Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,856 ori

E musai să-mi torn un pic de cenuşă în cap, pentru că se pare că săptămâna trecută am dat-o în bară un picuţ: am criticat HunedoaraMea.ro pentru că a ilustrat un articol – care era, aparent, despre Ulpia Traiana Sarmizegetusa – cu o poză de la Sarmizegetusa Regia. Asta se întâmplă atunci când primeşti “ponturi” de la alţii şi nu mai stai să le analizezi. M-am bucurat degeaba, pentru că era vorba despre un angajat care a făcut oareşce mânării la Sarmizegetusa Regia. Să-mi fie cu iertare, dar iată că şi cei mai buni greşesc!

Am citit, în Ziarul Hunedoreanului, o ştire care m-a impresionat: “Doi adolescenţi de câte 16 ani au fost reţinuţi de poliţişti după ce au agresat o femeie, pe care au pândit-o în timp ce aceasta se întorcea din oraş. Victima a reuşit să îi pună pe fugă pe atacatori. […] Incidentul s-a petrecut în jurul orei două dimineaţa. Victima, în vârstă de 44 de ani, se întorsese din oraş, iar cei doi au pândit-o şi, profitând de întuneric au acostat-o şi au lovit-o, în încercarea de a-i smulge poşeta pe care aceasta o avea pe umăr”. Nu e nicio greşeală aici, poate doar în educaţia pe care au primit-o cei doi de la părinţi. În rest, jos pălăria pentru doamna care s-a apărat singură de dobitoci!

deveanca batausa jos palaria

“RAPITA LA 12 ANI” este titlul unei cărţi pe care Editura All o promovează pe Facebook. Problema e că atunci când un text nu are diacritice, creierul uman îl procesează cum i se pare lui că ar trebui să-l proceseze. Creierul meu a “văzut” nu “Răpită la 12 ani”, ci “Rapiţă la 12 ani”. Sigur că prima variantă – şi cea corectă – are mai mult sens decât cea pe care a “văzut-o” creierul meu, dar nu era mai simplu ca editura să pună diacritice, astfel încât creierul meu să nu mai fie pus la muncă suplimentară?
Nu mă întrebaţi de ce mă gândesc mai degrabă la rapiţă decât la răpiri. Sunt un pragmatic, am auzit eu că plantaţiile de rapiţă reprezintă nişte investiţii de succes.

rapita la 12 ani

Cumva, nu ştiu cum, pe site-ul Ziarului Hunedoreanului s-a insinuat, săptămâna trecută, afişul de mai jos. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar e o monstruozitate grafică, mă dor ochii numai când mă gândesc la el, d’apăi când mă uit!

afis

Unde mai pui că textul zice aşa: “Primarul Irimie Mihai Gabriel alături de Consiliul Local Şoimuş Zilele Comunei Şoimuş 2013”. Vă invită la? Organizează? Cine ştie?! Oricum, cuvintele-s de prisos. Dacă a venit Alex Velea, nimic nu mai contează.

Magazinul JYSK, pe care îl urmăream pe Facebook dintr-un motiv neinteresant în acest context, a anunţat câştigătorii unui concurs pe care ei l-au denumit “La JYSK avem numai clienţi inteligenţi!”. Mă rog, cu ghilimele ciudate şi cu spaţiu înaintea semnului de punctuaţie, dar nu mai contează, cât timp măcar clienţii sunt inteligenţi.
Ce m-a frapat a fost îndemnul celor de la JYSK: “Vă rugăm să ne trimite-ţi un mesaj privat cu datele dvs de contact”.
Sigur că nu m-am putut abţine şi le-am semnalat greşeala, dar o săptămână mai târziu, ea este tot acolo, semn că la JYSK numai clienţii sunt inteligenţi. Păcat…

jysk

“FOTBAL/FC Hunedoara între olteni şi bănăţeni!” este un titlu de pe site-ul Ziarului Hunedoreanului. Virgula lipseşte cu desăvârşire (corect ar fi fost “FC Hunedoara, între olteni şi bănăţeni”), doar Sami Tamaş scrie despre fotbal, nu despre gramatică!

fc hunedoara

Luni, după ce am primit PATRU e-mail-uri de la Ziarul Hunedoreanului, m-am dezabonat de la newsletter-ul la care, să zicem, m-oi fi abonat cândva. Deşi nu m-am abonat. Oricum, de fiecare dată când îl primeam, mă zgâria pe creier expresia “Pachet media ZHD”. Ştiţi, mie-mi plac cadourile, pachetele, cutiile, îmi place să le primesc prin poştă sau să mi le aducă la uşă curierii, dar când îmi “vin” zilnic “pachete” din care nu mă aleg cu nimic, sunt tentat să solicit dezabonarea.

“Cea mai nouă pistă de biciclete din Deva, a treia la număr, a fost finalizată la finele săptămânii trecute”, ne spune Irina Năstase, în Glasul Hunedoarei. Să nu fi găsit domnişoara ziaristă niciun sinonim, niciun alt cuvânt? Finalizată la finele săptămânii? Of! Mă simt atât de… sfârşit!

finalizata la finele

Glasul Hunedoarei a scris despre o întâlnire a motocicliştilor la Gurasada: “Dincolo de programul obişnuit al acestui gen de manifestări – întreceri precum ruleta rusească cu ouă (concurenţii dintr-o galeată ouă fără să ştie dacă acestea sunt crude sau fierte şi le sparg în capul adversarului) […], participanţii au făcut trasee turistice în zonă”.
Concurenţii dintr-o găleată? Nu ştiu pe unde or fi umblat reporterii Glasului, mie sursele mi-au spus că nu a fost niciun concurent băgat în vreo găleată cu ouă!

concurentii dintr-o galeata

“Vânzătorii de ziare, din chioşcurile acelea ponosite, de pe vremea lui Ceauşescu, au rămas cam aceeaşi. Si tarabele lor, bineînţeles”, scrie Daniel Guţă, într-un editorial publicat în Ziarul Hunedoreanului. Ei, vânzătorii, au rămas aceiaşi. Nu “aceeaşi”.

aceeasi

“Donatorii de sânge din judeţ sunt în continuă creştere, dar, în acelaşi timp, creşte şi numărul persoanelor care au nevoie de o transfuzie de sânge”, ne spune, în Mesagerul Hunedorean, Anda Iovănesc. Iată, am aflat ceva nou: nu ştiam că în urma donării de sânge oamenii se îngraşă! Cum altfel se poate explica faptul că donatorii de sânge sunt în continuă creştere?

donatorii de sange

“O delegaţie de la Compania Naţională de Electricitate şi Inginerie din China este aşteptată astăzi la Complexul Energetic Hunedoara, pentru a continua discuţiile privind investiţia necesară pentru desulfurarea Grupurilor nr. 3 şi nr. 4 şi retehnologizarea Grupului 4 de la Termocentrala Mintia”. În afară de angajaţii termocentralei, chiar nu ştiu cine găseşte utilă această informaţie. Eu, cel puţin, mă uit la ea ca mâţa în calendar. Grupurile 3 şi 4 erau sulfurate şi necesitau desulfurare? Şi Grupul 4 necesită retehnologizare? Ce sunt grupurile astea şi cu ce se mănâncă ele?
Magdalena Şerban nu ne explică, dar ne spune câte ceva directorul Complexului Energetic Hunedoara: “«Vrem să realizăm desulfurarea Grupurilor energetice nr. 3 şi 4 şi retehnologizarea Grupului 4. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 230 milioane de euro. Practic, prin aceste procese investiţionale, după anul 2016, nu vom mai avea nici un fel de probleme legate de mediu, iar costurile de producţie vor scădea, la Termocentrala Mintia. Vom înregistra mai multă stabilitate şi în ceea ce priveşte consumul de cărbune», a declarat pentru Mesagerul Hunedorean, Daniel Andronache (medalion), directorul general al Complexului Energetic Hunedoara”. “(medalion)” nu este un prenume al domnului Andronache, acel cuvânt pus în paranteză înseamnă că undeva, în varianta tipărită, probabil că apare şi fotografia domnului Andronache. Asta nu se întâmplă şi pe site-ul Mesagerului Hunedorean, dar cine mai stă să ia la puricat toate textele? Vreau să zic, cine în afară de mine?!

desulfurare

Până săptămâna viitoare, să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'