă acum doar 5 la sută din totalul proiectului, spre deosebire de anii anteriori, când valoarea acesteia ajungea la 15 la sută. Pe de altă parte, este posibil ca 29 de linii de finanţare disponibile în acest moment să atragă un număr mare de proiecte, pentru epuizarea sumelor disponibile în acest exerciţiu bugetar. Reprezentanţii ONG-urilor care derulează cursuri de formare sau reconversie atrag atenţia că există şi riscul ca unele asociaţii să încheie înţelegeri cu patronii, dar aceştia să angajeze o persoană numai pentru a o concedia o lună sau două mai târziu, fără a rezolva, în realitate, problema şomajului şi a cererii scăzute de pe piaţa muncii.

About Ada Beraru