Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,841 ori

Într-o secţiune în care, printre altele, îi critică pe cei de la posturile de televiziune, semnalând greşeli aşa cum o fac şi eu în pagina asta, revista TV Mania a scăpat un “nu se sfiieşte”. Păi se poate, dragilor? Nu vă sfiiţi să-i criticaţi pe alţii, dar uitaţi să trimiteţi tocmai pagina asta la corectat? sfiieste

Şi tot din TV Mania am “pescuit” o expresie care mă zgârie pe retină de fiecare dată când o văd sau aud în mass-media: “Ştefan Stan nu şi-a făcut altă iubită”. Da’ ce, trăim în vremuri biblice, de trebuie să ţi-o faci singur din propria-ţi coastă? Sau din plastilină? Ori, poate, dintr-un material gonflabil?

si-a facut iubita

La postul de televiziune History am văzut programul de sâmbătă seara, numai că în loc de “SÂMBĂTĂ”, oamenii au scris “SÂMBĂT” şi au tot repetat povestea fără ca cineva să-şi dea seama de greşeală. Evident, altcineva în afară de mine.

sambata

“Dac Fest… sub semnul ţogăniei. Festivalul dacilor s-a desfăşurat în ritm de manele (GALERIE FOTO)” – aşa arăta titlul din Glasul Hunedoarei în momentul în care am primit newsletter-ul de la această publicaţie. Din fericire, cineva a fost, totuşi, pe fază şi a corectat, astfel că pe site titlul apare corect.

toganiei

“Gunoaiele acre împânzesc albia pârâului care curge prin parc, dar cele aruncate în apropierea aleilor sunt însă «opera» oamenilor”, scrie Glasul Hunedoarei. Să nu vă imaginaţi că a gustat vreun reporter gunoaiele din Parcul Dendrologic din Simeria; de fapt, autorul (necunoscut) a vrut să scrie “gunoaiele care”, iar corectorul nu a observat greşeala. Şi uite-aşa s-a “acrit” gunoiul.

gunoaiele acre

Cum îţi dai seama că un jurnalist bun este plecat în concediu şi nu are cine să-i ţină locul? Te uiţi în ziarul la care lucrează şi vezi că titlurile sunt toate de tip tabloid. Claudiu Sav, nu te-am uitat, întoarce-te din concediu, că uite ce titluri sunt în pagina de sport din Glasul Hunedoarei:
“Simona Halep este uluitoare: Nici Djokovic, Nadal şi Federer nu au reuşit asta în 2013!” (din Gazeta Sporturilor); “Steaua i-a găsit înlocuitor lui Chiricheş! Andre Pinto are tot 23 de ani şi joacă la Panathinaikos” (de pe digisport.ro); “Ion Crăciunescu şi-a reziliat contractul cu FRF! Cine este acum şeful arbitrilor?” (sport.ro).

sport

“Oficialii Ministerului Sănătăţii care au propus un proiect de hotărâre de Guvern privind comasarea serviciilor de ambulanţă judeţene, sunt de părere că în acest fel se vor remedia problemele de intervenţie şi promptitudine la solicitările venite din teritoriu”, scrie Carmen Cosman, în Ziarul Hunedoreanului. Virgulă, între, subiect, şi, predicat!

oficialii sunt de parere

Site-ul Ziarului Hunedoreanului are un design nou, dar tot i-am găsit o mică “bubă”: în secţiunea “Sănătate” sunt două articole care nu ar prea avea ce căuta acolo – “FOTOGALERIE / FOTBAL / JUNIORI / Campioni de-a latul terenului”, respectiv “FOTO GALERIE / FOTBAL / CUPA ROMÂNIEI / Bradul, râde, cântă şi dansează”.
Sunt conştient că sportul înseamnă sănătate, dar nu cred că asta a fost intenţia administratorului site-ului, să pună galeriile foto cu imagini de la meciurile de fotbal în secţiunea de sănătate.

fotbal sanatate

Revenind la unul dintre titlurile de mai jos, “Bradul, râde, cântă şi dansează”, cred că Sami Tamaş a râs, a plâns, a cântat, a dansat şi apoi a căzut de pe scaun, altfel cum s-ar putea explica prezenţa atâtor virgule într-un singur titlu?

bradul, rade, canta

“Acoperişuri de blocuri luate de vânt şi aruncate în stradă, copaci smulşi din rădăcini şi aruncaţi peste maşini, zeci de geamuri sparte, străzi inundate, reţele de telefonie şi internet oprite. Acestea au fost urmările furtunei care s-a abătut, timp de o jumătate de oră, peste municipiul Deva”, după cum ne spune Loredana Goangă în Mesagerul Hunedorean. Cine-a invitat-o pe doamna sau domnişoara ziaristă să scrie la ziar nu a învăţat-o chiar tot ce trebuia să ştie. De exemplu, eu i-aş fi atras atenţia că nu este corect “urmările furtunei”, ci “urmările furtunii”. Dar aşa sunt eu, mai “din topor”, plus că-mi place să scriu corect în limba maternă.

urmarile furtunei

“Acestea unde au tăiat pomii ce blocau circulaţia şi au strâns acoperişurile doborâte de vânt”, este o frază din acelaşi articol semnat de Loredana Goangă. E clar că Mesagerul Hunedorean are nevoie de un corector bun, cu atâtea greşeli la prima vedere!

acestea unde

Iată ce ne spune CityNews Hunedoara: “Tragedie pe E60, în Cluj. Două persoane au murit după ce maşina în care se aflau a fost”. O fi fost înmatriculată în Hunedoara sau de ce văd eu ştirea asta pe prima pagină a secţiunii HUNEDOARA? Dar să vedem ce “a fost” – şi putem să vedem întregul titlu doar dând click pe el, adică făcând o afişare: “Tragedie pe E60, în Cluj. Două persoane au murit după ce maşina în care se aflau a fost lovită de o autoutilitară (FOTO)”. Oare dacă persoanele respective ar fi decedat (nu murit) înainte ca maşina să fie lovită de o autoutilitară, nu mai “ieşea” ştirea? Ce-or avea jurnaliştii cu expresia asta, “s-a întâmplat X după ce Y”, de o folosesc toţi într-o veselie?

dupa ce

Cine-a spus că facerea de bine e… se poate întoarce împotriva ta a avut dreptate. Iată ce scriu cei de la HunedoaraMea.ro: “Un amator a trimis redacţiei HunedoaraMea.ro mai multe imagini surprinse în timpul furtunii, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu”. Na, mai daţi-le ziariştilor prea comozi să iasă din redacţie mură în gură, iar ei vă vor numi “amatori”. Ce m-a deranjat, chiar dacă pozele au fost făcute de cineva din redacţie şi, de jenă că nu au ieşit prea bine, s-au scuzat că le au de la un “amator”, este că în loc să scrie “fotograf amator”, au scris doar “amator”. Adică nu-i profesionist, ca voi?!

amator

“Şase zile de DACFEST. Concert Mircea Vintilă, paradă de costume antice, marea bătălie între daci şi români, târg de produse tradiţionale”, anunţă HunedoaraMea.ro. Marea bătălie dintre daci şi români a avut loc la Waterloo, nu-i aşa? Şi din cauză că românii au fost învinşi de daci, împăratul Traian şi-a înfipt o seceră în ureche, pe care a tăiat-o, apoi şi-a pictat autoportretul, a cărui vânzare cu câteva milioane de dolari a declanşat Primul Război Mondial, iar cel de-al Doilea Război Mondial a început imediat după terminarea primului, din cauza bombardamentelor atomice (sau, poate, anatomice?) de la Fukushima şi Nagasaki? Şi eu pot să aberez, nu doar ziariştii de la HunedoaraMea!

Până săptămâna viitoare, să corectaţi cât de cât!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'