Sport: Aurul a strălucit în cupă

Articolul a fost vizualizat de 1,818 ori

Sezonul fotbalistic hunedorean s-a încheiat sâmbătă, la Simeria, odată cu desfăşurarea finalei etapei judeţene a “Cupei României”. Pe un gazon excelent, aşa cum nu au multe echipe din eşaloanele superioare, dar şi pe un timp călduros după ploile din săptămânile anterioare, cele două combatante, Retezatul Haţeg şi Aurul Brad, au oferit spectatorilor prezenţi în tribune o partidă agreabilă, de un bun nivel tehnic şi spectacular.

fotbal aurul bradCalculul hârtiei dădea ca favorită la câştigarea trofeului gruparea „zimbrilor”, mai ales că echipa condusă de pe margine de Flavius Itul a avut un retur de campionat de excepţie, în liga a patra, ratând la „mustaţă” câştigarea titlului judeţean, care i-ar fi dat dreptul să participe la „barajul” de promovare pentru liga a III-a, acolo unde a acces „U”. Petroşani, datorită rezultatelor directe favorabile dintre cele două. De partea cealaltă, moţii din Ţara Zarandului aveau experienţa competiţiei intitulate „KO”, brădenii câştigând „Cupa României” şi în 2011. Haţeganii au trebuit să suporte şi lipsa din defensivă a două piese importante, Alin Cîmpean şi Kallai, dar şi a lui Laslău (suspendat pentru finală), înscriind pe foaia de joc doar trei jucători de rezervă, în loc de şapte, cât le permitea regulamentul. În echipa „aurarilor” antrenorul-jucător Alin Gomoi a aliniat un „11” al contrastelor în ceea ce priveşte vârsta jucătorilor, trimiţându-i în teren pe Cornea (46 ani), Polvrea (41 ani), Mihăilă (40 ani), alături de foarte tinerii Lup (19 ani), Ciocan (17 ani) sau Cristea (18 ani). O simbioză care
s-a dovedit a fi benefică la finalul celor 90 de minute de joc.

Dominarea brădeană

Retezatul a început „tare” şi în chiar al doilea minut Buzdugan a pătruns în viteză pe partea dreaptă, a centrat perfect în faţa porţii, dar Puşcă a trecut la câţiva centimetri de balon. Partenerii de întrecere au replicat în minutul 9, când lovitura liberă executată de fundaşul central Bănărescu, de la 27 de metri, a trecut pe lângă. Cinci minute mai târziu, Ciocan a fost foarte aproape să profite de greşeala lui Simoneac, care a trimis riscant spre propriul portar. Jocul are ritm, “Aurul” fiind vioara întâi, dar fazele de la cele două porţi nu prea se mai arată. Abia în minutul 31, haţeganii au avut o mare şansă să deschidă scorul, pe greşeala experimentatului goalkeeper Robciuc, care a ieşit hazardat din careu în lateral dreapta, dar şutul trimis din unghi de Puşcă a fost scos de pe linia porţii de Polvrea. O fază de manual s-a petrecut în minutul 40 la poarta cealaltă. Cristea a executat un corner de pe stânga, balonul a fost deviat cu călcâiul de Leaha până la Almăşan, care, din patru metri, a reluat peste poartă. La un minut diferenţă, colegul lui, Miclean, a trimis puternic de la 18 metri, la semiînălţime, puţin pe lângă stâlpul din dreapta, într-o primă repriză dominată aproape în totlalitate de elevii lui Alin Gomoi.

Finală decisă de un autogol

Startul celui de-al doilea mitan a fost al echipei mai determinate, Aurul Brad, prima fază periculoasă a acestei părţi consemnând-o în minutul 52, când Vurdea a şutat de la 19 metri la colţul scurt, obligându-l pe Tonca să acorde corner. Peste alte trei minute a venit şi golul, mai precis un autogol de toată frumuseţea, care avea să decidă câştigătoarea trofeului oferit de AJF Hunedoara. Acelaşi impetuos Vurdea a pătruns pe partea stângă, a centrat tare, pe jos, şi, din şase metri, Simoneac a reluat implacabil sub transversală, învingându-şi propriul portar. Era însă scorul corect de până în acel moment, moţii fiind mult mai prezenţi în joc. Emoţiile puteau fi risipite în totalitate în minutul 61, când Aurul s-a aflat în decurs de doar câteva secunde în faţa celui de-al doilea gol. A fost o lovitură liberă de pe partea stângă, Mihăilă a trimis cu capul de la 8 metri, Tonca a scos cu un reflex uimitor, balonul a ajuns la Leaha, care de la 18 metri a şutat pe lung, dar acelaşi Tonca a deviat salvator în corner. Băieţii lui Itul par descumpăniţi, nu reuşesc să fie periculoşi, dar au totuşi o bună oportunitate în minutul 69, când Ursachi scapă pe stânga, se complică însă şi este blocat de mult mai experimentatul Polvrea.

A fost momentul în care primarul Bradului, Florin Cazacu, aflat în apropierea mea, şi-a chemat un colaborator şi l-a trimis să cumpere câteva sticle de şampanie, simţând că victoria va fi a concetăţenilor săi. Nemaiavând ce pierde, haţeganii au riscat totul pe ofensivă, avându-l în prim plan pe Ovidiu Popesc, care nu se văzuse în joc până atunci. În minutul 77, el a trimis din lovitură liberă de la 25 de metri puţin pe lângă vinclul din dreapta porţii lui Robciuc. În minutul 86, Puşcă a şutat din întoarcere de la 7 metri, dar acelaşi Robciuc a fost la post acordând corner. Nu a fost gol nici în primul minut al prelungirilor, când, la lovitura de colţ a lui Ov. Popesc, urcat în careul advers, portarul Tonca a reluat cu capul peste transversală. Fluierul final al hunedoreanului Denis Haidiner ne-a arătat două stări diferite pe gazon. Pe de o parte, jucătorii de la Retezatul Haţeg căzuţi pe teren, cu ochii în lacrimi, de partea cealaltă, brădenii în culmea fericirii pentru că îşi adjudecaseră meritat acest trofeu.

Alături de suporteri şi de primarul Florin Cazacu, aurarii au destupat sticlele de şampanie şi au băut din cupa învingătorului.

RETEZATUL HAŢEG – AURUL BRAD 0-1 (0-0)

A marcat: Simoneac (min. 55 – autogol)
RETEZATUL: Tonca – Borbely, Simoneac, Daj, Căpâlnaş – Puşcă, Marcu, Tămăşiloni, Ov. Popesc – Buzdugan, Ursachi.
Antrenor: Flavius Itul
AURUL: Robciuc – Lup, Bănărescu, Polvrea, Mihăilă (min. 90, Lupea) – Ciocan, Almăşan, Leaha, Cristea (min. 65, Bisorca) – Miclean (min. 82, Al. Gomoi), Cornea (min. 25, Vurdea).
Antrenor: Alin Gomoi.
Arbitru: Denis Haidiner (Hunedoara)
Asistenţi: Marius Pavăl (Simeria) – Raul Popa (Hunedoara)
Stadion: “CFR – Marmosim” –Simeria. Spectatori: 150.

About Ion Bădin