Ciupercile sunt din ce în ce mai periculoase

Articolul a fost vizualizat de 4,641 ori

Câteva persoane ajung în fiecare zi la spitalele din judeţul Hunedoara, intoxicate cu ciuperci. Medicii ne avertizează că, oricât de apetisante ar părea ele, riscăm să preparăm şi să mâncăm ciuperci otrăvitoare, care ne pot pune viaţa în pericol.

Ciupercile culese din pădure sunt, de regulă, cele mai periculoase

Ciupercile culese din pădure sunt, de regulă, cele mai periculoase

Medicul Cecilia Birău, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara (DSP), spune că intoxicaţiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală importantă din cauza frecvenţei crescute a acestora în acest sezon bogat în precipitaţii. Practic, ploile favorizează dezvoltarea ciupercilor spontane. „Deşi foarte apreciate, datorită gustului şi aromei lor, pe lângă ciupercile comestibile, în natură cresc şi specii de temut, cunoscute de toată lumea ca fiind ciuperci otrăvitoare. Dacă sunt consumate, acestea provoacă intoxicaţii uneori grave sau chiar mortale. Consumul de ciuperci otrăvitoare constituie una dintre marile urgenţe medicale, deoarece reprezintă o treime dintre intoxicaţiile care se soldează cu deces atât la adulţi, cât şi la copii”, afirmă Cecilia Birău.

O specie dintr-o sută este otrăvitoare

Primele descrieri amănunţite referitoare la intoxicaţiile provocate de către anumite macromicete au apărut chiar în antichitate. Dar cu toate cunoştinţele acumulate de-a lungul vremii, ciupercile otrăvitoare nu au încetat să facă victime. În România, există aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare (din cele peste 4.000 de specii de ciuperci cunoscute). „Cazurile de otrăviri involuntare cu ciuperci sunt cauzate de ignoranţa persoanelor care le culeg, sau a celor care le procură de la persoane necunoscute. Simpla experienţă, fie ea şi îndelungată, nu scuteşte de accidente. Toţi culegătorii cu adevărat cunoscători confirmă faptul că, în ciuda atenţiei, cunoştinţei şi a experienţei, au cules de-a lungul anilor şi specii otrăvitoare, pe care le-au putut elimina abia la o a doua verificare atentă”, precizează Cecilia Birău. De aceea este obligatoriu să se mai execute cel puţin încă o selecţie după recoltare. În plus, trebuie să renunţăm la superstiţii şi prejudecăţi cu privire la ciuperci, deoarece credinţa în “testele populare” este una dintre cauzele majore ale mortalităţii cauzate de ciupercile otrăvitoare din România. Credinţele false, fie că pot ucide, fie că justifică sau încurajează atitudinea iresponsabilă a unor aşa-zişi culegători de ciuperci. Una dintre aceste false credinţe este că, în prezenţa toxinelor din ciuperci, argintul se înnegreşte, iar o alta, la fel de frecventă, este aceea că “bureţii” din care au mâncat melcii sau insectele nu sunt otrăvitoare. Complet fals, spun doctorii, care precizează că unele dintre cele mai otrăvitoare ciuperci pentru om nu au niciun efect negativ asupra cobailor, de exemplu.

Otravă eliberată în organism chiar şi după două zile

Orice intoxicaţie cu ciuperci constituie o urgenţă medicală, dar intoxicaţiile sunt de două tipuri: cu debut rapid (de la o jumătate de oră, la şase ore) sau cu debut tardiv (până la două zile după ce ciupercile au fost ingerate). Intoxicaţiile cu ciuperci cu debut rapid sunt rareori mortale. Cel mai mare pericol constă în pierderea masivă de lichide şi de electroliţi. În schimb, intoxicaţiile cu ciuperci cu debut tardiv (6 – 48 de ore) au o perioadă lungă de incubaţie şi sunt cu mult mai periculoase decât cele cu debut rapid, deoarece toxinele au timp să acţioneze asupra diferitelor organe şi sisteme încă înainte de apariţia primelor simptome. În judeţul Hunedoara, serviciile de urgenţă au raportat anul acesta un număr foarte mare de intoxicaţii accidentale cu ciuperci. Astfel, la numai câteva zile după încălzirea vremii şi încetarea ploilor, au fost raportate în jur 100 de cazuri, dintre care aproape 70 la sută au fost semnalate în Petroşani. Restul intoxicaţiilor au fost înregistrare în Vulcan, Orăştie, Deva şi Hunedoara, Haţeg şi Lupeni. În Valea Jiului, culegătorii şi vânzătorii de ciuperci pot fi văzuţi zilnic pe marginea drumurilor, cu sacoşe sau cu saci plini de hribi şi alţi “bureţi” de sezon.

Vânzarea ciupercilor din pădure este interzisă

Culegătorii susţin că ştiu exact care ciuperci sunt comestibile şi care nu, dar medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului de Urgenţă din Petroşani au internat zilnic pacienţii care le-au cerut ajutorul după ce s-au intoxicat. Şi pentru că numărul cazurilor de otrăvire cu ciuperci a fost anul acesta mai mare decât oricând în acest an, inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare Hunedoara au anunţat că vânzătorii de ciuperci au voie să-şi desfacă marfa la tarabele din piaţă doar dacă au şi documente care să ateste că ciupercile provin din locuri autorizate. “Atragem atenţia populaţiei asupra riscului la care se expun persoanele care consumă ciuperci culese din mediul natural sau cumpărate de la persoane particulare. Având în vedere că este posibilă o evoluţie gravă, uneori letală a bolii, intoxicaţia cu ciuperci otrăvitoare trebuie considerată o urgenţă medicală majoră, fiind obligatorie apelarea numărului de urgenţă 112 şi prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgenţă”, menţionează medicul Cecilia Birău.

De ce sunt bune ciupercile

Ciupercile reprezintă o sursă importantă de proteine vegetale, vitamine şi minerale, sunt sărace în lipide, deci recomandate în regimurile hipocalorice, dar ele trebuie să fie cumpărate din unităţi de tip alimentar, care asigură existenţa certificatelor de calitate, împiedicând astfel apariţia simptomelor de intoxicaţie. România exportă anual peste 300 de tone de ciuperci sălbatice care – de altfel – se consumă şi în restaurantele de la noi. Aceste ciuperci provenite din flora spontană nu au intoxicat niciodată pe nimeni pentru că au fost culese cu mare atenţie, selectate şi apoi avizate sanitar-veterinar.

About Ada Beraru