Festivalul Opera Nights, un simbol “tânăr” al Hunedoarei

Articolul a fost vizualizat de 2,792 ori

Acordurile instrumentelor mânuite cu măiestrie se împletesc cu vocile dumnezeieşti ale unor artişti de operă, aplaudaţi pe scene importante ale lumii. Această încântare a auzului se combină cu un spectacol şi pentru priviri: costume din alte lumi, mişcări studiate, pline de emoţie, şi decorul cel mai potrivit, cu semnificaţie istorică bogată, dar cu o însemnătate şi mai mare pentru sentimentul de apartenenţă al hunedorenilor. În loc de candelabre, se “aprinde” lumina “sfioasă” a lunii, ascunsă din când în când de câte un nor care ameninţă cu ploaia, parcă pentru a face şi mai mari emoţiile organizatorilor, ale artiştilor şi ale spectatorilor. Cam aşa, în miez de iulie, festivalul Opera Nights a “spart” din nou rutina hunedorenilor, invitându-i la un regal de operă.

Vreme de cinci seri, săptămâna trecută, hunedorenii au putut alege să intre în universul fascinant al spectacolelor de operă, evenimente culturale de care au fost cu totul privaţi până în urmă cu trei ani, la prima ediţie a festivalului Opera Nights. Anul acesta, festivalul s-a desfăşurat în două locaţii emblematice pentru municipiile Hunedoara şi Deva, Castelul Corvinilor, respectiv Palatul Magna Curia. Spectacolele au fost susţinute de Orchestra, corul şi soliştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”, Constanţa, artişti ai Operei Naţionale din Bucureşti şi opt artişti internaţionali.

Operă în aer liber: o încântare pentru spectatori, o provocare pentru organizatori

În fiecare an, “Opera Nights” a “crescut” câte puţin atât ca anvergură, cât şi în ceea ce priveşte calitatea spectacolelor şi a publicului, iar ambiţiile organizatorilor sunt tot mai mari. Locaţiile inedite sunt cele care dau mare parte din farmecul spectacolelor, dar şi cele mai mari bătăi de cap pentru organizatori şi artişti. “Cea mai dificilă provocare pentru noi, organizatorii, dar şi pentru artişti este amenajarea spaţiilor. Spectacolele de operă necesită decoruri, tehnică de sunet. Cadrul natural şi sonoritatea de la Castel ne ajută, dar pe lângă acestea e nevoie de foarte multă logistică”, afirmă Alexandru Gruian, producătorul festivalului.

Prima seară de operă la “Marea Curte”

E miercuri, pe înserate. Ajungi în curtea Palatului Magna Curia păşind pe un covor roşu. De-a lungul său, domniţe şi cavaleri, “rătăciţi” din alte vremuri, îi întâmpină pe oaspeţii primei seri a festivalului “Opera Nights”. Din palat, răzbat acordurile ultimei repetiţii. Prima seară este dedicată unor arii mai cunoscute din operele lui Verdi şi a lui Wagner. Frumuseţea, talentul şi dăruirea artiştilor sunt profund apreciate de către publicul vizibil absorbit de ceea ce vede şi, mai ales, de ceea ce ascultă. Cele aproximativ trei ore de spectacol trec pe nesimţite, dar experienţa de a asculta Verdi şi Wagner, într-o seară de vară, sub veghea solemnă a Cetăţii, va rămâne una greu de uitat pentru toţi spectatorii: atât pentru curioşii aflaţi la “prima întâlnire” cu opera, cât şi pentru “prietenii mai vechi” ai acestui gen.

Castelul Corvinilor, însufleţit de “Opera Nights”

Datorită efortului echipei tehnice din spatele festivalului “Opera Nights”, Castelul Corvinilor se transformă când în sala de gardă a palatului Aliaferia, reşedinţa prinţesei de Aragon, când în piaţa satului Adinei şi a lui Nemorino din “Elixirul Dragostei”. Arcadele şi balcoanele “bătrânului” monument sunt elemente preţioase de decor, care conferă veridicitate operelor. Zidurile de piatră dau rezonanţă sunetului, iar vocile puternice şi în acelaşi timp delicate se lovesc de ele, pentru a se răsfrânge, apoi, drept în sufletele spectatorilor. Operele prezentate la Castelul Corvinilor oferă spectatorilor hunedoreni un prilej dublu de a se minuna: de măiestria artiştilor şi de minunăţia castelului lor, “înveşmântat” în “costume” de operă.

Întoarcere în timp la Balul Operei

Cele cinci seri de operă s-au încheiat la începutul acestei săptămâni cu o seară de bal, Balul Operei, găzduit în Sala Şemineului, din Palatul Magna Curia. Cei aproximativ 100 de invitaţi, personalităţi ale judeţului, care nu ratează niciun eveniment, sau oameni pe care ineditul balului i-a “împins” să-şi cumpere invitaţie, s-au întrecut în rochii de gală şi paşi de vals. Evantaie colorate au răcorit atmosfera, încălzită de şampania de soi şi de muzica bună, îmbietoare la dans.
Închiderea acestei ediţii a festivalului “Opera Nights” a fost, astfel, prilejul ca, după sute de ani, Sala Şemineului din Palatul Magna Curia să găzduiască o seară precum cele cu care era “obişnuită”.

Hunedorenii, “prietenii operei”

Publicul numeros prezent la fiecare dintre spectacolele oferite în cadrul festivalului de operă în aer liber demonstrează că hunedorenii sunt dornici de evenimente culturale de bună calitate. “Prima întrebare pe care mi-am pus-o înainte de a porni la organizarea ediţiei întâi a festivalului «Opera Nights» a fost dacă există la noi, la Hunedoara, public pentru operă. Mi-am oferit un răspuns mai mult subiectiv: da, vor veni oamenii la un festival de acest gen, pentru că nu au avut ocazia de a vedea aşa ceva, nu există alte festivaluri de operă în ţară, iar oraşele care au Operă sunt destul de departe”, mărturiseşte Alexandu Gruian, producătorul festivalului. Succesul intuit de Alexandru Gruian a fost confirmat: de-a lungul celor trei ani de existenţă, publicul său nu numai că s-a menţinut constant, ci a şi crescut uşor, cu toate că şi preţul biletelor a înregistrat o creştere.

3.000 de melomani

Anul acesta, nu mai puţin de 3.000 de persoane au acceptat invitaţia la operă, lansată de festivalul “Opera Nights”. Spectatorii preferă Castelul Corvinilor.
Dana Lambropulos este unul dintre spectatorii care nu au lipsit de la niciunul dintre spectacolele puse în scenă în cadrul festivalului, de la prima ediţie şi până la cea încheiată luni. “Tot respectul pentru organizatorii acestui festival şi pentru artiştii care au venit să ne încânte! Noi, hunedorenii iubitori de operă şi de muzică de calitate, le suntem atât de recunoscători că ne oferă acest festival”, spune hunedoreanca, încântată că, anul acesta, programul pare că a fost gândit astfel încât să îi răsplătească fidelitatea, Giuseppe Verdi şi Gaetano Donizetti fiind compozitorii săi preferaţi. Dana Lambropulos se bucură că, anul acesta, a avut ocazia de a savura două seri în plus de operă faţă de anul trecut, dar este de părere că “Opera Nights” ar trebui să se organizeze doar la Castelul Corvinilor. “După părerea mea, Castelul Corvinilor oferă un cadru mai potrivit pentru spectacolele de operă. Nu numai că la Castel este un decor deosebit, dar şi sunetul este de mai bună calitate. Instrumentele se armonizează cu natura, dar vocile umane au nevoie de un spaţiu cât de cât închis, pentru a nu se risipi”, este de părere hunedoreanca, iubitoare de operă.

Invitaţii de seamă ai festivalului

În acest an, “Opera Nights” s-a bucurat de oaspeţi de seamă. În prima seară a festivalului s-au aflat în public Principele Radu al României şi ambsadorul Sloveniei în România, Jadranka Šturm Kocjan. De asemenea, ambasadorul Franţei în România s-a bucurat de o seară de operă la “Opera Nights”.

Opera Nights 2014

Urmând modelul marilor festivaluri internaţionale de operă, organizatorii festivalului “Opera Nights” au pus deja la punct programul pentru ediţia din 2014.
Anul viitor, hunedorenii vor putea urmări spectacolul de balet “Don Quijote”, operele “Tosca” şi “Turandot” de Giacomo Puccini, opera “Carmen” de Georges Bizet, opereta lui Franz Lehár, Văduva veselă, şi o operă comică pentru copii, Mam’zelle Nitouche.

About Doriana Matei