Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 4,070 ori

Licitaţie

Direcţia Silvică Hunedoara achiziţionează porumb boabe şi ştiuleţi pentru hrana vânatului, precum şi pentru zimbrii din Rezervaţia Slivuţ, de lângă Haţeg. În total, vor fi achiziţionate 40.000 de kilograme de ştiuleţi de porumb şi 36.425 de kilograme de porumb boabe. Întreaga cantitate va fi împărţită pe ocoalele silvice de pe raza judeţului Hunedoara.

Salarizare

Creşterile salariale din regiile autonome sau companiile de stat vor fi limitate la cel mult 60% din sporul de productivitate a muncii, majorările incluzând primele, sporurile sau bonusurile pe care aceşti operatori economici le pot acorda, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă al MFP. Câştigul mediu brut lunar pe salariat este calculat ca raport între cheltuielile de natură salarială şi numărul mediu de salariaţi/numărul de luni aferente.

CFR Marfă

Guvernul a stabilit că termenul de finalizare al privatizării CFR Marfă este jumătatea lunii octombrie. Printre condiţiile impuse pentru încheierea tranzacţiei se află constituirea unui depozit bancar de aproximativ 20 de milioane de euro de către GFR. De asemenea, este nevoie de o adresă sau un aviz de la Consiliul Concurenţei.

Opţiune business

Şefii marilor companii cu afaceri internaţionale speră că Angela Merkel îşi va păstra postul de cancelar după alegerile parlamentare din Germania, programate în septembrie, întrucât ar consolida perspectivele economice ale zonei euro, arată un sondaj. Din cei peste 1.500 de directori de companii consultaţi în cadrul sondajului trimestrial FT/Economist Global Business Barometer, citat de Financial Times, peste 60% au afirmat că ar fi mai încrezători în perspectivele economice ale Europei dacă Merkel îşi păstrează funcţia de cancelar.

Inflaţie

Preţurile de consum au scăzut în iulie cu 0,34% faţă de luna anterioară, după ce alimentele s-au ieftinit cu 1,6%, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la 4,41%, potrivit datelor anunţate luni de Institutul Naţional de Statistică.

About Adrian Sălăgean