Se anunţă cea mai mare recoltă din ultimii opt ani

Articolul a fost vizualizat de 1,410 ori

Producţia de grâu şi secară din acest an totalizează 7,3 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani şi a doua din ultimii 43 de ani, a anunţat Daniel Constantin, ministrul agriculturii. 

recolta556, agriFaţă de anul trecut, producţia de grâu şi secară a crescut cu 37%. Suprafaţa cultivată a fost de 2 milioane de hectare, similară celei de anul trecut, dar cu un randament de 3.472 kg la hectar, faţă de 2.650 kg la hectar în 2012. O producţie record a fost înregistrată şi la orz şi orzoaică, precum şi la ovăz şi rapiţă.

Astfel, la orz şi orzoaică producţia s-a situat la 1,5 milioane tone, cea mai mare din ultimii 23 de ani, cea de ovăz a fost de 362.137 tone, iar cea de rapiţă de 647.811 tone, de circa şase ori mai mare faţă de cea de anul trecut.

Potrivit ministrului, creşterile de producţie au fost favorizate de vremea bună, dar şi de subvenţiile cuvenite agricultorilor alocate mai devreme decât în anii anteriori şi de sprijinul acordat de autorităţi pentru irigaţii.

Preţul plătit pentru apa pentru irigaţii de către fermieri va scădea cu până la 30%, după ce Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) a fost acreditată să cumpere din această lună energie la preţ de furnizor, de pe bursă, potrivit ministrului agriculturii. Potrivit datelor ministerului, preţul la care va fi cumpărată energia electrică ar urma să scadă de la un nivel mediu, în iulie, de 627 lei/Mwh, la 471 lei/Mwh.

Astfel, potrivit unor calcule efectuate de minister, la un total de 343.121 MW/h, cât a fost consumul de energie pentru irigaţii în acest an, suma totală economisită prin cumpărarea de electricitate de la bursă se ridică la 43,5 milioane lei (10 milioane de euro). Potrivit datelor de la ultimul recensământ agricol, suprafaţa agricolă a României era în 2010 de 13,3 milioane de hectare, din care 8,3 milioane de hectare teren arabil.

About Adrian Sălăgean