Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,689 ori

“Fostul angajat al Secţiei Sarmizegetusa Ulpia Traiana, trimis în judecată pentru infracţiuni contra patrimoniului, a fost eliberat”, scrie Mihai Radic, pe site-ul HunedoaraMea.ro. Nu am crezut că jurnaliştii hunedoreni mai pot face greşeala de a ilustra un articol despre Ulpia Traiana Sarmizegetusa cu o poză de la Sarmizegetusa Regia.
Mai mult, jurnalistul ne spune că “după două luni şi jumătate petrecute în arest prevenit, Florin Sorin Delinescu a fost eliberat şi a primit interdicţia de a părăsi ţara. Aceeaşi soartă a avut-o şi Ioan Varga, inculpat în acelaşi dosar”. Arest preventiv, nu prevenit, domnu’ jurnalist! Şi aceeaşi, acelaşi… Bine că n-aţi zis: “Aceeaşi soartă a avut-o şi acest Ioan Varga, inculpat în acelaşi dosar”…

soarta ulpia regia

Iar soarta nu prea “este atunci când” eşti arestat; soarta, în concepţiile mistice, este o forţă supranaturală despre care se crede că hotărăşte irevocabil, fatal, toate acţiunile şi întâmplările din viaţa oamenilor; soarta este destin, fatalitate, noroc, scrisă, ursită. Sau: totalitatea evenimentelor (accidentale sau nu) care compun viaţa (sau o parte a vieţii) unei fiinţe (umane); condiţie de viaţă, conform Dexonline.ro. În cazul persoanelor despre care a scris ziaristul nostru, înţelegem că “soarta” şi-au cam făcut-o cu mâna lor.

Vă spuneam săptămâna trecută că site-urile televiziunilor de ştiri par să aibă răspunsurile la toate întrebările, dacă judecăm după felul în care sunt “construite” titlurile. Săptămâna asta mai adăugăm pe listă şi site-urile de ştiri sau “ziarele fără ediţie tipărită” (uite că a trebuit să inventez o categorie nouă pentru site-uri ca HunedoaraMea.ro sau CityNews.ro), pentru că şi oamenii de la HunedoaraMea par să le ştie pe toate. Cum altfel să interpretez un titlu precum: “Unde sunt arondaţi hunedorenii la Fisc, în funcţie de localitate. Cine are compentenţă şi unde”? Unde sunteţi arondaţi, cine are competenţă şi unde? Vă spunem noi, că tocmai am aflat dintr-un comunicat de presă…

unde sunt arondati

De fapt, nu chiar dintr-un comunicat de presă, ci un comunicat de presă transformat de HotNews în ştire şi preluat de HunedoaraMea. Aşa se face “conţinutul original”:
“Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au stabilit aria de competenţă regională a fostelor direcţii judeţene, după reorganizarea regională. Propunerile făcută de specialişti au fost remise HotNews.ro”. Făcute!

“Serviciul judeţean al Poliţiei Rutiere recomandă şoferilor, chiar şi celor de prefecţi, să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie în respect atât pentru propria viaţă cât mai ales pentru vieţile celorlalţi participanţi la trafic”, scrie Raluca Cetean, în Ziarul Hunedoreanului. Titlul “articolului” este “FOTOCLICK. Maşină de VIP local condusă ca una de prim-secretar”. Nu există, pe site-ul ZHD.ro, niciun alt articol care să conţină cuvântul “FOTOCLICK”. Cred că e o invenţie nouă; cine ştie, poate o s-o mai vedem folosită, poate nu.
Cert este că eu n-am înţeles cum vine asta: “să respecte regulile de circulaţie în respect pentru viaţă”.

respect

De mult n-am mai intrat în “gura lumii” din redacţia Mesagerului Hunedorean. Şi rău am făcut, cine ştie câte “perle” am ratat!? Iată cu ce se mai ocupă ziariştii “noştri”, în loc să iasă pe teren şi să vadă ce se mai ÎNTÂMPLĂ prin judeţ:
“Nu cred că vor exista bărbaţi care să se supere dacă vreo femeie fotomodel postează pe site-urile de socializare poze mai decoltate cu ea decât cele cu care apare de regulă în mass-media, însă cu siguranţă, se vor găsi colege sau simple femei care să le comenteze ironic sau răutăcios. […] Spre surpriza informatorilor noştri care monitorizează astfel de site-uri, se pare că şi între sportivii cu performanţe mai mari sau mai mici apar schimburi de replici acide la apariţia în public a unor fotografii mai altfel. Astfel, o poză în care unul dintre sportivii de succes ai momentului din judeţul nostru apare la bustul gol, şezând pe un scaun, alături de un alt prieten sportiv, a stârnit o serie de comentarii tendenţioase. «Adevărul e că nu aţi încordat deloc abdomenul», a scris ironic şi puţin invidios pe «formele» etalate de cei doi sportivi unul dintre colegii de breaslă a celor doi, care însă participă la competiţii neolimpice […]”.
Iată, deci, cât timp liber au unii la dispoziţie! Stau pe Facebook şi iau salarii pentru “activităţi jurnalistice”; apropo, îmi place asta cu “reţele de socializare”, de parcă ar fi şaişpe reţele de socializare şi ziariştii nu vor să le dea numele, ca să nu le facă reclamă. CU TOŢII pierdem vremea pe Facebook, diferenţa fiind că unii mai şi lucrează.

gura lumii

Cea de-a doua “carie” din “gura lumii” din redacţia Mesagerului Hunedorean începe aşa: “Oricât de duşi la biserică ar fi oamenii, oricât de «power-flower» ar fi viziunea lor despre viaţă […]”. Power-flower? Cât de greu o fi să intri pe Google şi să cauţi expresia asta, iar Google să te atenţioneze că ai scris-o pe dos?

Presupun că site-ul CityNews.ro a fost (re-re-)regândit, redesenat sau cum s-o mai spune. Intru destul de rar pe el şi de fiecare dată când o fac, am surpriza să constat că s-a mai schimbat ceva – şi nu neapărat în bine. De data asta, am văzut că pe prima pagină apar aceleaşi ştiri de câte două ori. Să le intre bine în cap cetitorilor că nu-i nimic mai important decât să citească “Top Ştirile”!

chittynews

Rămânem la CityNews pentru a citi cele “10 porunci pentru a evita eşecul cu un second-hand”. Cum sunt hunedorean şi Hunedoara-i plină de magazine cu haine la mâna a doua, m-am întrebat: de ce “eşecuri” poţi avea parte când dai un leu pe-o haină deja purtată de vesticii mai bogaţi? De ce s-ar scrie zece porunci cu privire la hainele vechi?
“Piaţa este plină, preţurile scad. Se pune însă întrebarea: cum trebuie procedat pentru a nu te pricopsi cu o rablă”, mai “zice” articolul, pe prima pagină a secţiunii Hunedoara de pe site-ul CityNews. Bineînţeles, nimic despre vreo piaţă auto din judeţ, e un articol “general” numai bun de publicat în toate secţiunile.
După aceea, m-am uitat la poză şi mi-am dat seama că “un second-hand” înseamnă, pentru jurnaliştii de la CityNews, “un autoturism second-hand”. Nu şi pentru mine şi, poate, nici pentru alţi cititori.

secondhand

La final, îmi permit să copiez un fragment dintr-un editorial semnat de Ştefan Ciocan în Glasul Hunedoarei. Este fragmentul care m-a făcut să râd, că altfel zâmbim cu toţii amar în aşteptarea unor zile mai bune: “După modelul fentării taxei de primă înmatriculare prin partajarea maşinii între soţi, probabil că vom asista la numeroase divorţuri pentru evitarea taxei pe nevastă. Probabil că la insistenţele Dacianei, Ponta va institui şi taxa pe amantă, după modelul supraimpozitării caselor de vacanţă. A treia amantă ar fi deja considerată un lux prea mare şi ar fi accizată. Nu ar fi exclus ca pentru evitarea evaziunii fiscale, Ponta să legalizeze şi poligamia, în aşa fel încât tot mai mulţi soţi să plătească taxe pentru cât mai multe soţii. În fond dacă homosexualitatea a slobodă, cu ce ar strica legalizarea poligamiei? Oricum suntem un popor de eunuci care ne lăsăm violaţi o dată la patru ani”.
Corect era: “Suntem un popor de eunuci care se lasă violaţi o dată la patru ani”. Şi mai corect era dacă nu am fi fost un popor de eunuci care se lasă… aţi prins ideea.

taxa pe amanta

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'