Colţul cultural: Paulina Popa – poezia unei vieţi

Articolul a fost vizualizat de 1,933 ori

Ziua de 29 august a fost una plină de emoţie şi bucurie pentru poeta Paulina Popa, cea care a sărbătorit împlinirea a şase decenii de viaţă. Anii au trecut, dar poeta a rămas la fel de tânără, la fel de entuziastă, la fel de dornică să se implice în tot ceea ce înseamnă act de cultură.

SONY DSCÎn acea după amiază de august, “Salle d’Or” din incinta Deva Mall a fost literalmente inundată de numeroşii prieteni ai poetei, de toţi cei care au dorit să-i aducă o floare şi s-o îmbrăţişeze la ceas aniversar. În acordurile emoţionante ale unui “Mulţi ani trăiască!” intonat de grupul coral “Musica Divina”, condus de profesorul Gelu Onţanu-Crăciun, poeta Paulina Popa a primit felicitările din partea celor prezenţi. Reprezentanţii de la Biblioteca Judeţeană “Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva au prezentat bio-bibliografia dedicată poetei şi omului de cultură Paulina Popa, bio-bibliografie care jalonează prin întreaga carieră literară şi editorială a acesteia. Iată câteva repere din activitatea distinsei poete.

Dăruită cu har poetic, Paulina Popa a debutat cu versuri în urmă cu peste 40 de ani, pe vremea când era elevă. De atunci, an de an, zestrea literară a poetei s-a îmbogăţit atât ca număr, cât şi ca valoare intrinsecă, volumele lansate fiind o contribuţie importantă la tezaurul literar hunedorean şi nu numai, fiind o prezenţă constantă, de peste 30 de ani, în viaţa culturală hunedoreană. Pasionată de carte, de cultură, Paulina Popa şi-a identificat numele cu Editura EMIA, fondată de ea în anul 1996, o editură care a scos de sub tipar cărţile unor autori renumiţi precum Radu Ciobanu, Gheorghe Schwartz, Passionaria Stoicescu, Constantin Cubleţan, Vasile Andru, dar şi ale unor debutanţi în al căror talent Paulina Popa a crezut. Importante cărţi de spiritualitate, literatură beletristică, dicţionare sau cărţi ştinţifice, toate au îmbogăţit paleta Casei de Editură EMIA.

În anul 2005 înfiinţează la Deva Editura PAULA, editură care îşi propune să publice îndeosebi literatură română, autori contemporani şi tineri debutanţi.
Ca fondator de revistă literară, în anul 1999, Paulina Popa şi-a legat numele de revista de literatură Semne care a găzduit, de-a lungul anilor, texte literare, pagini de critică, dezbateri şi traduceri sub semnătura unor prestigioşi scriitori.

Un an mai târziu, în 2000, fondează Asociaţia Culturală EMIA şi pune bazele Festivalului Internaţional de Poezie “Emia”, a cărui primă ediţie s-a desfăşurat sub auspiciile Anului Internaţional Eminescu.

În acelaşi an, devine membră a Uniunii Scriitorilor din România. De-a lungul întregii sale vieţi, Paulina Popa a urzit zi de zi o scară spre steaua poeziei şi a artei, o scară pe care a urcat treaptă cu treaptă şi a dăruit iubitorilor de poezie peste 30 de volume scrise cu suflet şi har.

O viaţă dedicată Poeziei, Frumosului, o viaţă dăruită celor care iubesc cartea. Aceasta poate fi, pe scurt, biografia distinsei poete. În semn de preţuire pentru tot ce a făcut şi încă va face Paulina Popa pentru cultura judeţului nostru, Biblioteca Judeţeană “Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva i-a înmânat o diplomă de excelenţă.
La mulţi ani şi multă inspiraţie în continuare, Paulina Popa!

About Mircea Goian