Autostrada hunedoreană ignoră Hunedoara

Articolul a fost vizualizat de 3,718 ori

Porţiunea hunedoreană deja funcţională a autostrăzii A1, Deva-Orăştie, mai mult îi induce în eroare pe cei care vor să ajungă în oraşul care dă numele judeţului. Zeci de turişti se plâng săptămânal că se încurcă pe traseu din cauză că pe indicatoarele existente pe autostradă nu este semnalizată direcţia de urmat spre municipiul Hunedoara. Reprezentanţii CNADNR declară că nu s-a greşit cu nimic când s-a conceput semnalizarea, în schimb, aleşii oraşului spun că nu vor lăsa lucrurile aşa.

Pe motiv că nu se află pe un drum naţional, numele municipiului Hunedoara nu este prezent pe indicatoarele de pe autostrada Deva-Orăştie

Pe motiv că nu se află pe un drum naţional, numele municipiului Hunedoara nu este prezent pe indicatoarele de pe autostrada Deva-Orăştie

“Şi noi ne-am cam încurcat când am vrut să venim la Hunedoara. Ne-am trezit că ajungem dincolo de Deva şi că trebuie să traversăm oraşul ca să ajungem la Sântuhalm, apoi la Hunedoara”, spune Alin Panc, actorul implicat în organizarea unui carnaval medieval la Castelul Corvinilor. “Şi, culmea, eu sunt născut la Hunedoara, deci cam ştiu locurile”, adaugă el.

“Noi am urcat pe autostradă înainte de Orăştie şi ne-am tot dus. La Simeria nu era deloc indicată vreo ieşire spre Hunedoara, apoi ne-am trezit la Şoimuş. În giratoriul de acolo am făcut cale-ntoarsă până la Simeria Veche, tot pe autostradă, am coborât şi am venit pe DN 7 până la Sântuhalm. Şi la Sântuhalm era cât pe ce să ratăm să facem stânga spre Hunedoara, pentru că indicatoare de presemnalizare nu am văzut. Noroc că avem nişte amici în zonă pe care i-am sunat şi care ne-au ghidat prin telefon”, spune Ioana Bobâlca, o bucureşteancă plecată în vacanţă într-un tur al castelelor din Transilvania.

Răspunsul indiferent al CNADNR

Primarul oraşului, Viorel Arion, a sesizat apariţia problemei încă din luna iunie a acestui an, la două săptămâni după deschiderea circulaţiei pe autostradă, de la Şoimuş la Aurel Vlaicu. A făcut o adresă către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) prin care solicita amplasarea unor indicatoare de orientare spre municipiul Hunedoara, arătând că acesta este, totuşi, cel mai mare oraş din judeţ, deţine unul dintre cele mai importante monumente istorice din Europa şi este poartă de intrare spre alte obiective importante, cum ar fi Ţinutul Pădurenilor, lacul Cinciş sau Furnalul de la Govăjdie.

Răspunsul a venit la o lună şi o săptămână distanţă, iar oficialii CNADNR nu au fost impresionaţi: “Considerăm că nu este necesară inscripţionarea direcţiei «municipiul Hunedoara» ţinând cont că localitatea nu se află în imediata apropiere, pe o rută directă către autostradă”, se arată în răspunsul pe care CNADNR l-a transmis Primăriei. În aceeaşi adresă se mai spune că, oricum, de pe autostradă sunt indicate oraşele din imediata apropiere, iar în aceste oraşe există indicatoare spre Hunedoara.

Aici, oficialii CNADNR sunt, oarecum, în eroare. De exemplu, la Simeria Veche, unde este principalul nod de autostradă din judeţ, nu există indicator spre Hunedoara nici pe autostradă, nici în giratoriul de legătură de pe DN 7, de la intersecţia cu DN 66 Simeria – Petroşani. Indicatoarele de la Sântuhalm spre Hunedoara se pot rata cu uşurinţă dacă pe prima bandă circulă un camion, de exemplu, iar cele de pe DN 66, de la Călan, sunt de dimensiuni destul de mici.

Şi, totuşi, s-ar putea

Până să aflăm de existenţa corespondenţei dintre Primărie şi CNADNR, şi noi am semnalat în scris CNADNR-ului lipsa indicatoarelor către Hunedoara pe autostrada Deva-Orăştie, dorind să aflăm cum s-a stabilit conţinutul acestora, în ce măsură numele oraşului în care se află Castelul Corvinilor se poate regăsi pe indicatoare, cine trebuie să facă demersurile necesare şi în cât timp ne-am putea aştepta la remedierea problemei. La ultima întrebare nu am primit vreun răspuns. Oficialii CNADNR explică, din nou, că, în conformitate cu o serie de regulamente în vigoare, de pe o autostradă sunt semnalizate drumurile naţionale, iar de pe drumurile naţionale se semnalizează cele judeţene (drumul de la Sântuhalm la Hunedoara este drum judeţean).

Totuşi, adresa de răspuns primită de REPLICA, la începutul acestei săptămâni, de la CNADNR – Direcţia Regională Timişoara lasă o urmă de speranţă: “La solicitarea comunităţilor locale se pot face demersuri pentru suplimentarea semnalizărilor de orientare, acestea se pot realiza, însă, doar în momentul obţinerii aprobărilor necesare (de la CNADNR Bucureşti şi Inspectoratul General al Poliţiei – n.r.) şi doar în limita fondurilor bugetare alocate”.

Deputatul Carmen Hărău: “Problema va fi rezolvată”

carmen harauChiar înainte de vacanţa parlamentară, sesizată fiind de primarul Viorel Arion, Carmen Hărău (foto), deputat de Hunedoara, a depus o interpelare legată de această anomalie, care prejudiciază nu doar interesul hunedorenilor, ci şi interesul turiştilor ajunşi în judeţ, aceştia din urmă neavând posibilitatea de a se informa corect în legătură cu obiectivele de interes din zonă. Răspunsul CNADNR la această interpelare este aşteptat la începutul sesiunii parlamentare din această toamnă.

Contactată de REPLICA, doamna deputat Carmen Hărău ne-a declarat: “Le mulţumesc tuturor celor care îmi trimit observaţiile lor despre aspecte care defavorizează Hunedoara. Personal, pot să vă spun că, de când sunt deputat, constat cu mare amărăciune că, pe parcursul ultimelor două decenii, de când steaua de erou al muncii socialiste a fost coborâtă de pe zidul combinatului siderurgic Hunedoara, am fost nu doar lăsaţi la periferia interesului investiţional, ci şi aruncaţi într-o oarecare uitare, ca zonă geografică. Am promis încă dinainte de precampania electorală să fiu liantul care catalizează energiile pozitive în ceea ce priveşte dezvoltarea Hunedoarei. Nu pot, însă, să cuprind de una singură toate fronturile pe care noi, hunedorenii, trebuie să ne luptăm pentru vizibilitate, pentru informare în ce ne priveşte şi, în cele din urmă, pentru prosperitate.

De aceea, nu voi înceta să afirm că buna înţelegere şi echipele dedicate acţiunilor constructive sunt de mare importanţă. Vă promit dumneavoastră şi cititorilor că acţiunea mea nu se va opri la interpelarea făcută autorităţilor centrale pe această temă şi foarte curând, cu concursul primarului, al Consiliului Local şi al ONG-urilor, problema va fi rezolvată”.

Demers pe Facebook

Constantin Găină se află şi el printre cei care au avut deseori contact cu turişti care s-au plâns că au ajuns extrem de greu la Hunedoara, fie că au folosit autostrada, fie că au venit dinspre Petroşani, prin Haţeg. El a iniţiat pe pagina sa de Facebook un demers intitulat “Să punem Hunedoara pe hartă”, prin care speră că miile de vizionări şi sutele de redistribuiri ale mesajului vor impresiona CNADNR-ul, iar lucrurile se vor mişca spre normalizare. “Avem o problemă mare cu lipsa indicatoarelor spre Hunedoara pe autostradă. Pe măsură ce se vor da în folosinţă şi alte tronsoane de pe aceeaşi autostradă, gravitatea problemei va creşte. Nici nu vreau să mă gândesc cum va fi când turiştii vor veni dinspre Sibiu, ori Timişoara, pe autostradă, şi nu pe DN 7, ca până acum. Hunedoara nu este semnalizată corespunzător nici pe DN 66. Şi aici ar trebui intervenit cât mai repede”, spune Constantin Găină.

About Ciprian Iancu