Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,437 ori

Infrastructură

Potrivit PwC România, nevoile de investiţii ale României, în special în infrastructura rutieră şi cea de cale ferată, sunt estimate la 32 de miliarde de euro şi, în condiţiile în care, anul trecut, totalul cheltuielilor de capital ale bugetului public s-a ridicat la 4,4 miliarde de euro, o soluţie o reprezintă atragerea de fonduri europene. În afara fondurilor europene, o parte din necesarul de investiţii în infrastructură ar putea fi acoperit prin atragere de finanţare privată, de aceea este nevoie de o Lege a Parteneriatului Public Privat modernă, flexibilă şi funcţională.

Economii

Doar 31% din populaţie îşi economiseşte banii, depozitul bancar mediu fiind de 950 de lei. Cea mai mare ameninţare pentru bugetul familiei este factura la întreţinere, arată un sondaj pe teme financiare.

Autostrada

Firmele de construcţii deţinute de Dorinel Umbrărescu, Spedition UMB şi Tehnostrade vor construi cei 22 de kilometri ai lotului al patrulea al autostrăzii Lugoj – Deva, după ce Curtea de Apel a respins decizia luată în urmă cu o lună de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, prin care cele două companii pierdeau contractul de circa 98 de milioane de euro.

Pe plus

În România a intrat mai multă valută decât a ieşit. Astfel, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în primele cinci luni din acest an, un excedent de 314 milioane euro, comparativ cu un deficit de 2,281 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest excedent al contului curent a venit pe fondul reducerii deficitului balanţei comerciale (cu 1,471 miliarde euro), al veniturilor (cu 502 milioane euro) şi al surplusului înregistrat de balanţa serviciilor (783 milioane euro, faţă de un deficit de 18 milioane euro).

Fonduri europene

Rata de absorbţie curentă a fondurilor europene a ajuns la peste 19% la data de 5 iulie a.c., ca urmare a solicitării de noi rambursări de fonduri Comisiei Europene, a informat un comunicat transmis de Ministerul Fondurilor Europene.

Tags:

About Adrian Sălăgean