Colţul cultural: “Cartea rămâne o călăuză veritabilă în formarea spirituală a omului”

Articolul a fost vizualizat de 1,864 ori

Directorul Bibliotecii Judeţene, domnul Sebastian Bara, face ca, prin proiectele elaborate, să asistăm în ultima vreme la numeroase evenimente culturale în care cartea este adusă în centrul atenţiei comunităţii. Am fost curioşi să aflăm mai multe despre motivaţia din spatele demersurilor sale susţinute, despre reuşite deja bifate, ori obiective încă neatinse.
Misiunea pe care v-aţi asumat-o presupune responsabilitate şi respect pentru o activitate ce nu poate fi realizată fără pasiune. De unde vine dragostea pentru literatură?
Este o pasiune firească, veche, ce s-a născut în primii ani de şcoală. Am avut dascăli de limba şi literatura română care au ştiut să-mi sădească zi de zi dragostea pentru citit, dragostea pentru carte, m-au învăţat să gust literatura de bună calitate, m-au învăţat să preţuiesc literatura română. Această pasiune a devenit tot mai puternică odată cu trecerea timpului şi, mai ales, după ce am ajuns să lucrez într-o bibliotecă, în acest univers pe care Borges îl asemăna cu Paradisul.

Sebastian Bara

Sebastian Bara

Vă rog să enumeraţi câteva din reuşitele profesionale realizate în ultima vreme.
Dintre reuşitele pe care vreau să le amintesc fac parte întâlnirile periodice cu scriitorii, lansările de carte care se bucură de mare succes, organizarea în fiecare lună a unor activităţi cultural-educative deosebite, editarea unor lucrări de referinţă (“Judeţul Hunedoara, monografie” şi “Deva, contribuţii monografice”), editarea trimestrială a revistei Bibliotecii Judeţene, “Vox Libri”, organizarea lunară a unor standuri de carte cu vânzare ale marilor edituri din ţară, organizarea în fiecare an a Salonului Editurilor Hunedorene, deschiderea în aproape toate comunele judeţului Hunedoara a unor centre Biblionet, modernizarea filialelor bibliotecii noastre, crearea bazei de date şi posibilitatea consultării on-line a acesteia, crearea Bibliotecii Digitale Hunedoara, crearea blogului şi a paginii de facebook a bibliotecii, organizarea în fiecare lună a unor întâlniri între editurile din judeţ, scriitorii hunedoreni şi membrii comunităţilor locale, în cadrul proiectului “Lectura pentru toţi”, atragerea spre bibliotecă a unor segmente speciale de populaţie, cum ar fi copiii instituţionalizaţi, copiii din spital, bătrânii din instituţiile de ocrotire şi exemplele pot continua.

Revista “Vox Libri” este deja una din publicaţiile de prestigiu din ţară. Care este secretul acestei reuşite?
Pe lângă colegii din bibliotecă, cei care scriu în fiecare număr al revistei, colectivul redacţional al acestei reviste a reuşit să atragă un număr de colaboratori de mare prestigiu, din importante instituţii de cultură ale ţării, colaboratori care ridică nivelul calitativ al revistei. Revista îmbină latura profesională, de strictă biblioteconomie, cu o pronunţată componentă culturală, care cuprinde recenzii de cărţi, eseuri, articole dedicate limbii române, note de drum, articole ce prezintă tradiţiile folclorice hunedorene etc. De asemenea, toate activităţile noastre îşi află reflectarea în fiecare număr al revistei. Este meritul colectivului redacţional că a ştiut să menţină ridicată ştacheta calităţii, iar acum autori de mare prestigiu vin spre noi şi se simt onoraţi că le publicăm textele. Facem o selecţie foarte riguroasă a acestora şi publicăm numai materiale de înaltă ţinută, care într-adevăr merită să fie citite.

A pierdut teren cartea în faţa Internetului?
Cartea a fost, este şi va continua să fie o călăuză veritabilă în formarea spirituală a oricărui om. Rolul cărţii nu va fi estompat de asaltul Internetului, cartea va avea de luptat cu această concurenţă, dar întotdeauna va fi iubită şi căutată. Nimic nu poate înlocui lectura tihnită a unei cărţi bune, apărute în condiţii grafice de excepţie, cititorul adevărat va şti să aprecieze acest lucru. Biblioteca publică are un rol covârşitor în atragerea spre carte a unui număr tot mai mare de membri ai comunităţii, de toate vârstele şi categoriile sociale.

Ce pregătiţi pentru viitorul apropiat?
Într-un orizont de timp destul de apropiat, am în vedere continuarea celor trei volume ale lucrării “Judeţul Hunedoara, monografie” cu încă două volume. Necesitatea acestei completări a apărut întrucât am constatat că o mare cantitate de informaţie despre judeţul nostru nu a avut cum să fie prinsă în cele trei volume despre care am amintit. Vom avea, aşadar, un al patrulea volum dedicat agriculturii, creşterii animalelor, pădurii şi silviculturii în spaţiul hunedorean, legat strâns de acest domeniu va fi vorba şi despre vânătoare şi pescuit. În sfârşit, capitole speciale vor fi dedicate transporturilor, sănătăţii populaţiei, timpului liber şi divertismentului. Al cincilea volum va fi o veritabilă enciclopedie a personalităţilor hunedorene din toate domeniile de activitate, lucrare ce completează şi continuă amplul dicţionar apărut în anul 2004 şi elaborat tot de biblioteca noastră.

De anul viitor, în parteneriat cu Primăria municipiului Deva, vom demara un proiect complex, “Monografia municipiului Deva”, lucrare de pionierat ce presupune o impresionantă cercetare a arhivelor unde, din câte ştiu, se găsesc kilometri de documente neprelucrate.

În curând ne vom muta în noul şi modernul sediu al Bibliotecii şi, odată mutaţi, doresc să organizez aici o conferinţă a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, proiect îndrăzneţ, dar în a cărui reuşită cred cu tărie, pentru că am alături de mine un minunat colectiv.

Ce surprize ne rezervaţi pentru ediţia din acest an a Salonului Editurilor Hunedorene?
Ca în fiecare an, să vă aşteptaţi la prezenţa a numeroase edituri hunedorene şi din ţară şi la o foarte bogată ofertă de carte. Anul acesta, invitată de onoare va fi Editura Casa Radio, dat fiind că Radioul public împlineşte în noiembrie 85 de ani de existenţă. Şi în acest an vom avea numeroase lansări de carte, vom organiza dialoguri cu scritorii, cu editorii, vor fi momente artistice de calitate. Îi invităm de pe acum pe iubitorii de carte să petreacă începutul lunii octombrie în compania cărţilor, o companie extrem de plăcută şi folositoare.

About Mircea Goian