Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,294 ori

Gaz

Gazul pentru fabrici costă deja cu circa 30 la sută mai mult decât pentru populaţie. De la sfârşitul anului viitor, preţul gazului pentru industrie se va alinia la preţurile externe. Populaţia mai are un respiro. Astfel, industria plăteşte 260 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gospodăriile plătesc doar 160 de dolari. Nivelarea preţurilor de intern cu cele de extern ar trebui să se facă pe la 360-380 de dolari, însă în intervale de timp diferite: industria, până cel mai târziu în 2015, iar consumatorii casnici, până în 2018.

Antivirus la 1 leu

Cea mai ieftină soluţie antivirus existentă în magazinele online din România costă 40 de lei şi asigură securitatea a trei computere timp de 12 luni, ceea ce ar însemna 1,1 lei pe lună. Produsul de numeşte Panda Internet Security 2012 şi, potrivit producătorului, are 19 funcţii de protecţie împotriva viruşilor informatici, malware, spam-urilor etc.

Farma

Piaţa farmaceutică locală ar putea creşte anul viitor cu 2,7 la sută în valoare faţă de anul aceasta şi ar putea depăşi 12 miliarde de lei (2,7 miliarde de euro), avansul fiind pus pe seama actualizării listei de medicamente compensate, arată datele companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim.

Romgaz

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din ţară, a ajuns în primul semestru al anului la un profit net de 771,4 milioane de lei, cu 38 la sută mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut, dar afacerile companiei de stat au continuat să scadă, pe fondul unui consum slab.

Salarii

WizzAir, cea mai mare companie aeriană din România după numărul de pasageri transportaţi, foloseşte angajaţi români pentru rutele operate din Bucureşti şi oraşele din provincie. Salariul unui însoţitor de bord de pe cursele WizzAir porneşte de la 600 de euro lunar, potrivit unor surse din piaţă, în timp ce un şef de cabină poate câştiga o mie de euro. Compania WizzAir are 1.500 de angajaţi, dintre care câteva sute provin din România, una dintre principalele pieţe ale companiei.

About Adrian Sălăgean