Colţul cultural: Cimpoierii din Transilvania la Dambovicioara – Rucăr

Articolul a fost vizualizat de 2,041 ori

Cimpoierii din Transilvania au participat zilele trecute la festivalul medieval “Cavalerii Templului Sacru”, eveniment organizat la Dâmbovicioara şi Rucăr de Clubul Prieteniei din Dâmbovicioara, Consiliul Judeţean Argeş, Primăria şi Consiliul Local Rucăr, cu sprijinul Primăriei din Mioveni. Oaspeţii de onoare au fost Cavalerii Templieri “O.S.M.T.H. Saint Jaques Nice Côte d’Azur”. Pe parcursul a trei zile au avut loc momente culturale de excepţie ce au emoţionat atât invitaţii cât şi publicul participant.

Dâmbovicioara - RucărAm avut plăcerea să colaborez cu doamna Carmen Bârloiu, preşedintele Asociaţiei Clubul Prieteniei din Dâmbovicioara – Argeş, organizatoarea primei ediţii a festivalului cultural internaţional medieval “Cavalerii Templului Sacru”, atât pentru spectacolul de la Cetatea Oratia cât şi pentru parada cavalerilor şi spectacolul de la Rucăr. Am trăit o experienţă inedită, în prima seară pe scena de la Cetatea Oratia, care era aşezată pe o coastă de deal. Peisajul era senzaţional şi publicul sublim.

Oficialităţile au fost atente cu invitaţii şi oaspeţii din Franţa. Vineri seara Doamna ministru Maria Grapini, a onorat cu prezenta sa acest eveniment si a acceptat la un moment dat, să ţeasă la un război de ţesut, instalat în tabăra medievală.

O mulţime de obiecte tradiţionale au fost aşezate în perimetrul festivalului, completând fericit peisajul natural grandios. Am remarcat prestaţia artistică a copiilor de la “Ansamblul folcloric Oratia”, a stegarilor, cavalerilor şi domniţelor de la trupa Argotica din Sibiu cu a lor excelent spectacol cu foc şi spectacolul deosebit realizat de Cimpoierii din Transilvania.

Totul a fost organizat curat, fără mici şi bere, cu meşteşugari autentici şi produse tradiţionale specifice zonei de munte. A doua seară a avut loc o parada impresionantă la care au participat Cavalerii Templieri, oficialităţi, Cimpoierii din Transilvania, treizeci de călăreţi pe caii lor, cavaleri, domniţe şi artişti populari.

La final am asistat la “Rugaciunea Cavalerilor”, ritual prin care a fost marcată aniversarea celor 800 de ani de prezenţă a cavalerilor teutoni pe pământ românesc. Procesiunea a fost transmisă online în conexiune cu comanderiile europene.

Duminica a fost rezervată unei sesiuni de comunicări ştiinţifice sub genericul “Cavalerii Teutoni în Ţara Bârsei” susţinută de numeroşi istorici şi oameni de ştiinţă. Momentul festiv dedicat Zilei Franţei a fost magnific. La Marseillaise a răsunat deasupra localităţii Rucăr, oaspeţii francezi intonând versurile imnului, ţinând mâinile deasupra inimii.

A urmat un program artistic susţinut de copiii din localitate, animaţie oferită de trupa Artgotica iar la finalul festivalului Cimpoierii din Transilvania au susţinut un recital de zile mari, apreciat de oaspeţii francezi şi de localnici.

Mi-a făcut mare plăcere participarea la evenimentul medieval “Cavalerii Templului Sacru”, în primul rând datorită momentelor autentice, specifice acestui gen de manifestare şi în al doilea rând datorită ambiţiei acestei comunităţi mici, din zona montană, care a înţeles să se facă cunoscută organizând un eveniment cultural de ţinută. Faptul că Rucărul este înfrăţit cu localitatea Biot din Franţa, unde are loc de mulţi ani un grandios festival medieval, este de bun augur, sprijinul francezilor fiind preţios pentru organizarea ediţiilor viitoare a festivalului “Cavalerii Templului Sacru”. Iată că uşor, uşor, au loc tot mai multe manifestări de acest gen în România, festivalul de la Dâmbovicioara – Rucăr înscriindu-se între cele mai reuşite.

Tags:

About Mircea Goian