Primăriile din judeţ continuă să angajeze personal

Articolul a fost vizualizat de 3,920 ori

Ordonanţa de Urgenţă 77, care a intrat în vigoare în 29 iunie, impune administraţiilor locale să reducă numărul de posturi vacante. Cu toate acestea, din majoritatea primăriilor din judeţul Hunedoara, nimeni nu va pleca acasă. Folosindu-se de excepţiile legii, unii primari anunţă că au oameni prea puţini, aşa că vor mai face şi alte angajări.

functionar publicReprezentanţii Primăriei Deva, spre exemplu, spun că instituţia nu are obligaţia de a desfiinţa posturile ocupate, ci doar pe cele vacante. “În această perioadă, Primăria municipiului Deva nu face angajări, rămânând valabile concursurile unde procedura de organizare a fost iniţiată înainte de data de 29 iunie, data când a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă 77 din 2013”, explică Laura Chinci, consilierul primarului Devei. Ea adaugă că, lunea viitoare, Primăria Deva este programată pentru obţinerea avizului de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) pentru statul de funcţii. Ulterior, în data de 26 iulie, în cadrul şedinţei de Consiliu Local, urmează să fie aprobate noile organigrame pentru aparatul de specialitate al primarului şi serviciile publice. Reprezentanta Primăriei Deva mai spune că de la reducerea posturilor sunt exceptate posturile de conducere vacante, posturile unice şi cele vacante ocupate temporar. “Până la aprobarea noii organigrame în şedinţa de Consiliu Local şi până la aprobarea posturilor unice de către ANFP, nu pot preciza cu exactitate numărul de locuri de care dispune Primăria municipiului Deva”, susţine Laura Chinci. În acest moment, în aparatul propriu al Primarului sunt ocupate 167 de posturi, în timp ce la serviciile din cadrul instituţiei şi în aparatul de specialitate mai lucrează încă 360 de angajaţi.

Funcţii în plus la Hunedoara

La Primăria Hunedoara, în baza Ordonanţei 77, vor fi reduse în jur de 30 de posturi vacante. Totuşi, administraţia locală va păstra posturile de conducere vacante, posturile unice, cele din sistemul de asigurări sociale şi sănătate, poliţie locală şi evidenţa populaţiei. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Silke Oprean, precizează că, în data de 28 iunie, prin hotărâre de Consiliu Local, a fost înfiinţat Compartimentul Implementare Proiecte, cu opt noi posturi.

De asemenea, Serviciul Fond Locativ şi Relaţia cu Asociaţiile de Proprietari şi-a modificat numărul, de la opt, la 11 funcţii, însă Biroul Gestionare Servicii Conexe, Protocol şi-a diminuat numărul de salariaţi, de la 19, la 16. La Serviciul Buget, Finanţe, Contabilitate, în schimb, a fost suplimentat numărul de funcţii publice cu un post de referent.

Printre alte modificări, pentru ca autorităţile locale să se conformeze unui ordin privind personalul medical din unităţile de învăţământ, prin hotărâre de consiliu local, au fost înfiinţate şase posturi suplimentare de asistent medical şi un post de medic. În acest fel, Compartimentul de Asistenţă Medicală Comunitară ajunge, de la 43 de posturi existente anterior, la un număr total de 50 de posturi. Potrivit Prefecturii Hunedoara, numărul maxim de angajaţi ai Primăriei Hunedoara poate ajunge la 574. În aparatul de specialitate al primarului şi în instituţiile publice locale, numărul maxim de posturi este de 477, la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor pot fi angajaţi cel mult 13 oameni, la Poliţia Locală maximum 74, iar pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile pot fi ocupate cel mult 10 posturi.

Locurile vacante vor fi anunţate

La Brad, administraţia locală nu a pierdut toate posturile vacante, reuşind să le menţină pe cele unice, aşa că viceprimarul Aurel Circo spune că primăria nu va face disponibilizări; dimpotrivă: va mai angaja personal. “Avem posturi unice la Compartimentul Investiţii, mai avem un compartiment nou creat Urmăriri Arierate şi Excutări Silite, a apărut un post vacant de inginer topograf, prin pensionare, la Cadastru, apoi încă unul la Administraţia Muzeului Aurului şi mai avem un post de paznic la staţia de sortare a deşeurilor”, afirmă Aurel Circo. Toate posturile amintite pot fi ocupate, însă numai după ce se vor scoate la concurs, după ce administraţia locală va obţine viza ANFP. Şefa de la Resurse Umane din cadrul Primăriei Brad, Felicia Nicola, va merge la ANFP săptămâna aceasta tocmai pentru a obţine aprobările necesare. Administraţia locală din Brad poate funcţiona cu cel mult 76 de angajaţi, acesta fiind numărul maxim permis de lege. “Deocamdată, nimeni nu cere organizare de concursuri pentru ocuparea posturilor, pentru că suntem într-o perioadă de reaşezare într-o altă schemă organizatorică. Aceasta va fi aprobată în şedinţa de consiliu din această lună, pe baza avizului ANFP, vor fi anunţate posturile vacante şi abia după 45 de zile vor fi organizate şi concursurile”, menţionează viceprimarul din Brad.

Unele posturi nu pot fi ocupate

La Haţeg, numărul maxim de posturi este, potrivit Ordonanţei 63 din 2010, de 101, la care se adaugă Serviciul de Asistenţă Socială, cu 65 de posturi: 32 de angajaţi, plus 33 de asistenţi personali pentru persoane cu handicap. Dintre acestea, Primăria Haţeg are în aparatul de specialitate, servicii şi instituţii 85 de posturi, dintre care sunt ocupate doar 72, la Poliţia Locală sunt 11 posturi, dar sunt ocupate doar 10, iar la Serviciul pentru Evidenţa Persoanelor sunt ocupate toate cele cinci posturi. Secretarul Primăriei Haţeg, Valentin Păsconi, spune că cele 13 sunt posturi unice şi nu au fost ocupate în ultimii doi ani, pentru că asta s-ar fi putut face numai în baza unui aviz emis de Ministerul Muncii, dar cererile administraţiei locale nu au fost aprobate. Astfel, posturile rămân disponibile, dar, deocamdată, nu se organizează concurs pentru ocuparea lor.

About Ada Beraru