Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 10,117 ori

“Vernisajul expoziţiei a avut loc joi în prezenţa oficialităţilor locale, a unor importanţi specialişti în istorie şi a unui public numeros. Pe lângă brăţările dacice, mai pot fi văzute 41 de monede de tip Koson şi două discuri din fier ornamentate cu figuri zoomorfe”, scrie Ioana Pop, pe HunedoaraMea.ro.
Autoarea ne demonstrează că nu a fost la muzeu, iar dacă a fost, nu s-a prea uitat la exponate. Eu am văzut doar brăţările şi monedele, nici urmă de vreun disc de fier. E încă un exemplu de ziarist care preia o informaţie livrată prin comunicate de presă ori alte mijloace, nu se duce la eveniment, şi “relatează de la faţa locului”.

discuri de fier

“Acolo, publicul prezent la eveniment a avut ocazia să vizioneze, să analizeze şi să fotografieze opt brăţări spiralate din aur, două discuri din fier ornamentate cu figuri zoomorfe şi 41 de stateri din aur cu monograma KOSON”, scrie şi Raluca Stroia, de la Glasul Hunedoarei. Nici Raluca Stroia nu se lasă mai prejos, şi ea a văzut discuri de fier ornamentate. Unde?… Că la muzeul din Deva sigur nu au ajuns.

discuri din fier

 

“Bani pentru consolidarea blocului afectat de explozia din Vinerea Mare” este titlul unui articol de pe HunedoaraMea.ro. Aţi putea crede că Vinerea Mare este o localitate, dacă nu aţi fi prea duşi la biserică, aşa cum sunt eu. De fapt, “Vinerea Mare” nu este o localitate, ci o zi, mai precis vinerea dinainte de Paşti. Cred că ar fi fost mai important pentru cititori să afle întâi unde a avut loc explozia şi abia apoi să afle când a avut ea loc. Nu?
“Consiliul Local Deva a hotărât luni, în cadrul unei şedinţe extraordinare, alocarea unei sume de peste 45.000 de lei pentru lucrări de consolidare a structurii de rezistenţă a blocului de pe strada Aleea Romanilor, afectat de explozia care a avut loc în 3 mai într-un apartament de la etajul IV”.
Mă bucur că jurnaliştii de la HunedoaraMea îmi spun şi la ce etaj era apartamentul, dar nu mă lămuresc cu privire la LOCALITATEA în care a avut loc explozia, fir-ar ea a naibii de explozie! Aleea Romanilor, judeţul Hunedoara, sau cum? Niciunde în articol nu este menţionat oraşul, doar alei, etaje, Sfinte Vineri şi aşa mai departe. Jurnalism, tată!

vinerea mare

Citiţi textul de mai jos şi spuneţi-mi dacă vedeţi ceva în neregulă:
“După o discuţie cu uşile închise, ce a durat mai mult de 12 ore, Uniunea Europeană a agreat, în cele din urmă, ca industria culturală să nu facă parte din negocierile comericiale, care urmează să înceapă săptămâna viitoare la summit-ului G8, de la Londra”. Două greşeli într-o singură frază? Da. Şi ştiţi ce-i interesant? Articolul cu pricina este scris de o jurnalistă pentru care salariile din presa locală probabil că reprezintă bani de ţigări, ea fiind angajată de Mediafax. Stimată Diana Pârvulescu, eu v-aş tăia din salariu pentru “comericiale” şi “la summit-ului”. Norocul dumneavoastră că nu vă sunt şef!
Iar pentru virgula lipsă de aici v-aş fi pus să veniţi cu bani de-acasă: “Printre cei care au luat parte la negocierile legate de excepţia culturală, ce au avut loc la finele săptămânii trecute s-au numărat şi cineaştii Radu Mihăileanu şi Cristian Mungiu”.

comericiale

Ciprian Marinuţ, de la Mesagerul Hunedorean, a scris un articol cu titlul “O hunedoreancă la viitoarea campioană”, unde viitoarea campioană nu este o persoană, ci o echipă: “Handbalista Ana Maria Tănăsie (foto) (18 ani), formată la CSS Hunedoara, a semnat un contract pe cinci ani cu vicecampioana României, HCM Baia Mare, după cum relatează site-ul oficial al clubului băimărean”. Ştie domnul Marinuţ că HCM Baia Mare va fi campioană!

viitoarea campioana

“Hunedorencele dau buluc acum la testul Papanicolau”, informează Ziarul Hunedoreanului. Ar fi fost atât de simplu pentru Luana Giuhat să deschidă site-ul Dexonline.ro şi să constate că “buluc” este substantiv, iar verbul “a da buluc” nu există.
“BULÚC, bulucuri, s. n. 1. Număr mare de oameni strânşi la un loc; droaie, gloată. ¦ (Adverbial) În masă, în rânduri strânse, cu grămada; unul peste altul, înghesuindu-se; repede, iute. 2. (În vechea organizare a armatei din ţările româneşti) Unitate militară tactică formată din mercenari, care corespundea aproximativ efectivului unei companii; bulucbăşie; p. ext. ceată de oameni înarmaţi. – Din tc. bölük”. Mie nu mi-a fost greu deloc şi nici n-am “dat buluc” pe site-ul Dexonline, am intrat uşurel, să nu-l stric.

dau buluc

La ce vă gândiţi când citiţi “ADAUGĂ CA CADOU” şi “AŞI VREAU CA CADOU”? La posibilitatea ca site-ul pe care am găsit această perlă să fi fost “spart” de o persoană cu unele probleme “la mansardă”? La asta m-am gândit şi eu, şi, totuşi, textul e acolo de mai bine de un an. Aş vrea să-l văd schimbat. Cadó!

asi vreau ca cadou

AmZis, pamfletarul obosit de la Ziarul Hunedoreanului, a mai dat o perlă. De fapt, mai multe: “13 din cifra anului”, “oatul stagnează”, “pus şi simplu” şi, perla coroanei, “Oare unde i-o fi fost instinctul de conservare. Precis minte! De galinacee…”.
Precis pamfletul ăsta a fost scris cu gândul la vreun lichior de ouă sau… cu mintea-n concediu. Minte de ziarist!

minte de ziarist

În final, încă una “bună” de la Ziarul Hunedoreanului, mai precis din newsletter-ul trimis de ei, cu subiectul “O zi bună cu ştirile ZHD”, iar prima ştire zicea: “DEZASTRU HIDROLOGIC”. Halal zi bună!

o zi buna dezastru

“Cine sunt actorii valoroşi pe care Hunedoara i-a dat? ZHD vă prezintă o parte din ei”, scrie Monalise Hihn, în Ziarul Hunedoreanului. Care parte din ei? Mâna dreaptă a fiecăruia? Gâtul? Piciorul stâng? Buricul? Zic astea aşa, ca să nu fiu porc, că doar ştiţi că pot să fiu!

o parte din ei

“Bogdan Sever, comisarul şef al Gărzi de Mediu Hunedoara a fost sesizat să intervină încă din luna aprilie”, scrie şi Marcel Bot, tot în Ziarul Hunedoreanului. Corect este: “Xulescu, comisarul şef al Gărzii de Mediu Hunedoara, a fost sesizat”.

garzi de mediu

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'