Şcoala din container va fi înlocuită de una nouă, din BCA

Articolul a fost vizualizat de 1,757 ori

Cazul copiilor din satul Holdea, descoperit şi relatat de săptămânalul REPLICA în toamna anului 2010, îşi găseşte, în sfârşit, o rezolvare. Prin intermediul campaniei “Nu eşti singur pe lume”, derulată de Europa FM şi partenerii săi, la Holdea se ridică zilele acestea o şcoală nouă.

Dacă totul merge bine, containerul de la Holdea nu va mai servi drept spaţiu pentru şcoală

Dacă totul merge bine, containerul de la Holdea nu va mai servi drept spaţiu pentru şcoală

În ultimii şase ani, micuţii din satul Holdea, comuna Lăpugiu de Jos, au fost nevoiţi să se înghesuie câte patru ore pe zi într-un container de doar 15 metri pătraţi. Spaţiul e atât de mic, încât învăţătoarea era nevoită să stea mai mult în picioare, mai ales în zilele în care celor nouă copii din clasele I-IV li se mai adăugau unul sau doi preşcolari – care spuneau că vin la şcoală pur şi simplu de plăcere. Vechea şcoală din Holdea se desfiinţase la începutul anilor ‘90, din cauză că numărul copiilor scăzuse. Nefolosită, clădirea şcolii ajunsese o ruină. După câţiva ani însă, micuţii cărora le-a venit rândul să meargă la şcoală au fost nevoiţi să facă naveta, pe jos, mai bine de 10 – 12 kilometri dus-întors până în Ohaba sau Coseşti, sate învecinate. În 2007, numărul copiilor care trebuiau să înceapă şcoala a ajuns la nouă. Localnicii au refuzat să-şi mai poarte micuţii kilometri întregi. Au găsit o soluţie care trebuia să fie provizorie: un container de şantier conectat la energie electrică şi un WC în curte. Pentru micuţi tot era mai bine decât să facă naveta prin ploaie sau ninsoare. În România, însă, orice soluţie provizorie are tendinţa de a deveni permanentă.

Promisiuni nerespectate, an de an

Cazul a fost descoperit de REPLICA în toamna lui 2010. Atunci, primarul din Lăpugiu de Jos, Alin Chiorean, spunea că o şcoală nouă la Holdea ar fi costat 100.000 de lei, în timp ce veniturile proprii ale întregii comune erau de 90.000 de lei, bani ce trebuiau folosiţi pentru nevoile tuturor celor opt sate din comună.

Patru camioane cu bolţari şi alte materiale de construcţii au ajuns deja la Holdea

Patru camioane cu bolţari şi alte materiale de construcţii au ajuns deja la Holdea

În 2013, acelaşi primar recunoaşte că, dacă nu ar fi venit ajutorul campaniei derulate de Europa FM, copiii din Holdea ar fi învăţat carte în acelaşi container ani buni. “Abia dacă avem bani să plătim cotele de co-finanţare pentru cele câteva proiecte europene de interes edilitar pe care le avem în alte sate ale comunei. Am tot cerut sprijin de la instituţii judeţene şi naţionale pentru rezolvarea problemei din Holdea, dar n-am obţinut decât promisiuni. Dacă nu ar fi venit iniţiativa Europa FM, în mod aproape sigur, până în 2016 n-aş fi găsit banii necesari ridicării unei şcoli în satul Holdea”.

Impresionaţi de localnici

Redactorii Europa FM au decis în acest an că situaţia de la Holdea trebuie să-şi găsească o rezolvare prin intermediul campaniei prin care postul amintit încearcă să ajute comunităţile izolate din România.

“Cazul de la Holdea este rezolvat împreună cu trei parteneri importanţi – Xella România, Policolor şi Raiffeisen Bank. Ne-a impresionat situaţia în sine, dar şi faptul că localnicii nu au stat cu mâinile în sân, cerând cuiva de la Bucureşti să le rezolve problema, ci au încercat să găsească ei o soluţie, prin amenajarea unei şcoli într-un un modul folosit în construcţii”, spune Victor Marin, reporterul Europa FM care s-a ocupat de caz.

Cea mai mare parte a materialelor de construcţii au ajuns deja la Holdea, iar peste câteva zile se speră că aici va fi adusă şi ţigla necesară finalizării şcolii. Este vorba, de fapt, de o “clădire multifuncţională”, lungă de 24 de metri şi lată de 6,4 metri, ce va cuprinde o sală de clasă, o sală de festivităţi şi o cancelarie. “Vechea şcoală şi vechiul cămin cultural erau în paragină şi au fost deja demolate. Pe acel amplasament va fi ridicată noua clădire. Luni încep lucrările efective. Am toate motivele să sper că până la 1 octombrie noua şcoală va fi ridicată, finisată şi funcţională”, adaugă primarul Alin Chiorean.

About Ciprian Iancu