Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,478 ori

“Şoferi, vi se pregăteşte ceva!”, scrie Digi24.ro. “Uniunea Europeană îşi propune să ia o măsură drastică pentru a limita numărul accidentelor. Toate maşinile ar putea fi dotate cu limitatoare de viteză”. Ştirea e frumos prezentată pe site-ul televiziunii de ştiri, dar avem şi un video cu ştirea, iar acolo titlul este altul, unul la care eu cam fac alergie: “Fără vitezomani pe şosele”. Mor câte un pic de fiecare dată când văd câte o ştire care începe cu “Fără…”. Fără ştiri proaste în presa românească! Ah, staţi aşa, că eu cer imposibilul aici.

fara vitezomani

“Valoare pagubei produsă de incendiul care a distrus săptămâna trecută Dacia Logan a Serviciului Poliţiei Rutiere Sibiu, maşină dotată cu apratură de monitorizat traficul rutier, este de aproximativ 90 de mii de lei, radarul fiind mai scump decat masina pe care era montat. Cauza incendiului nu a fost stabilită încă de pompierii sibieni”, scrie CityNews.ro. Corect: Valoarea, produse, aparatură, decât maşina.
Şi mai avem: “[…] pompierii care au intervenit nu au reuşit să salveze nici masina, nici aparatura din interior. Odată cu Loganul a fost distrusă şi aparatura radar montată pe maşina IPJ Sibiu, valoare fiind mult mai mare decât cea a autoturismului”.
Dar vai, unde-i Loganul de 70 de mii de euro? Doar 40.960 de lei să coste Loganul “poliţienesc”? În altă ordine de idei, să ştiţi că un pic de corectură n-a omorât pe nimeni!

dacia logan

“VIDEO Două maşini Mercedes şi o Dacie, făcute praf într-un accident în Urişor, după ce o şoferiţă a virat fără să”, scrie CityNews.ro. Fără să ce? Fără să se asigure? Fără să-şi ia ochii de la oglinda retrovizoare, în care îşi retuşa machiajul? Ţţţ!

dupa ce o soferita a virat fara sa

“Pâinea se ieftineşte, dar trenul, băuturile alcoolice şi produsele de lux se scumpesc”, anunţă Raluca Polmolea, în Servus Hunedoara. Înţeleg că produsele de lux trebuie să fie scumpe, că altfel n-ar mai fi de lux, ar fi doar produse. Dar vai! Aoleu şi vai de mine, se scumpeşte trenul? Tocmai acum, când voiam să-mi cumpăr şi eu unul, cu vagon-restaurant şi locomotivă roşie? Ai naibii guvernanţi, nu se gândesc deloc la nevoile poporului! Cum daţi trenu’?

trenul

Ia să vedem, reuşiţi să identificaţi autoarea ştirii doar citindu-i titlul? “Principalul suspect în cazul înfiorătoarei crime din satul Căstău, de lângă Orăştie, a fost prins şi arestat!”. Aţi ghicit? Dacă da, felicitări! Dacă nu, vă spun eu: este vorba despre Ramona Ştefan, regina semnului exclamării!!!

Pe site-ul Servus Hunedoara scrie “Ediţia online – versiunea 2.0“. Nu ştiu dacă se referă la faptul că este cea de-a doua versiune a site-ului (nu este, am văzut cel puţin trei versiuni de-a lungul anilor) sau la faptul că această versiune este “compatibilă” cu noile tehnologii bla-bla. Oricum ar fi, aştept cu interes versiunea cu articole fără greşeli; ar putea să-i spună “versiunea corectată”. Cum ar fi? Ar fi cumva, pentru că probabil că n-aş mai vedea ÎN TITLU virgulă între subiect şi predicat, nu? “Parcul Bejan din Deva, grav afectat de furtună a fost închis temporar” – aşa zice Ramona Ştefan, care are în jur de 10 ani de experienţă în presă… D-apăi de la ăştia mai tineri ce să aştepţi, dacă “veteranii” scriu aşa?

parcul, a fost inchis

“Reamintim că, parcul Bejan a fost devastat de vijelia care «a măturat» Deva în prima zi a acestei săptămâni”. Reamintesc că virgulele nu se pun după ureche, ci după nişte reguli pe care mă aştept ca măcar ziariştii să le respecte. Ramona Ştefan, de la Servus Hunedoara, n-a aflat încă dacă virgula se pune o dată la şapte cuvinte sau există ceva reguli.

reamintim ca

Dacă avem: “Ali Baba, în timp ce tăia lemne în pădure, observă un grup de 40 de hoţi care îşi vizitau comorile furate. Comorile erau ascunse într-o peşteră a cărei intrare se deschidea la rostirea formulei magice «Sesam, deschide-te!» şi se închidea când rosteai «Sesam, închide-te!». Ali Baba aude formulele şi, după ce hoţii pleacă, intră în peşteră şi ia câteva din bogăţiile de acolo” şi adăugăm:
“În perioada 23-25 octombrie 2013, la Hotelul Împăratul Romanilor din Sibiu, INCD INSEMEX va organiza cea de-a VI-a ediţie a Simpozionului Internaţional Securitate şi Sănătate în Muncă-SESAM 2013”, ce rezultă? Un fel de “Simpozion, deschide-te!”?
Doar Magdalena Şerban, de la Mesagerul Hunedorean, ştie răspunsul corect, “parola” care deschide această peşteră a cunoaşterii.

sesam

“Autorităţile locale au inagurat, luni, 2,5 kilometri de pistă de bicicletă în municipiul Deva”, scrie Mihai Radic pe HunedoaraMea.ro. Inagurarea asta cum se face? Seamănă cu inaugurarea sau e cu totul altceva? Şi pistele “de bicicletă” sunt aceleaşi cu pistele pentru biciclete?

pista de bicicleta

“În luna aprilie a acestui an, Răzvan Marinca, elev la Colegiul Naţional «Decebal» din Deva a creat o pagină de Facebook pentru «Vrem pistă de biciclete la Deva» şi a strâns mii de semnături de la cetăţenii care chiar îşi doresc acest lucru”, mai spune domnul jurnalist Radic. Trecând peste virgula dintre subiect şi predicat şi peste exprimarea de elev de-a doişpea care urmează să pice Bacul, eu aş vrea să-l întreb ceva pe domnul Mihai Radic: cum se strâng semnăturile pe Facebook? Dacă dau “Like” sunt automat înscris în concurs, adică sunt considerat petent şi aprecierea mea are greutatea unei semnături? Întreb şi eu, să nu mor prost.

În altă ordine de idei, pe pagina respectivă tronează un link către articolul domnului Radic, cu menţiunea “Daţi voi cu părerea că noi ne abţinem”. Păi dacă până şi cei pe care îi ajuţi se abţin, ce să mai comentez eu?

noi ne abtinem

“Acţiuni în stradă vor avea loc în data de 1 septembrie în mai multe localităţi din ţară, împotriva aprobării Guvernului a proiectului de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană”. Bine că nu a zis Mihai Radic aşa: “împotriva aprobării Guvernului a proiectului al legii privind exploatarea a minelor ale Roşiei Montane”. Zău aşa!

impotriva aprobarii

“Cel puţin peste 100 de locuri de muncă la Bursă”, titrează Ioana Pop, pe HunedoaraMea.ro. Cel puţin peste o sută de greşeli găsesc săptămânal în presa locală, dar, ghinion, nu am decât o pagină pentru a le semnala. Şi degeaba le semnalez, că pe cei mai mulţi ziarişti îi doare la doi metri de tastatură. Ei îşi iau salariile şi continuă să scrie. Prost. Şi eu continui să câştig o pâine datorită prostiei lor. Las’ că-i bine.

cel putin peste

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'