Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,631 ori

Pus şi simplu, cu orice ocazie, fostul candidat ajuns primar se întoarce pe călcâie şi îl lasă pe nea sponsorul vorbind singur”, scrie autorul “Amzis” în Ziarul Hunedoreanului. Nu credeam să prind ziua când nici măcar o bârfă nu mai poate fi scrisă fără un emoticon, dar iată că am trăit s-o văd şi pe asta. Şi când citesc “pus şi simplu”, nu ştiu de ce, mă gândesc la “Puss in boots”.

pus si simplu

Îmi închipui că-i foarte greu să lucrezi la un post de televiziune de ştiri şi să trebuiască să fii mereu “în priză”. Cred că de-asta mai “scapă” câte o greşeală pe “burtierele” multelor televiziuni româneşti de ştiri. Şi totuşi, nu există scuze pentru greşeli, cel puţin nu în ce mă priveşte.
Astfel, la Realitatea TV am văzut: “Boc: Ponta fuge răspundere”. Fuge de răspundere sau fuge cu răspunderea? Glumesc. Ponta nu fuge, dacă ar fugi pe undeva nu l-am mai vedea ÎNTRUNA la televizor.

ponta fuge

“Mircea Lucescu, fosta glorie a Corvinului Hunedoara, a împlinit 68 de ani”, informează Hunedoaramea.ro. Foarte frumos gestul ziariştilor de a-i ura “La mulţi ani” unui fotbalist. Numai că… nu se putea să scrie ei un articol fără să “scape” şi un clişeu: “Lucescu a fost asaltat de musafiri încă de dimineaţă”. Or fi venit cu furci şi topoare?
“Conducerea echipei pe care o antrenează în prezent, Şahtior Doneţk, au păstrat tradiţia şi i-au făcut o vizită”. Ei, conducerea, au păstrat tradiţia şi i-au făcut o vizită? Sună ca porcu’.
Revenind la furci şi topoare, se pare că ziariştii au simţul umorului şi s-au gândit şi ei că afirmaţia “Lucescu a fost asaltat de musafiri” ar putea fi interpretată greşit, astfel că au explicat: “«Înarmaţi» cu trandafiri, cadouri de suflet, îmbrăţişări şi şampanie, vizitatorii au fost primiţi cu braţele deschise de Mircea Lucescu, soţia sa, Nely, şi nepoţi”. Aha, deci l-au luat cu asalt fiind înarmaţi cu flori şi cadouri. Tot nu sunteţi amuzanţi, dragi ziarişti.

luat cu asalt

“Veste bună pentru Dinu Patriciu: Decizia de executare silită a omului de afaceri Dinu Patriciu, pentru o datorie de 80.000 de euro către Peter Imre, a fost anulată de Judecătoria Sectorului 1, scriu televiziunile de ştiri”. Citatul acesta îi aparţine unui jurnalist de la site-ul Gândul. Vă daţi seama cam cât de mult ies pe teren jurnaliştii de la Gândul, dacă îşi iau informaţiile de pe SITE-URILE televiziunilor de ştiri? Nici măcar nu pot spune “anunţă televiziunea X”, ci “scriu televiziunile”. Aşa de urmărite au ajuns site-urile televiziunilor de ştiri, încât atunci când sunt citate, se spune “scriu televiziunile”. Televiziunile emit, “vorbesc”, nu “scriu” – sau aşa ar trebui să fie!

scriu televiziunile de stiri

“A fost arestat încă un traficant de tezaur dacic”, scrie Volodia Macovei, în Mesagerul Hunedorean. “Horia-Camil Radu este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor şi nerespectarea regimului de protecţie a unor bunuri şi export ilegal de bunuri aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional. Conform datelor furnizate de anchetatori, în 5 septembrie 2010, Horia-Camil Radu a fost depistat de autorităţile britanice la punctul de control de la intrarea în tunelul Folkestone, din departamentul Kent, având în autoturism 145 de monede koson din aur, 12 monede romane şi trei monede bizantine din aur, puse în urmărire prin Interpol. El era în drum spre o casă de licitaţii din Osnabrueck, Germania, pentru a vinde aceste piese de tezaur”. Deci “piese de tezaur”, “obiecte de tezaur”, nu un tezaur întreg. Nu ştiu de ce, dar “traficant de tezaur dacic” îmi sună foarte nepotrivit. Sunt un mofturos, ştiu.

traficant de tezaur dacic

“L-a lăsat mâna dreaptă pe un senator, aşa, mai pios de ochii preafericitului. Cică femeia care-i făcea treburile murdare la compania lui din vale, mâna lui dreaptă, şi-a luat lumea în cap, după o ceartă la cuţite cu demnitarul. De-ar fi plecat doar aşa nu ar fi fost problemă. Necazul este că a plecat cu capul plin de amintiri de care organele de cercetare penale se arată de obicei interesate. Şi mai e o problemă. Femeii îi place sifonul de moare!”.
Dragii mei, tocmai aţi citit o bârfă din Ziarul Hunedoreanului. Pentru mine, e doar o înşiruire de cuvinte fără sens, pentru că nu ştiu cine-i demnitarul, habar nu am cine-i mâna lui dreaptă şi a trebuit să mă gândesc câteva minute la ce a vrut autorul, din nou “Amzis”, să spună prin “îi place sifonul de moare”. Recunosc că întâi m-am gândit la ceva… ruşinos, după care mi-am dat seama că poate fi cu dublu înţeles: îi place să dea din gură, să “sifoneze”, sau îi place să… mă scuzaţi?! Unde mai pui că şi titlul e de mare angajament…

sa taci, fa

Mai ştiţi cum criticam eu titlurile prea scurte, menite să atragă cititorul şi să-l determine să mai dea un click? Ei bine, Cătălin Docea, de la Ziarul Văii Jiului, nu ar putea fi niciodată acuzat că dă titluri prea scurte. Vă arăt şi de ce: “Iată cum ţine dl. comandant pe loc actul de justiţie. În zeci de procese se arde gazul degeaba pentru că organul constatator întârzie întârzie în mod repetat şi nejustificat să răspundă la adrese”.

intarzie intarzie

Da, doamnelor şi domnilor, acesta a fost un titlu! Şi ca să nu credeţi că e o excepţie, am găsit pe site-ul Ziarului Văii Jiului şi alte titluri de articole semnate de Cătălin Docea:
“(Şi) Tribunalul Hunedoara a fost categoric: / Soţul lichidatoarei Balaş e bun de plată după ce şi-a devalizat propria firmă. Nota de plată: 103.456 lei!”;
“Ţepele familiei Csiki de la Habitat XXI şi Ardi Ardi SRL sunt anchetate cu viteza melcului împiedicat. Creierul malefic e liber după 11 ţepe în valoare de peste 92,2 de miliarde de lei vechi. Titele, de ce-l protejezi pe acest ţepar notoriu?”;
“Hărnicie mare pe angajaţii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă / Au amendat o firmă de două ori într-o singură zi. Cu toate că respectiva societate a intrat în faliment de vreo 15 luni.”;
“21 de ani de închisoare pentru reţeaua Litera & Co / Pe partea economică, Litera – bătăuşul personal al liberalului Simota – a primit 10 ani de închisoare, cu executare. O înşelăciune face, oare, mai mult decât un ciocan la rotulă?”.
Pe Cătălin Docea nu l-a învăţat nimeni că după titlu nu se pune punct; de fapt, pe Cătălin Docea nu cred că l-a învăţat nimeni ce e ăla un titlu.

Nici cu cei de la Cronica Văii Jiului nu mi-e ruşine; titlurile lor sunt ceva mai scurte, dar ori de câte ori am “nevoie” de câte o greşeală mare pentru această rubrică, ştiu că dacă intru pe site-ul lor nu voi fi dezamăgit. Iată, săptămâna asta am găsit lejer o virgulă între subiect şi predicat, tocmai în titlu: “Aleargă la ultramaraton / «Şoimul din Parâng», intră din nou în cursă”. Responsabilă pentru virgula care nu avea ce să caute acolo este Carmen Cosman. Îmi închipui că nu-i uşor să faci prostii (adică să scrii cu greşeli) pentru cel puţin două publicaţii, zi de zi. Carmen Cosman se descurcă fără probleme, face greşeli şi în Cronica Văii Jiului şi pe CityNews!

virgula

În final, să admirăm începutul unui articol semnat de Marcel Bot, în Ziarul Hunedoreanului: “Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de modernizare a Devei intră la finanţare. Şeful Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest şi reprezentanţii primăriei semnează astăzi contractul proiectului de modernizare în zona parcului I.C. Brăteanu”. Un brătean, doi brăteni… Brăteanu ăsta o fi frate cu ardeleanu’?

brateanu

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'