Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,569 ori

“Mărturiile unui ILEGALIST. Unde conspirau comuniştii ca să pună mână pe putere”, scrie România Liberă. Este titlul unui articol cu doi autori, Sidonia Bogdan şi Mihai Burcea, şi probabil că nici editorul site-ului nu a văzut diacritica în plus. Unele publicaţii nu au diacritice aproape deloc, în timp ce altele pun prea multe. Măcar se echilibrează balanţa.

sa puna mana

“Până când va mai mai prinde rădăcini în domeniu, tânăra s-a gândit şi la un mod inedit de a se afla permanent sub ochii unui client care a avut o camoandă”, scrie Luana Giuhat, în Ziarul Hunedoreanului: “Astfel, orice bijuterie marca Alexandra Munteanu Design, vine prinsă pe un cartonaş”. Virgulă între subiect şi predicat, “camoandă” în loc de “comandă”… ce să mai zic?

camoanda

Revenind la România Liberă, am “prins” două titluri, publicate unul după altul, care conţin aceeaşi exprimare nefericită: “E-uri dăunătoare în pâine. Vezi care sunt consecinţele” şi “Tratamentul cu antibiotice, tot mai ineficient. Vezi care sunt consecinţele”. Oare toate titlurile din secţiunea “Stil de viaţă” se termină cu îndemnul “Vezi care sunt consecinţele”? Ăsta e un fel de “vezi aici” mai spălăţel, aşa…

vezi care sunt

“Şapte membri ai Baroului Bota, urmăriţi penal de Parchetul Judecătoriei Suceava, sub acuzaţia de înşelăciune şi exercitarea fără drept a profesiei de avocat, între care, preşedintele UNBR-Bota, Pompiliu Bota, decanul Baroului Bota Suceava, Brânduşa Maxim, şi consilierul local liberal Marcel Roibu, au fost reţinuţi vineri, de procurori, pentru 24 de ore”, scrie Mesagerul Hunedorean. De ce o fi simţit Sorina Popa nevoia să pună virgulă după “între care” nu vom şti niciodată. Sau, mă rog, dacă îmi va spune vreodată, o să vă spun şi vouă. Dar mă-ndoiesc…

intre care virgula

“Peste 100 de persoane şi-au găsit un loc de muncă la Bursă”, anunţă M. Crivăţ, tot în Mesagerul Hunedorean. Pfuai, păi dacă ştiam că judeţul Hunedoara are bursă, cum mă mai ţineam eu de studiul economiei şi mă angajam şi eu la bursă acum! Doar că… “şi-au găsit un loc de muncă la Bursă” nu se referă la faptul că 100 de oameni s-au angajat la vreo bursă, ci la faptul că ÎN CADRUL BURSEI locurilor de muncă, peste de 100 de persoane şi-au găsit locuri de muncă în diferite domenii. Da’ e mai uşor să zici că s-au angajat la bursă, nu?

bursa

Aflat, pesemne, în lipsă de subiecte pentru rubricuţa “Info IT” din Mesagerul Hunedorean, Sebastian Mezei a încropit o scurtă ştire, din nou, de maxim interes pentru hunedoreni: “La mulţi ani, iPhone!” este titlul, iar ştirea ne spune că s-au împlinit şase ani de la lansarea primului super-telefon de la Apple.

iphone

“Tâlhărie în miezul zilei. Un bărbat şi un minor din Petroşani au lăsat fără lănţişor de aur un tânăr de 17 ani”, scrie Irina Năstase, în Glasul Hunedoarei. “Doi tâlhari, prinşi rapid de poliţiştii din Petroşani”, informează şi Mircea Crivăţ, în Mesagerul Hunedorean.

Bineînţeles că şi Diana Mitrache, de la Servus Hunedoara, a scris despre această arestare: “TÂLHAR TRIMIS DUPĂ GRATII: Împreună cu un complice, ataca oameni pe stradă pentru a le fura bijuteriile din aur”. Diferenţa dintre cei trei ziarişti este că primii doi au căutat pe Google şi au găsit – fir-ar să fie! – aceeaşi fotografie cu care au ilustrat ştirea. Aceeaşi bărbie de femeie, o reconstituire mizerabilă făcută în vreo redacţie de ziar din ţara asta mare.

lantisor glasul

lantisor mesagerul

lantisor servus

Partea amuzantă abia acum vine: “Poliţia Municipiului Petroşani a fost sesizată vineri de către un bărbat din Petroşani care a reclamat faptul că fiul său în vârstă de 17 ani a fost acostat pe stradă de două persoane necunoscute care i-au sustras de la gât un lănţişor cu un medalion de aur care cântăreau aproximativ cinci grame”. Deci tâlharii au atacat un tânăr BĂIAT de 17 ani, nu o doamnă sau domnişoară. “Dar ce mai contează ce scrie în ştire, cât timp avem o fotografie relevantă?”, şi-or fi spus cei doi ziarişti, respectiv Irina Năstase şi Mircea Crivăţ.
Diana Mitrache cum a reuşit să găsească o poză cu un bărbat arestat, imagine surprinsă chiar în momentul în care este “îndesat” în maşina Poliţiei? Chiar dacă nu-i făcută în momentul arestării infractorului din ştire, este mai relevantă decât o poză cu o femeie “jefuită”, când în ştire-i vorba despre un băiat.
Poza cu fata “jefuită” am găsit-o pe cugetliber.ro, ziare.com, alba24.ro şi ziaruldeiasi.ro. Cineva tot a făcut-o, dar nu ştim cine. Ştim, în schimb, cine a “furat-o” de pe Google şi de ce.

“Ile a spart peste un miliard pe ţigănii”, scrie Marius Mitrache, în Cronica Văii Jiului. Un miliard de lei vechi sau noi? Ori de euro? Sau, poate, de ruble? Şilingi? Yuani? Yeni? Forinţi? “Undeva la un miliard şi o sută de mii de lei este suma pe care primarul Gheorghe Ile a tocat-o pe simulacrul de nedeie ce a organizat-o la sfârşitul săptămânii trecute. Pe ce a cheltuit edilul din Vulcan aceşti bani? Bună întrebare…!”, zice ziaristul.
Mamă, cum sunt jurnaliştii din Valea Jiului! Cred că şi leii de la grădina zoologică, după o zi de stat în căldură şi fără să fi băut vreun strop de apă, sunt un pic mai paşnici decât Marius Mitrache. Azi, mâine, ne trezim cu edili strânşi de gât sau măcar luaţi de guler de jurnalişti… ceea ce n-ar fi neapărat un lucru rău, dacă ar mai exista vreo publicaţie care să nu dea în unii şi să-i apere pe ăi’lalţi.

tiganii

Iată cum se încheie articolul, postat pe site în categoria “Actualitate” şi nu “Opinie” sau “Editorial”, cum ar fi fost normal: “Oare consilierii personali l-or fi sfătuit pe Ile cum să o dea în bară şi cum să se umple de penibil la această ediţie a Nedeii Vulcănene?”. Plăcintă mică, cuţite ascuţite!

“Hunedorenii sunt «tari» la minifotbal”, anunţă Ciprian Marinuţ, în Mesagerul Hunedorean. De ce o fi pus “tari” între ghilimele? S-o fi gândit la bancul ăla semi-porcos cu “tari în tenis” şi a regretat că nu avem şi noi nişte tenismani despre care să scrie folosind acele cuvinte? Nu sunt hunedorenii chiar atât de tari la minifotbal, dar s-a gândit că nu vrea să-i supere, aşa că a scris, totuşi, că sunt tari, dar a pus ghilimele?

tari intre ghilimele

Două titluri consecutive de la CityNews m-au făcut să zâmbesc amar: “MM: Elicopterele SMURD vor putea ateriza şi la Borşa, Vişeu, Sighet sau Fărcaşa” era prima, iar cea de-a doua: “Patru persoane au murit într-un accident de elicopter în Elveţia”. E ca şi cum ai vorbi despre avantajele unei excursii cu autocarul în pauza ştirilor despre autocarul răsturnat în Muntenegru. Sau poate că mi se pare mie…

elicoptere

“Gest disperat: Medieşenii şi-au reparat singuri o stradă”, scrie CityNews Hunedoara. Din nou, ştiri din Mediaş, foarte importante pentru hunedoreni… Dacă ar şti redactorii CityNews de câte ori au umplut vecinii mei din Hunedoara o groapă cât un vulcan cu lopeţi de nisip, poate s-ar gândi să facă şi o ştire “ceva mai locală”. Că avem şi noi gropi, nu trebuie să mai citim despre gropile din alte judeţe. Cum zicea reclama aia la ciocolată: “Dar avem ciocolată şi aici, în Elveţia!”. Aşa şi noi: avem gropi şi aici, în judeţul Hunedoara!

mediesenii gropari

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'