Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,460 ori

“ORAJ: Canalizare colmatată de aluviuni la Ocna Şugatag din cauza unei furtuni puternice”, citesc pe site-ul CityNews. Iniţial, am crezut că autorul, Dragoş Hojda, a scris greşit “DIN ORAŞ”, numele unei rubrici pe care o mai realizează, din când în când, cei de la CityNews. Aşa cum chinezii mai sunt numiţi “chinej” şi japonezii, “japonej”, ştiţi? Numai că văzând mai apoi Ocna Şugatag şi numele autorului, mi-am dat seama că, din lipsă de informaţii pe care să le transforme în ştiri, cei de la CityNews HUNEDOARA au publicat, din nou, ştiri din alte judeţe. Poate-i interesează pe hunedoreni ce mai e nou în judeţul Maramureş…
ŞOC ŞOC ŞOC, cum ar zice oamenii de la Kanal D! Nu o să vă vină să credeţi, dar nu ne prea interesează!

oraj

Probabil că ziariştii sunt sătui să facă ştiri din comunicatele de presă pe care le primesc de la Poliţie, ISU, primării etc. Şi eu sunt sătul să le citesc şi ca mine cred că sunt şi cei care cumpără ziarele. Oare e chiar atât de important pentru noi să aflăm câte accidente au avut loc în weekend? De plictiseală, V. Macovei de la Mesagerul Hunedorean a încercat să facă un joc de cuvinte, un fel de “numărătoarea groazei” cum i-ar spune vocea aceea gravă de la Pro TV: “O sâmbătă, două accidente şi trei răniţi grav”.

un doi trei

Cei de la CityNews încearcă să mai atragă cititori (adică click-uri, adică vizitatori unici sau măcar afişări) folosind o metodă de succes “furată” de la colegii lor mai mari, Libertatea, Sport.ro & co: “29 de parlamentari au migrat spre alte partide de la preluarea mandatului în 2012. Cine este recordmanul «dezertărilor»”. Cin’ să fie, cin’ să fie? Este un parlamentar care a trecut prin nu mai puţin de cinci partide şi ştiu asta nu pentru că aş fi citit ştirea de pe site-ul CityNews, ci pentru că am auzit-o de vreo trei ori la radio, în maşină. Credeţi că au făcut cei de la CityNews o analiză, că au luat ei listele parlamentarilor şi au studiat câţi şi-au început mandatul într-un partid şi au terminat prima sesiune parlamentară în altul? Ei, aş, cum ar zice un bucureştean. Institutul pentru Politici Publice a făcut un bilanţ şi le-a trimis tuturor instituţiilor de presă un comunicat de presă, ca “să mâncă şi gura lor”. Şi toate instituţiile de presă au făcut repejor câte o ştire, ca să aibă cititorul ce citi şi ascultătorul ce asculta. Este ăsta jurnalism? Mai degrabă copy-paste, aş spune.

copypaste

Mai ţineţi minte, oare, emisiunea “De 3X femeie” de pe Acasă TV, prezentată de o doamnă al cărei nume l-am uitat, pentru că nu s-a “combinat” cu niciun fotbalist şi, în general, nu a făcut lucruri scandaloase care să o aducă în atenţia presei de scandal? Poate că emisiunea nu a urmărit-o toată lumea, dar numele acesteia a fost folosit sau parafrazat de multe ori. Aşa s-a gândit şi gospodina sau gospodarul care a conceput titlul “De 3 ori tenismenă! Simona Halep s-a încoronat şi la Budapesta!”, publicat pe site-ul CityNews. Bineînţeles, ştirea nu este semnată. Ce înseamnă pentru redacţia CityNews “De trei ori tenismenă”?
“Sportiva originară din Constanţa este a patra jucătoare din România care reuşeşte să câştige trei sau mai multe titluri WTA. Simona Halep a mai câştigat în acest an turneele de la Nurnberg şi Den Bosch”. Deci fata este de trei ori câştigătoare, tenismenă e şi dimineaţa când se trezeşte, şi seara înainte de culcare, ba chiar şi noaptea, în somn. Dar o singură dată, întruna, cum ar veni, şi nu de trei ori!

tenismena

Când am văzut titlul “Un bărbat a fost omorât de o vacă ce a căzut peste el prin acoperişul casei”, mi-am spus: “Iată, în sfârşit o ştire pe care chiar vreau să o citesc”. Numai că întâmplarea a avut loc în Brazilia, iar cei de la CityNews au publicat-o tocmai ca să atragă cât mai mulţi cititori. Şi nu e nimic amuzant, un om a murit. Mii de oameni mor în fiecare zi în toate colţurile planetei, dar nu se fac ştiri despre ei, pentru că nu sunt omorâţi de vaci în timp ce stau liniştiţi în pat.
Poate că ar fi mai interesant, totuşi, dacă am citi mai multe informaţii locale şi mai puţine “bălării” internaţionale; ştiu că e greu şi că pentru a “umple” un site sau un ziar cu ştiri locale trebuie să ieşi din redacţie, dar îi văd pe colegii mei de la REPLICA ieşind zilnic pe teren şi încă nu i-a omorât munca asta! Deci se poate, să ştiţi.

vaca

Tot pe site-ul CityNews am văzut titlul “Cea mai mutilată faţadă a unei clădiri istorice din centrul Clujului (FOTO)”. Săraca faţadă, ce i-au făcut? Au tăiat-o cu cuţitul, au biciuit-o, i-au rupt membrele? În general, “mutilat” este un adjectiv pe care îl folosim când ne referim la oameni, cel mult la animale, dar nu şi la clădiri!
“MUTILÁT, -A, mutilaţi, -te, adj. Ciuntit, schilodit; p. ext. desfigurat”.

mutilata

“Amendaţi, dar, nu prea. Ba chiar, mai deloc…” este titlul unui articol din Cronica Văii Jiului, semnat de Mircea Nistor. M-am uitat, din nou, după categoria “Editorial”. N-a fost editorial, era un articol de actualitate… “Reprezentanţii primăriilor din Valea Jiului au aplicat (dar nu prea) amenzi conforme cu prevederile unora dintre legile în vigoare”. Păi ori au aplicat, ori nu?!

amenzi

Cred că Maximilian Gânju a încercat să facă un reportaj interesant pentru Cronica Văii Jiului, doar că nu i-a prea ieşit. “Zgribulite şi stăpânite de teamă. Muncesc noapte de noapte la marginea şoselei. Acestea sunt câteva caracteristici ale acelor femei al căror program de lucru începe după lăsarea serii. Deşi împart aceeaşi şosea de centură, situaţiile lor sunt total diferite. Unele dintre ele sunt mai norocoase. Câstigă banii pentru ziua de mâine, într-un mod ortodox. După ce în timpul zilei sunt mame gospodine, noaptea preiau rolul de paznic şi negustor. «Venim pentru bani, nu venim de drag. Cât e de greu? Plouă, frig, noi stăm aici. Nu contează. Nu dormi, că n-ai cum să dormi, că-ti fură pepenii. Vine unul şi-ţi dă în cap pentru un pepene», spune una dintre tinerele care vând pepeni pe şoseaua de centură a Petroşaniului.
Vânzătoare de plăceri. Pe aceeaşi marginea şoselei de centură, la numai câţiva zeci de metri, se află şi practicantele celei mai vechi meserii de pe pământ. Sunt două la un capăt al Petroşaniului şi două la celălalt”.
Atunci când m-au angajat oamenii ăştia de la REPLICA, redactorul şef de pe atunci mi-a spus că reportajele astea despre prostituate se fac atunci când nu ai ce scrie. Iei fotoreporterul după tine şi te duci în căutare de – pardon! – curve, după care scrii la gazetă. Aşa a făcut şi Maximilian Gânju, numai că un reportaj are, de obicei, mai mult de trei-patru paragrafe.

curvele

“Doi violatori, prinşi de poliţişti şi propuşi pentru arestare”, scrie Anda Iovănesc în Mesagerul Hunedorean. Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu nu am fost niciodată propus pentru nimic. A, că şeful meu a propus ca eu să primesc o mărire de salariu? Da, dar a propus un fapt, nu m-a propus pe mine, că eu sunt om, nu ceva abstract, deşi mulţi ziarişti şi-ar dori să rămân doar o amintire…

propus

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'