La firul ierbii: Capii fotbalului, la judecată

Articolul a fost vizualizat de 1,376 ori

Scandalurile în fotbalul românesc se ţin lanţ. După trimiterea după gratii pentru o perioadă de trei ani a patronului campioanei României, Steaua Bucureşti, George Becali, iată că începutul acestei săptămâni a venit cu o nouă „bombă” în fotbalul autohton. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis în judecată pe preşedintele FRF, Mircea Sandu, alături de preşedintele LPF, Mitică Dragomir, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată şi cea de sustragere de sub sechestru.

Mircea Sandu şi Mitică Dragomir

Mircea Sandu şi Mitică Dragomir

Trimiterea în judecată a celor doi „capi” ai fotbalului românesc are la bază dezafilierea unei „legende”, clubul Universitatea Craiova. Totul pornise de la scandalul iscat între patronul grupării din Bănie, Adrian Mitielu, şi fostul antrenor al echipei de atunci, actualul selecţioner al naţionalei, Victor Piţurcă, scandal care a mers în instanţele civile. Oficialii celor două foruri diriguitoare au considerat că aceste acţiuni ale lui Mititelu sunt un afront la adresa FRF şi LPF, şi, prin implicarea lor directă, Comitetul Executiv a hotărât excluderea clubului din toate competiţiile interne. Acest lucru a dus la încetarea contractelor jucătorilor cu clubul, fotbaliştii plecând gratis la alte cluburi din ţară. Toate acestea, în condiţiile în care drepturile federative ale fotbaliştilor fuseseră puse sub sechestru legal, aplicat pe seama clubului craiovean, ca urmare a existenţei unor obligaţii faţă de bugetul statului.

Mai precis, pe 31 ianuarie 2011, Direcţia Generală a Finaţelor Dolj dispusese sechestrarea bunurilor mobile ale S.C. Fotbal Club Universitatea Craiova S.A. şi, totodată, indisponibilizarea unui număr de 39 de jucători care aveau contracte civile cu clubul respectiv, sub aspectul valorii de contract, ca drepturi federative apreciate la suma de 15.800.000 lei.

Ce va urma de acum încolo vom vedea. În România, procesele sunt complicate şi de durată. Personal, nu din punct de vedere juridic, dar mai mult moral, îi consider principalii vinovaţi pe cei doi pentru starea în care a ajuns fotbalul românesc la ora actuală. Cei doi sunt la fel de vinovaţi şi în cazul „Lobonţ”, în care Mircea Alic, ca reprezentant al clubului “Corvinul” Hunedoara, se judecă de 10 ani cu acest „şmecher” George Copos, pentru cei 900.000 de dolari care trebuiau să revină grupării de pe Cerna, în urma transferului portarului hunedorean de la Rapid la Ajax Amsterdam. Oficialii fotbalului nostru au ascuns adevărul şi în acest caz, protejând gruparea din Grant, care şi la ora actuală a încasat acea taxă de solidaritate de la actuala echipă a internaţionalului român, AS Roma. Şi atunci unde este dreptatea?

Sau pentru cine este ea? Sunt la fel de convins că în fotbalul românesc trebuie făcut în sfârşit curăţenie, iar cei vinovaţi trebuie să plătească. Altfel vom cădea în derizoriu. Sau suntem deja.

Tags: ,

About Ion Bădin