România, şomaj mai mic decât în marile economii europene

Articolul a fost vizualizat de 1,401 ori

Deşi românii sunt afectaţi de lipsa locurilor de muncă, situaţia privitoare la nivelul şomajului din ţara noastră este considerabil mai bună decât a multor economii mai dezvoltate din Europa. În România, rata şomajului este de 6,5 la sută, la egalitate cu cea din Germania şi Noua Zeelandă. România are un şomaj mai scăzut decât Olanda (6,8 %), Canada (7,3 %), Marea Britanie (7,8 %), Franţa (10,3 %) sau Spania, cu 26 la sută. România este sub media europeană a şomajului, care atinge 10,6 la sută.

Ţări cu şomaj zero

coada somajExistă în lume două state în care nivelul şomajului este zero. Monaco, locul unde metrul pătrat în imobiliare se vinde cu aproape 60.000 de dolari, şi Cambodgia sunt singurele state din lume care înregistreaza şomaj 0. Sunt urmate îndeaproape de Qatar (0,50%) şi Thailanda (0,60%). Nici cetăţenii din Papua Noua Guinee nu trebuie să-şi facă griji în ceea ce priveşte locul de muncă, ţara bifând un şomaj de doar 1,90%.

Şomaj extrem

La polul opus, statele africane domină clasamentul. Zimbabwe, ţara afectată puternic de hiperinflaţie (după denominări succesive, în ianuarie 2009 a fost introdusă pe piaţă bancnota de 100 de trilioane de dolari – Z$), are o rată a şomajului oficială de 95%. Rate extreme ale şomajului se înregistrează şi în Nauru – 90%, Liberia – 85% şi Burkina Faso – 77%.

În Europa, Belarus (1%), Liechtenstein (2,50%) şi Andorra (2,90) nu stau deloc prost la capitolul şomaj. Cele mai mari rate se înregistrează în Bosnia şi Herţegovina (43,30%) şi Macedonia (31,30).

Tags:

About Adrian Sălăgean