Evenimentele verii, în Hunedoara

Articolul a fost vizualizat de 2,447 ori

În acest sezon estival, hunedorenii au de ales între zeci de evenimente culturale, concerte şi festivaluri. De la rock până la seri de operă, programul este foarte variat, astfel încât atât localnicii, cât şi turiştii pot alege un eveniment exact pe gustul lor. Cel mai important festival al verii va fi “Opera Nights”, cel mai mare eveniment în aer liber din ţară, dedicat spectacolelor de operă.

Anul acesta, Festivalul “Opera Nights” va fi mai lung, mai amplu şi, per ansamblu, mai bun

Anul acesta, Festivalul “Opera Nights” va fi mai lung, mai amplu şi, per ansamblu, mai bun

Anul acesta, Festivalul “Opera Nights” se va desfăşura atât la Castelul Corvinilor din Hunedoara, cât şi în spaţiul pe care organizatorii l-au numit convenţional “Esplanada Lapidarium”. Este vorba despre spaţiul situat în spatele clădirii renascentiste Magna Curia din Deva (Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane).

Organizatorii evenimentului spun că, în parteneriat, municipiile Deva şi Hunedoara dispun de resurse pentru a se pune în valoare, împreună, prin proiecte culturale de mare anvergură. Iar “Opera Nights 2013” va dura anul acesta şase zile, festivalul urmând să se desfăşoare între 10 şi 15 iulie! La această ediţie invitaţi sunt orchestra, corul şi soliştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” din Constanţa, artişti români, dar şi din Japonia, Spania, Ungaria, Serbia şi Republica Moldova, care vor oferi publicului un program divers, cu arii memorabile. “Imediat după ce s-a conturat dubla desfăşurare a festivalului, am decis titlurile şi programarea spectacolelor. Desigur, ele vor putea suferi modificări, dar nu majore, aşa că îi rugăm pe iubitorii de operă să consulte periodic site-ul operanights.ro pentru informaţii de ultimă oră”, precizează Alexandru Gruian, directorului festivalului.

Oaspeţi de seamă

Casa Regală a României va fi reprezentată şi ea la cel mai mare eveniment în aer liber dedicat spectacolelor de operă. Alexandru Gruian anunţă că principele Radu este cel care va participa la spectacolul de deschidere din data de 10 iulie, de la Deva. Alături de Radu Duda, vor fi prezente două familii din Deva, Bobora şi Indrieş, decorate de Casa Regală a României pentru loialitate.

La festival sunt aşteptaţi şi ambasadorii Sloveniei, Macedoniei, ambasadorul Franţei, dar şi consulul Ungariei la Cluj-Napoca. Tot în prima zi de festival va veni la Deva şi primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, care a fost invitat personal de primarul Devei, Petru Mărginean. Casa Regală a României a fost invitată să participe şi la primele ediţii ale “Opera Nights”, dar niciun reprezentant nu a ajuns la festival, pe motivul unei agende foarte încărcate. De altfel, anul acesta şi prinţul Charles al Marii Britanii a fost invitat, însă moştenitorul tronului a anunţat că nu va putea să fie prezent la eveniment.

Şi pentru că anul 2013 a fost declarat anul compozitorilor Verdi şi Wagner, organizatorii festivalului de operă în aer liber au inclus în program şi o seară specială de coruri, duete şi arii semnate de cei doi compozitori. Printre spectacolele celebre care vor fi interpretate pe scenele din Deva şi Hunedoara se numără “Trubadurul”, de Giuseppe Verdi, “Don Pasquale” şi “Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti şi “My Fair Lady”, de Frederick Loewe. Ultima seară (15 iulie) va găzdui “Balul Operei”, la care sunt aşteptate 100 de perechi, iar hunedorenii vor fi invitaţi nu doar la audiţie, ci şi la dans! Preţul unui bilet pentru un spectacol este de 50 lei, iar abonamentul pentru cinci spectacole costă 200 lei. Biletele pentru festival se pot cumpăra de la casieria Teatrului de Artă Deva, casieria Centrului Cultural “Drăgan Muntean” din Deva sau casieria Castelului Corvinilor din Hunedoara. Cei care doresc pot face rezervări şi prin e-mail, la adresa gruiann@gmail.com. Diagramele locurilor vor putea fi consultate pe site-ul operanights.ro, acestea fiind actualizate periodic, pentru ca persoanele interesate să fie informate despre locurile rămase libere. Toate spectacolele vor începe la ora 21.

Organizatorii festivalului “Opera Nights” au renunţat la un al doilea festival “Dracula Nights at Corvinilor Castle”, pe principiul “A alege înseamnă a renunţa”. “Nu puteam să le suprapunem şi nici nu puteam să fuşerim două evenimente atât de complexe, aşa că ne-am axat asupra festivalului de operă, care aduce în judeţul Hunedoara un public de o cu totul altă factură. În plus, festivalul de operă a confirmat, după numai câteva ediţii, devenind cel mai mare eveniment în aer liber dedicat spectacolelor de operă”, spune directorul “Opera Nights”, Alexandru Gruian.

Eveniment-surpriză la Castelul Corvinilor

Seria evenimentelor de la Castelul Corvinilor din această vară include şi un amplu proiect intitulat “Castelul viu” – activitate culturală în aer liber pentru publicul larg, la Castelul Corvinilor, care se va desfăşura în perioada 10-11 august 2013. Proiectul este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), valoarea totală fiind de peste 55.000 de lei, din care aproape 50.000 de lei sunt oferiţi de AFCN. Beneficiarul proiectului este Moderno Architecture & Design, iar Ordinul Cavalerilor de Hunedoara (OCH) va fi gazda evenimentului. Preşedintele Ordinului Cavalerilor de Hunedoara, Marius Badiu, spune că proiectul aduce în sfera culturală românească un concept inovator, acela de schimbare a modului în care se formează şi activează relaţia publicului larg, nediferenţiat la nivel cultural sau pe alte criterii, cu patrimoniul, atât cel construit, cât şi imaterial.

Activităţile proiectului prevăd desfăşurarea unor scenarii – pilot cum ar fi un asediu imaginat al castelului şi un banchet medieval nobiliar care să se realizeze cu implicarea publicului. Acesta, odată intrat pe poarta celui mai mare monument medieval din sud-estul Europei, va face o călătorie înapoi în timp, în vremea lui Matei Corvin sau a lui Ioan (Iancu) de Hunedoara. Partenerii proiectului sunt Consiliul Local al Municipiului Hunedoara, Asociaţia “Ordinul Arcaşilor Hunedoarei”, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Centrul European pentru Dezvoltare Rurală, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, “D. Kommer Business Development & Intercultural Personnel Development” – Austria.

Vama Veche se mută la Gurasada

Cei care iubesc muzica rock sunt invitaţi luna aceasta la o nouă ediţie a festivalului “Route 68 Summerfest 2013”, care a ajuns unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică din vestul României. În această vară “Route 68 Summerfest” va avea loc pe 26 şi 27 iulie 2013, la Gurasada Park. Cine va veni la festival va avea ocazia să asculte Vama, Alternosfera, Şuie Paparude, Coma, E.M.I.L., El Negro, The Rock şi The Case, plus alte zeci de trupe. Gurasada Park va deveni, pentru câteva zile, cel mai mare parc de aventuri, escaladă şi ciclism din vestul ţării. Organizatorii au pregătit sesiuni de tiroliană, escaladă, lasertag, zorbing, dirt park pentru biciclete, tir cu arcul, dar şi un camping cu hamace şi terase cu hamsii, tequila şi bere. Primele două ediţii ale Festivalului “Route 68 Summerfest” s-au bucurat de un mare succes, pe scena festivalului rock urcând nume ca Viţa de Vie, Guess Who, Alternosfera, Echo, Luna Amară, Ţapinarii şi Paraziţii. Biletele şi abonamentele pentru “Route 68 Summerfest 2013” pot fi cumpărate de pe www.myticket.ro şi din reţeaua MyTicket.ro la 35 de lei – biletul pentru o zi şi 50 de lei – abonamentele pentru două zile, cu campare inclusă.

Locuitorii municipiului Hunedoara se vor putea bucura de Zilele Oraşului, în perioada 14-21 iulie, însă autorităţile locale spun că încă nu au finalizat pregătirile, aşa că nu au făcut public programul. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva, Laura Chinci, anunţă că în septembrie locuitorii Devei, dar şi cei ai Hunedoarei, sunt invitaţi la “Ziua Recoltei”, care va fi organizată şi anul acesta la Cristur.

About Ada Beraru