Minifotbal: Titlul se întoarce în Ardeal

Articolul a fost vizualizat de 1,598 ori

Timp de trei zile, municipiul de pe Cerna a fost capitala minifotbalului românesc, Hunedoara găzduind a şaptea ediţie a turneului final de minifotbal. A fost o competiţie intensă, cu nu mai puţin de 48 de meciuri, la care au fost prezente cele mai bune 20 de echipe din România, împărţite în patru grupe a câte cinci. La minifotbal, ca să rămânem la partea tehnică, se joacă în sistem de cinci jucători plus portarul, pe foaia de joc putând fi înscrişi 12 jucători, care pot evolua în orice moment, de-a lungul celor două reprize a câte 20 de minute fiecare.

Pentru trei zile, Hunedoara a fost capitala mini-fotbalului din România

Pentru trei zile, Hunedoara a fost capitala mini-fotbalului din România

În grupe s-a jucat pe sistemul “fiecare cu fiecare”, acordându-se trei puncte pentru victorie. În cazul în care o partidă se încheia indecis, se executau serii de trei lovituri de penalitate de la 7 metri, în acest caz, învingătoarea primind două puncte, iar învinsa, un punct. Judeţul nostru a fost reprezentat la acest turneu final de două echipe, respectiv, C.S.D – campioana municipiului Deva – şi Phoenix – campioana municipiului Hunedoara. Din păcate, ambele au trebuit să părăsească competiţia încă din faza grupelor, hunedorenii având cel mai mare ghinion.

Meciurile din grupe

În grupa „A” a evoluat şi C.S.D. Deva, care a pierdut primele trei jocuri, două dintre ele la „loteria” loviturilor de departajare. Ei au terminat la egalitate (0-0) cu Phoenix Craiova, oltenii reuşind să transforme una dintre cele trei lovituri, în timp ce devenii le-au ratat pe toate. În a doua partidă, cu gorjenii de la Dolce Vita Tg. Jiu, după expirarea timpului regulamentar a fost 1-1, dar ghinionul nu i-a ocolit la 7 metri, unde oltenii s-au impus cu 2-1. Nici cea de-a treia prezenţă pe baza sportivă a complexului sportiv Euro Center nu a fost una benefică, C.S.D. cedând cu 1-2 în faţa moldovenilor de la Railex Suceava. Abia în ultimul meci au reuşit devenii să obţină primul succes, trecând cu un lejer 5 – 2 de cea mai slabă echipă a grupei, Salamandra Zalău. Primele două locuri ale grupei „A”, care au asigurat biletele pentru sferturile de finală, au fost ocupate de Phoenix Craiova şi Railex Suceava.

În grupa „B” a evoluat şi viitoarea campioană, Juventus Sibiu, care nu a rupt gura târgului în această fază. Sibienii au terminat 1-1 cu “Roş Albaştrii” Satu Mare, dar au câştigat la departajare. Pentru ei urmat două succese, 3-1 cu Dorally Mall Constanţa şi 3-2 cu Pandurii Tg. Mureş, cedând la scor, 1-5, în faţa celor de la Fortuna Buzău, cele două calificându-se împreună, mai departe.

Din cea de-a treia grupă a făcut parte şi Phoenix Hunedoara, care a început cu stângul, fiind învinsă de “Oz Er Golden” Bacău cu 2-0, grupare care avea să fie cea de-a doua finalistă a turneului. Mult mai bine au evoluat hunedorenii la a doua apariţie, care le-a adus primele trei puncte în clasament, 2-0 cu Euro Impact Roman.

Al treilea joc a însemnat un nou succes, care menţinea echipa gazdă în lupta pentru primele două locuri, 2-1 cu ieşenii de la Lis Affair Tomeşti. A venit apoi şi un logic 7-3 cu Oţelul Galaţi, dar, din păcate, în ultimul meci al grupei, celor două echipe moldave le-a ieşit scorul perfect, astfel că Phoenix a rămas pe dinafară, în urma rezultate directe.

În ultima grupă a jucat şi principala favorită la titlu, United Bucureşti. Din lotul bucureştenilor au făcut parte nume sonore, care au evoluat în fotbalul de mare performanţă, Adrian Neaga şi Petre Marin, dar şi doi foşti componenţi de bază ai naţionalei României de futsal, Răzvan Radu şi Florin Matrei, ultimul fiind, în urmă cu câţiva ani, component al campioanei României la futsal, CIP Deva. Fotbaliştii din Capitală au defilat în cele patru meciuri, încheiate cu tot atâtea victorii: 2-0 cu Glissando Timişoara, 5-1 cu AS Vispeşti 2010 Ploieşti, 5-3 cu Smart Baia Mare şi 6-2 cu Old School Fotball Arad. Cea de-a doua grupare care i-a însoţit pe cei de la United în „sferturi” a fost formată din bănăţenii de la Glissando Timişoara.

Sferturi şi semifinale

În toate cele patru partide din sferturi s-au impus favoriţii. Juventus Sibiu a trecut cu 4-2 de sucevenii de la Railex. Cealată echipă moldavă, “Oz Er Golden” Bacău, s-a dovedit a fi o „nucă” prea tare pentru oltenii de la Phoenix Craiova, care au cedat cu un sec 1-3. Cel mai clar succes l-au înregistrat timişorenii de la Glissando, 4-1 în faţa buzoienilor de la Fortuna, semn că zeiţa norocului nu a fost de partea ultimilor. În al patrulea meci al „sferturilor”, bucureştenii au făcut din nou spectacol, înregistrând a cincea victorie consecutivă, după 3-1 cu Lis Affair Tomeşti.

Duminică a fost ziua semifinalelor şi a celor două finale. În prima semifinală s-au întâlnit băcăuanii de la Oz Er Golden şi principalii favoriţi, United Bucureşti. Primele 20 de minute au fost dominate clar de bucureşteni, care au „ţintit” de două ori barele porţii lui Coşa, prin Neaga şi Matei. Moldovenii s-au apărat cu îndârjire, astfel că, la pauză, a fost 0-0. Superioritatea celor de la United va fi concretizată în actul secund, când Ştefan Munteanu l-a învins cu un şut pe jos pe Coşa (min. 31). Contrar cursului jocului, cei de la Oz Er vor egala patru minute mai târziu, când cel mai bun jucător al turneului, Răzvan Radu, a deviat în propria poartă cu capul. S-a terminat 1-1 şi s-a trecut la loviturile de la 7 metri. Băcăuanii le-au transformat pe toate trei, ultima chiar prin portar, în timp ce bucureştenii au înscris prin Neaga şi Matei, dar au ratat prin autorul golului, Munteanu, Bacăul calificându-se nesperat în ultimul act.

Echilibrată a fost şi cea de-a doua semifinală, dintre Juventus Sibiu şi Glissando Timişoara. Coşovanu a deschis scorul pentru sibieni în minutul 8, pentru ca, în minutul 17, Filip să restabilească egalitatea. Situaţia a durat doar un minut, pentru că portarul Popa a comis o imprudenţă în careu şi Greavu a transformat penalty-ul. La cinci minute după pauză, timişorenii au egalat pentru a doua oară prin Uftineanţ şi, când toată lumea aştepta loviturile de departajare, Beza a marcat golul victoriei care a dus Juventusul în finală.

Cele două finale

Finala mică a opus marile învinse din semifinale, United Bucureşti şi Glissando Timişoara. În minutul 4, bănăţenii şi-au înscris în propria poartă, prin Puşcaşu, dar au egalat în minutul 31, prin Vîlceanu. În minutul 37, goalkeeperul de la United, Stegărescu, a văzut „roşu”, locul lui în poartă fiind luat de Petre Marin, care avea să devină eroul meciului. El a parat lovitura de penalitate de la 9 metri executată de Străuţ şi a trimis verdictul la loviturile de la şapte metri. Petre Marin a apărat două penaltyuri, dar a şi ratat când i-a venit rândul. A fost nevoie de câte şase lovituri pentru ca, în final, United să câştige cu 3-2 şi cu 4-3 la general, urcând pe treapta a treia a podiumului.

Finala mare a fost una fără istoric. După doar cinci minute, meciul a fost întrerupt aproape o jumătate de oră de o ploaie torenţială. La reluare, echipa de pe Cibin s-a dovedit mai pragmatică, a controlat jocul şi a deschis scorul prin Apostu, în minutul 17. Avantajul s-a dublat în partea secundă prin Greavu, după care sibienii au „conservat” rezultatul până la final. Astfel, după câştigarea Cupei României anul trecut, Juventus Sibiu a “recidivat”, câştigând de data aceasta titlul de campioană a României la minifotbal, spre bucuria jucătorilor şi a suporterilor aflaţi în tribune. Gabriel Coşa (Oz Er Golden Bacău) a fost declarat cel mai bun portar, iar Răzvan Radu (United Bucureşti) a primit cupa pentru cel mai bun jucător al turneului final. O competiţie reuşită, la Hunedoara, urmărită de un public numeros în cele trei zile de întreceri.

Rezultate

Lis Affair Tomeşti (Iaşi) – Oţelul Galaţi 4-3
Oz Er Golden Bacău – Euro Impact Roman 3-2
Lis Affair Tomeşti – Euro Impact Roman 3-1
Oz Er Golden Bacău – Phoenix Hunedoara 2-0
Oz Er Golden Bacău – Oţelul Galaţi 6-2
Euro Impact Roman – Phoenix Hunedoara 0-2
Phoenix Hunedoara – Lis Affair Tomeşti 2-1
Euro Impact Roman – Oţelul Galaţi 0-7
Oz Er Golden Bacău – Lis Affair Tomeşti 0-1
Phoenix Hunedoara – Oţelul Galaţi 7-3

Clasament

  1. Oz Er Golden Bacău 4 3 0 1 11 – 5 9p
  2. Lis Affair Tomeşti 4 3 0 1 9 – 6 9p
  3. Phoenix Hunedoara 4 3 0 1 11 – 6 9p
  4. Oţelul Galaţi 4 1 0 3 15 – 17 3p
  5. Euro Impact Roman 4 0 0 4 3 – 15 0p
Tags: ,

About Ion Bădin