Bogdan Piperiu şi Viorel Coţoiu

Articolul a fost vizualizat de 2,366 ori

Iată că UAP filiala Deva respectă angajamentul anunţat şi oferă permanent evenimente de ţinută la Galeria de arte “Forma” din Deva. De această dată putem vedea pe simezele din Deva şi Hunedoara lucrări ale artiştilor vizuali reşiţeni Bogdan Piperiu şi Viorel Coţoiu. O activitate susţinută ce trebuie remarcată. Artiştii vizuali organizaţi în UAP filiala  Deva le oferă iubitorilor de artă vizuală expoziţii cu lucrări de valoare din creaţia contemporană şi, după cum ne aducem aminte, nu demult, şi din creaţia înaintaşilor.Modul în care îşi gândesc construcţia unei vieţi expoziţionale, demonstrează că sunt hotărâţi să continue angajamentul declarat şi iată că reuşesc să vină şi cu propuneri din areale geografice diferite ale României şi chiar din ţările învecinate, precum Ungaria, Serbia, Republica Moldova. Participarea la taberele de creaţie organizate în mai multe locuri este productivă, după cum se vede, legăturile create acolo se fructifică cu efecte benefice pentru iubitorii de arte vizuale, existând în acest fel un schimb dinamic de creaţii ale participanţilor. Vernisajul care a avut loc zilele trecute la Galeria de artă “Forma” din Deva, şi iată acum şi la Hunedoara, arată că există o legătură strânsă cu artiştii vizuali de la Reşiţa, reprezentaţi acum de Bogdan Piperiu şi Viorel Coţoiu.

Bogdan Piperiu, un sintetic

Bogdan Piperiu si Viorel CotoiuBogdan Piperiu, surprinzător, un apreciat moderator radio, inginer ca formare profesională, dar şi absolvent al Liceului de Artă «Sabin Păuţa», este un tânăr membru al Filialei Artiştilor Plastici din Reşiţa, dinamic reprezentant al noii generaţii de plasticieni ce reuşeşte să-şi impună viziunea şi tehnica personală în peisajul atât de sofisticat al artei vizuale contemporane. Iată cum descrie Ion Bobeică arta lui Bogdan: “Pe simeze, pânze mari şi foarte mari în armonii dominate de ocru – auriu, roşu verde şi griuri, într-un colorit expresionist, temperat de un desen constructivist. Tuşe de culoare raportate la suprafaţa pânzei, aşternute cu forţă şi vigoare într-un gestualism personal. Bogdan Piperiu nu este un analitic ci un sintetic, pictura sa plasându-se la graniţa dintre figurativ şi abstract. Imaginile sunt sugerate, văzute mental şi de la distanţă, provocând receptorul la un exerciţiu de imaginativ – afectiv. De subliniat atenţia pe care artistul o acordă tehnicii preparării suportului de pânză, prin colaje de material, diferite grunduri, mediumuri suprapuse şi texturi organice, acestea dând o senzaţie de materialitate evidentă, ajutându-l la obţinerea unor efecte surprinzătoare”.

Strigătul lui Viorel Coţoiu

„Pentru artist, viaţa trebuie trăită la cote supreme, cu o ardere absolută. Şi obiectele trăiesc fascinaţia maximă a colorării, intră într-un cod al deplinei desfăşurări în emoţia privirii. Nimic din ceea ce se vede nu poate fi uitat, trecut cu vederea, ieşit din memorie. Obiectele strigă, îşi caută poarta spre lumea unicităţii. Exerciţiul cotidian al pictării este un ritual al transformării, al mimesisului, în aura regăsirii esenţei definitive. Pătimirea artistului ridică lumea concretă spre sacru. Discursul plastic prin literaritatea lui cotidiană devine o formă a comunicării spre ceilalţi, de altfel singura care permite contactul cu un interlocutor ilimitat istoric, fiindcă strigătul pasional al artistului este la fel ca discursul filozofului în faţa mării zbuciumate sau a celui care predică în deşert. Solidaritatea pe care o presupune actul artistic întâlneşte surzi, muţi, surdo –muţi, orbi, perverşi, zarafi, vulpi, lupi, monştri. Pe unii îi pictează în abjecţia lor seculară, ipostaze ale patimilor la care fiinţa umană este sedusă spre a fi blestemată. Tentat şi de arta religioasă, lucrările lui Coţoiu inspirate din viaţa reală sunt chiar mai religioase decât icoanele nonconformiste pe care le realizează”, spune criticul de artă Călin Chincea.
Expoziţia este interesantă şi pentru faptul că propune două stiluri şi filozofii diferite, animate însă de un foc lăuntric ce, prin arderea sa, sintetizează viziunea creatorilor despre lumea în care trăiesc. Din această săptămână, lucrările lui Bogdan Piperiu şi Viorel Coţoiu pot fi văzute la galeria de Arte din Hunedoara.

About Mircea Goian